författartips

Testa din stil

Har du någon gång undrat hur din stil fungerar och om du upprepar dig utan att tänka på det? Det finns ett enkelt sätt att undersöka saken – besök www.valideratext.se/validera.aspx. Där kan du klistra in upp till 2000 tecken text och få en analys av din stil. Tjänsten riktar sig inte till skönlitterära författare utan alla som vill skriva texter som är enkla att förstå.

Jag testade en alldeles nyskriven notis om berättarröst och fick fram en detaljerad analys där det framgick att texten som helhet var lättläst, men att tre meningar är svåra.

Valideratext.se har också en sida skrivregler, väldigt sammanfattat men bra råd kring hur man hanterar förkortningar med mera. Jag gillar särskilt ettan som jag önskar att de kunde följa i barnens skola:
”1. Skriv aldrig vecka 52. Skriv datum istället — eller för tre veckor sedan.”

Ett webbverktyg som Valideratext.se kan så klart inte ge dig en unik berättarröst och inte heller ersätta en vaken lektör, men vissa stilförbättringar kan du få hjälp med.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *