författardrömmar,  författartips,  struktur

Fixa strukturen med indexkort

En del författare hatar struktur (eller disposition som man också kan säga) och menar att de behöver skriva fritt. Jag var en av dem när jag började skriva min debutroman, Samael. Efter hand har jag insett att jag kan ha en struktur och ändå skriva fritt. Jag tänker på strukturen som ett skelett. Alla människor har skelett men ändå ser vi olika ut och har mycket olika utseenden och innehåll.

Ett av de mest användbara tips jag fått är att skriva ned varje tänkt scen eller kapitel på ett indexkort, i kronologisk ordning. Numrera dem. Nu kan du fritt sortera om i handlingen tills du vet i vilken ordning du ska berätta. Om din berättelse har två eller fler trådar som du ska fläta samman, gör du en serie indexkort för varje tråd, sedan är det bara att ”fläta”!

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *