bokbranschen

10 trender inför bokåret 2011

SvD:s Lina Kalmteg och Erica Treijs har analyserat tendenser inför bokåret 2011 och förutspår tio trender (hela artikeln här). Här är några av de trender jag fann mest intressanta.

1. Marknaden för e-böcker exploderar, vilket innebär en tuffare tid för inbundna böcker samtidigt som det totala läsandet ökar. I fjol sommar sålde Amazon.com för första gången fler e-böcker än fysiska.

2.  Sverige blir internationellt. Vi får fler böcker om två världar. Och då menar Kalmteg och Treijs inte fantasy utan böcker där författaren skildrar hur det är att leva i två kulturer samtidigt, exempelvis en hederskultur och en svensk. Kanske får vi även fler översatta böcker tack vare en ökning av småförlag som intresserar sig för annan litteratur än den svenska och anglosaxiska.

3. Fler priser instiftas. Vi har redan Augustpriset, Nobelpriset, Nordiska rådets pris, Bookerpriset och Pulitzerpriset att hålla koll på, men vi får fler, till vissa kritikers förtrytelse och till bokslukarnas glädje. Goda läsupplevelser kan vi inte få för många av.

4. Twitteraturen utvecklas. Jag är inte helt säker på att böcker innehållande 140 tecken är något att jubla över, men det råder ingen tvekan om att det är en trend. Henrik Langes ”80 romaner för dig som har bråttom” är ytterligare ett tecken på att nutidsmänniskan snuttifierar sin tillvaro. Å andra sidan träffar jag kursdeltagare på mina författarkurser som upplever som läsandet och skrivandet som en fristad från alla snabba puckar.

5. JAG i fokus. Självupplevda böcker fortsätter att vara intressanta både för förlag och läsare. Det har debatterats hur ”sanna” de självupplevda böckerna egentligen är – men jag instämmer i Kalmteg och Treijs konstaterande att kärnfrågan helt enkelt är om boken är bra.

6. Biblioteken i förändring. När jag var barn var bibliotek ett tempel fyllt med böcker. Det var också möjligt att lyssna på musik. I mitt lokala bibliotek tar datorerna mycket plats och upphandlingen av Nackas bibliotek är ett hett debattämne. Vad är bibliotekens uppgift? Att vara arkiv för böcker eller mötesplatser och fikaoaser? En av mina bästa vänner utbildar sig just nu till bibliotekarie så jag ser fram emot spännande diskussioner i ämnet.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *