författartips

Komma i skrivform

Egentligen borde det ingå något om träning och stretch för alla som går en skrivkurs. Hållningen och ryggen tar ofta stryk av att sitta och skriva. Jag har ofta slagits av att förmågan att sätta mål, visualisera, få positiv feedback och träna är viktigt både för författande och sport – både fysiska och mentala utmaningar ger dessutom en dopaminkick. Det är nog ingen slump att många författare ger sig ut på promenader för att ”hämta inspiration” – jag tror att den fysiska rörelsen sätter fart på hjärncellerna. Erkände en gång i en författargrupp att jag brukar göra ett antal armhävningar före ett skrivpass för att få igång huvudet. Det visade sig att ett par i gruppen använt liknande trick inför tentor och skrivande. Måste läsa Haruki Murakamis bok Vad jag pratar om när jag pratar om löpning snart, jag vill fortsätta söka paralleller mellan motion och skrivande.
Just nu är det styrketräning och magdans som ger mig inspiration, räddar ryggen och fyller på energin. Eftersom jag fascineras av svärdskonst och dans skulle jag gärna pröva på magdans med svärd så snart tillfälle ges. En av de bästa magdanserskor jag vet är Morgana från Spanien – hon kombinerar gärna kampsport med dans. Se en av hennes svärdsdanser här:
http://www.youtube.com/watch?v=GeBiVP0L-iw

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *