dialog,  författartips

Hur lät den där dialekten nu igen?

Fick precis ett tips om 100 svenska dialekter, en sajt där du kan lyssna på dialekter från hela landet. Kanske värt att ta till om du vill krydda karaktärernas dialekt, eller åtminstone som inspiration? En vanlig fråga från deltagare på författarkurser är hur mycket dialekt man kan använda. Det är en smaksak, men dialekt blir ofta än mer markant i skrift och kan få läsaren att staka sig. Du kan använda dialekt som en krydda,  eller (om karaktärerna har olika dialekter) för att illustrera att det faktiskt är svårt att förstå varandra.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *