läsa

Läsning gör dig friskare

Läste i dag en intervju med Astrid Seeberger och hennes bok Den skamlösa nyfikenheten, står nu på min läslista. Seeberger anser att skönlitteratur skärper blicken och iakttagelseförmågan och att det goda samtalet är ett av läkarens viktigaste verktyg för att ställa diagnos och samarbeta med patienten. Astrid Seeberger ger sina studenter på läkarlinjen en skönlitterär pocketbok i läxa och ordnar seminarier kring dessa. Läsning kan ge upplevelser under huden och vara en dörr till inre verkligheter som är svåra att nå från vardagslivet.

På en författarkurs sa en deltagare att det känns så bra att skriva, att det är en positiv inre process utöver själva berättelsen.  Det dyker upp allt fler rön om att både läsande och skrivande har hälsoeffekter. En trend både i Sverige och i Storbritannien är böcker som handlar om sjukdomsförlopp. Lyssnade i dag på en fascinerande podcast från The Guardian där de diskuterade sjukdomen som en annan värld, där tankarna utforskar extremer som vi inte konfronteras med i vanliga fall. Läsgrupper anordnade av The Reader Organisation är övertygade om att läsning kan hjälpa patienter med depression och demens samtidigt som forskning från University of Liverpool visar att Shakespeares språkbruk stimulerar hjärnan på ett liknande sätt som när vi lägger pussel.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *