Walk of Fame – vi blev utgivna!

Bland det vackraste som finns är att få se drömmar bli verklighet. Det känns därför som ett privilegium varje gång en nykläckt författare som gått en författarkurs hos mig  hör av sig och berättar att det är bokutgivning på gång. Ett jättegrattis till er alla – och tack för att vi nu får läsa era böcker!

Katarina Petersmo: Där floden dansar

Jättegrattis till Katarina Petersmo, som är aktuell med novellsamlingen Där floden Dansar. Det är en samling med nio noveller, där kreativitet och kärlek står i fokus. Boken inleds med en definition på ordet Hängivelse, vilket genomsyrar alla texterna. Som att äta sig fet för att vara inspiration till sin partners lerfigurer, eller vara skrivlärare och använda sina studenter för att nära sin egen kreativitet.

I själva verket finns hängivelse i det mesta hon skriver. För tio år sedan vann hon Icakuriens stora novelltävling, med en berättelse om en kvinna som sov i en hundkoja – för att vara nära den hon älskar. Ända sedan dess har hon haft en dröm om att skriva en novellsamling. Men Katarinas debut blev en roman, Jag skriver mig bort från dig nu (2018). I år finns hennes novell Mitt lilla honungsbi med i Faktum Novell (en novellsamling som säljs till förmån för hemlösa). Till vardags jobbar hon som frilansande skribent och copywriter. Hon har studerat Kreativt skrivande på Högskolan i Gävle och kortare distanskurser i skrivande.

Under senare år har hon gått två av Jorun Modéns författarkurser, vilket hon beskriver som en fantastisk plats att testa och utveckla idéer och manus. Där har hittat skrivvänner och testläsare som finns kvar även när kurserna är avslutade. Boken finns även som ljudbok. Välkommen till hennes instagram: katarinapetersmo_skrivliv Och hemsida: Katarinapetersmo.se

Elisabet Essegård: Bokcirkeln i Haparanda

Jättegrattis till Elisabet Essegård som debuterar med sin roman ”Bokcirkeln i Haparanda”! Precis när Bea förlorat det avskydda jobbet på apoteket i Umeå kommer samtalet från hemtjänsten i Haparanda. Hennes frånvarande pappa behöver hjälp med sådant hemtjänsten inte kan erbjuda. Bea åker till hemstaden och tvingas möta honom på ett nytt sätt.

Pappa som varit karismatisk och självständig ligger liten och sårbar i en säng med stålgrindar. Under sin tid i Haparanda hamnar Bea på en dambjudning med den kära gamla Liisa, Mirja med skrattet, Vivi som tänker innan hon pratar och Majsan med sminket och sexlivet. Tillsammans startar de ”Bokcirkel nummer , helst också av författare från Tornedalen, och ses varannan vecka. Människorna i Haparanda blir alltmer viktiga för Bea. Damerna i bokcirkeln, hemtjänstens personal och så förstås Åke. Även relationen till hennes pappa växer sig allt starkare medan han blir svagare. Samtidigt har hon sin man och barn i Umeå och ett jobb att hitta. ”Bokcirkeln i Haparanda” handlar om att lämna den grå vardagen för att göra det man har lust med. Det är en samtidsroman om familjeband och vänskap skriven med mycket kärlek och humor. Elisabet Essegård är barnmorska och bor med sin familj i Umeå. Hon är uppvuxen i Haparanda och återkommer ofta till hemstaden som alltid gett henne kärlek och inspiration till nya saker i livet.

Elisabet uppskattar årstiderna i naturen om hon får sällskap, för hon är oftast väldigt sugen på att samtala. Hon fiskar, plockar bär och trattkantareller och åker skidor på vintern. Boken växte fram genom att Elisabets syster gick i flera bokcirklar och blev så lyckligt upptagen med att läsa alla böcker. Samtidigt gick Elisabet författarkurser hos Jorun och upptäckte glädjen i att skriva. Hon har alltid berättat, fantiserat och känt lusten för att skapa. När skrivandet fått plats i livet så blev det helt enkelt Elisabets allra bästa stunder. Beställ ditt eget exemplar av Bokcirkeln i Haparanda från Bokus eller din närmaste bokhandel!

starquality

Emelie Joners: En annan del av mig

Jättegrattis till Emelie Joners som romandebuterar med ”En annan del av mig”!

Våra själar är som slöjor i vinden, skira, böljande och så lätta att tappa taget om. Och har vi en gång förlorat greppet spelar det ingen roll hur långt vi springer, eller hur högt vi hoppar. Vi kan inte nå dem. Vi kan bara stå med nakna, såriga fötter på jorden och se hur de virvlar upp mot himlen, innan de slutligen försvinner.

När Anna Svensson blir lämnad av sin pojkvän, rasar hennes liv samman. Samtidigt dör hennes kalla och reserverade mormor Alva och tar med sina hemligheter i graven.

För att få veta mer om Alvas liv och komma ifrån hem­staden, beger sig Anna till Hälsingland och den övergivna släktgården. Där träffar hon Evert, som bor ensam i skogen och skyr omvärlden, och hans enda vän, lantbrukaren Jonas, vars liv har stagnerat.

En annan del av mig är en relationsroman som handlar om att hitta sig själv, förlåta och våga möta sitt förflutna.

Emelie Joners är förskollärare och lantbrukare. Hon är född och uppvuxen i Gästrikland men bor numera i Järvsö, Hälsingland, där hon driver ett jordbruk tillsammans med sin man. Hon började skriva i tidiga tonåren, och i samband med att hon blev förälder bestämde hon sig för att satsa helhjärtat på drömmen att bli författare. För att utveckla sitt skrivande, studerade hon ett år på Skrivarakademin i Stockholm, och gick också två kurser för Jorun Modén. Genom textsamtal och handledning växte skrivandet fram, och hon började skriva på manuset som nu har resulterat i hennes debutroman, En annan del av mig


starquality

Mats Hellstrand: Hemligt kontrakt

Jättegrattis till Mats Hellstrand som debuterar med sin historiska roman Hemligt kontrakt hos Ormstunga förlag! Tidigt på morgonen den 28 december 1757 drabbar bönder från Möklinta i Västmanland samman med vaktfolk från Sala silvergruva, ett slagsmål som hotar sluta i dråp. Änkan och skogsbonden Ylva Jonsdotter lyckas avstyra bråket och möter därefter inspektor Brita i Högfors. Mötet blir upptakten till ett dramatiskt äventyr där Ylva och Brita genom den hemliga systrakretsen försöker förändra villkoren för de som har det sämst ställt i samhället, för kvinnorna. Upplysningens frihet och jämlikhet ställs mot kyrkans ortodoxi och de besuttnas maktbegär. Ylva jagas av varghundar, anklagas för häxeri och utsätts för mordförsök från gardet Svarta liljan.

Författaren Mats Hellstrand
Foto: Samuel Sverker

Romanen Hemligt kontrakt utspelar sig under den period i svensk historia som kallas Frihetstiden (1720–1772), en tid som präglades av såväl vetenskaplig och kulturell utveckling som korruption och hänsynslös rovdrift. Berättelsen bygger på verkliga händelser. ”Hemligt kontrakt utspelar sig i mitten av 1700-talet, en turbulent tid präglad av maktstrider på både lokal och nationell nivå. Romanen visar på bergslagsböndernas kamp mot statliga påbud och adelsdominans i en tid då den mäktiga lutheranska statskyrkan börjar tappa i inflytande och upplysningsidéer börjar finna sin väg till Sverige. Det är en både färgstark och fängslande berättelse!” Per Bolin, Professor i historia, Södertörns högskola

Hemligt kontrakt går att bevaka redan nu och utkommer i januari 2022.

starquality

Tua Burlin: Konungens sändebud

 Den unga Matilda har brutit sig in i fogdens borg för att hämta bevis på hans förräderi mot kung Gustav Vasa. Men Matilda fångas och fängslas. 

Riddare Trond, som i hemlighet är utsänd av kungen, fritar henne och tillsammans ger de sig av på en strapatsfylld ritt mot huvudstaden. Det är inte bara fogdens soldater de måste undkomma, utan också heta – men otillåtna – känslor som blossar upp allt häftigare mellan Trond och Matilda. 

Konungens sändebud är första delen i en trilogi – het historisk romance när den är som bäst. Den kommer ut i mars 2022 men går att förboka redan nu via Bokus. Inläsare till ljudboken är Gunilla Leining.

  I gott sällskap med många andra bokslukare har jag länge velat skriva en egen bok, men de skönlitterära ambitionerna fick stå tillbaka till förmån för karriär och ett tidskrävande hästintresse. När jag väl lät skrivardrömmen ta plats kastade jag mig med liv och lust in i projektet under devisen: Hur svårt kan det va’? Ganska svårt visade det sig … Att skriva manus är ett hantverk och det tog tid att lära sig verktygen. Där hade jag god hjälp av Joruns kurser (jag har gått alla fyra).

Valet av genre var däremot enkelt. Jag älskar historisk romance och ville skriva en som utspelar sig i Sverige.

I min debutroman har jag använt en dramatisk epok som kuliss för en äventyrsfylld kärlekssaga: tiden då Gustav Vasa omdanade riket och Dackefejden rasade. Samhället präglades av enorma klasskillnader, snäva könsroller och brutal rättsskipning, men längtan efter kärlek och tillhörighet var lika starka drivkrafter då som nu.

Till vardags arbetar jag som chef för en affärsavdelning på ett fastighetsbolag.

starquality

Sofia Skog och Karl Frid: Under skinnet

Jättegrattis till Sofia Skog och Karl Frid, som tillsammans har skrivit Under skinnet: En manlig strippas bekännelser som publiceras av Bokfabriken. Karl Frid (Karl of Sweden) är Sveriges mest anlitade manliga strippa. Men när han drabbas av problem med hjärtrytmen i fängelset ser det ut att vara på väg åt ett annat håll. Efter den traumatiska händelsen börjar Karl analysera sitt liv: vem är han och hur har han hamnat i en cell med Sveriges värsta brottslingar? Från början en blyg och annorlunda kille med stora drömmar, uppväxt i en dysfunktionell familj och i tonåren med våld och missbruk.

Men den blyga killen hårdnar, glider ifrån skolan och hamnar i kriminellt umgänge. Samtidigt blir han erkänd för sitt yttre och värvas till en dokusåpa. Ett vilt krogliv följer och tar Karl vidare till uppdrag som manlig strippa och en värld med droger, sprit och pengar. Karls pengahunger växer och drar in honom i ekonomisk brottslighet. Han åker fast och döms till fyra års fängelse. Hjärtrusningen i cellen blir början på Karls resa in i sig själv och till ett nytt liv. Med sin självbiografi Under skinnet, En manlig strippas bekännelser vill Karl inspirera andra till att oavsett vad du utsatts för, så går det att göra en förändring och ta kontroll över sitt liv. 

KARL FRID, född 1976, är verksam som hälsocoach och hjälper andra till en bättre livsstil. SOFIA SKOG, född 1977, arbetar som försäljnings- och marknadschef.

starquality

För snart ett år sedan dök 14-åriga Fatima Said upp på Författarkurs 1, med målet att både förkovra sin svenska och skriva böcker. Eftersom kursen är tänkt för vuxna hajade jag till för en sekund men kom genast att tänka på att jag var lika gammal som Fatima när jag började jobba som frilansskribent. Sällan har jag blivit så imponerad av en deltagares driv och beslutsamhet. Fatima kommer alltid med kloka kommentarer och hennes sätt att skriva är helt unikt. Nu ger hon ut sin första roman, ”Räkna till nio men inte till tio”. Boken handlar om Amanda, som råkar resa till forntiden. Där träffar hon en man som heter Max och tillsammans försöker de hitta vägen tillbaka till sin egen tid. Jättegrattis till bokutgivningen Fatima! Läs mer om Fatimas skrivande och beställ hennes bok här: https://tinyurl.com/239pwf97

starquality

Ingela Sand: Från Djursholm till Danvikstull

Foto: Eva Lindblad/1001bild.se

Jättegrattis till Ingela Sand som romandebuterar med Från Djursholm till Hornstull hos Lind&Co! Att hon skrev under ett äktenskapsförord när hon var ung hade Gunhilde faktiskt glömt bort. Men nu, nästan fyrtio år senare, blir hon bryskt påmind och måste lämna sitt liv som lyxhustru i Djursholm och flytta till en sliten lägenhet på Södermalm. Sviken och bedrövad inser hon att hon måste ta tag i sitt liv. Hon måste kunna försörja sig på egen hand och intalar sig själv att hon klarar sig utmärkt utan en man. Hon har ju sin orkidé och domherren att prata med och Richard Gere håller henne sällskap när hon vill.

 
Men ett litet lapptäcke ger hennes nya liv en skjuts. Och när hon svarar på en lapp i porten om hundvakt blir ingenting som hon tänkt sig.
 
Författaren Ingela Sand bor på Södermalm i Stockholm. Precis som sin huvudperson Gunhilde gillar hon att dansa och hon har sytt lapptäcken till alla sina barnbarn, en teknik som hennes mormor lärde henne. Från Djursholm till Hornstull är hennes romandebut och hon skriver redan på upp
följaren. Köp din egen Från Djursholm till Hornstull här.
 
Jag har haft glädjen att följa Ingela Sands skrivande under flera författarkurser!
starquality

Therése Johansson: Jag firar inte jul

Jättegrattis till Therése Johansson som är aktuell med feelgoodromanen ”Jag firar inte jul” på Saga Egmont förlag. Du får följa Lizzie som absolut inte firar jul. Det spelar ingen roll hur mycket hennes jultokiga chef på caféet i Gränna än försöker – hon vägrar att delta. Julen är inte för henne och punkt slut. Det är så det blir när man haft en trasslig barndom, med en mamma som tyckte det var viktigare att festa än att fira med sin lilla dotter. Men allt det där har Lizzie hållit för sig själv. Inte ens storasyster Ellen vet något. Hon var ju ändå alltid i fjällen med pappa om jularna.

När julhelgen närmar sig får caféet allt oftare besök av den ensamstående pappan Marcus och hans dotter Elin. Lizzie kan inte blunda för att hon känner sig attraherad av Marcus – han är ju faktiskt vrålsnygg. Men allt eftersom de kommer varandra närmare inser Lizzie att saker och ting börjar bli komplicerade. Marcus är helt fantastisk och lilla Elin önskar sig en bonusmamma i julklapp. Om det bara inte vore för att Lizzie alltid hatat julen så skulle det kanske kunna bli så. Men det förflutna går inte att ändra på – hur innerligt man än önskar. Men kanske kommer denna julen bli annorlunda? Therése Johansson är en svensk författare från Smålandsstenar. Hon har arbetat inom skola och barnomsorg i mer än tjugo år och har även ett stort intresse för teater och historia. Therése skriver berättelser med lyckliga slut, men vägen dit är ofta långt ifrån spikrak. Jag firar inte jul ges ut som ljudbok – läs mer på Theréses hemsida eller köp ditt eget exemplar i nätbokhandeln.

starquality

Romina D’larte The Art of You i antologin Den inre resan

Jättegrattis till Romina D’larte som gör författardebut med sin text ”The Art of You” i antologin ”Den inre resan” som publiceras via ARC Publishing. I ”The Art of You” berättar Romina om när hon som 21-åring drabbades av MS och så småningom blev hemlös och hamnade i ett drogmissbruk. Hennes historia handlar om att komma ut som gay i Vårby gård och vilka fördomar hon utsattes för, men också hur hon utnämndes till Miss Gay Sweden och passade på att medverka till arbete för hbtq-rättigheter i andra länder och framför allt sitt ursprungsland Argentina.

Romina som också är Empowerment Coach vill sprida kärlek, ljus och inspiration för att fler hbtq och kvinnor i sin personliga resa ska förverkliga sig själva genom att börja äga sitt liv och släppa ut sitt autentiska jag.

”Den inre resan” samlar 13 livsberättelser av författare som stött på motgångar och hittat svar på en del av livets gåtor. En antologi för dig som söker verktyg och nycklar genom att ta del av andras livserfarenheter. Beställ ditt eget exemplar direkt genom Rominas Facebooksida.

starquality

Josefina Karlsson Vergara – Rose Turner
Rose Turner har flyttat från USA och bor nu med sina föräldrar i det stora vita huset. De driver en stor ridanläggning. Rose är den nya spännande flickan som en dag börjar i Björk och Tindras klass. Alla vill vara med Rose som är vacker och populär. När Björk blir bjuden på Roses födelsedagsfest vet hon inte om hon ska gå. Tindra, Björks bästis är inte bjuden. Rose får nämligen bara bjuda tolv tjejer eftersom de ska ha spa vid hennes pool. Inte ens stalltjejen Sabina är bjuden. När sedan Rose Turner försvinner på ett mystiskt sätt vänds tillvaron upp och ner. Nu börjar alla leta i närmaste omgivningen och hela trakten. Björk och hennes bror Ask bedriver en egen spaning där de misstänker någon som bott i en källare i ett väldigt skumt hus. En kyla sprider sig och många relationer blir ansträngda.

Rose Turner riktar sig till barn i åldrarna 9-12 år och utkommer på Sivarts förlag. Författaren Josefina Karlsson Vergara är 45 år och bor i Malmö med make och två tonåringar. Detta är hennes första bok.


starquality

Ulla Linse – Mor och dotter – Två öden
Mor och dotter – Två öden är en psykologisk thriller om psykisk ohälsa. När Johanna flyttar hemifrån går hennes mamma Linnea in i en kris. Båda har ett förflutet med psykisk ohälsa. Mamman väljer att följa direktiven från sjukhuset men Johanna gör uppror mot sjukvården. Linnea tilldelas en kontaktperson som heter Rickard och som visar sig vara psykopat. Han är attraktiv och Linnea kan inte stå emot. Rickard tar sig allt större friheter. Under tiden lever Johanna sitt liv och tvingas att bli mer självständig, lär sig sätta gränser och utforskar sin sexualitet. Dessutom blir hon kär i sin coach Helena. Frågan är om hennes nya gränser räcker när Rickard börjar rikta sitt intresse mot henne.

Författaren Ulla Linse vill med sin roman rikta kritik mot psykvården idag. Även om berättelsen är en fantasi har hon hämtat inspiration från egna och andras erfarenheter. Hon vill också visa på andra alternativ som kan vara avgörande för läkning av psykisk ohälsa. Det kan handla om så enkla saker som tro, hopp och kärlek. Ulla Linse är leg. sjukgymnast med bland annat terapeutisk kompetens inom basal kroppskännedom. Mor och dotter är hennes romandebut.

starquality

Thérèse V. Yachnin – Saoirse
Varmt grattis till Thérèse V. Yachnin som romandebuterar med Saoirse hos Ekström Garay förlag. Saoirse är en historisk thriller om en ung kvinnas kamp att bli självständig och göra sina egna livsval. Berättelsen utspelar sig under en våldsam och politiskt laddad period i Dublin.

Året är 1921 och överklassdottern Julia Strand arbetar som oerfaren journalist på Svenska Bladet i Stockholm. Hemma brottas hon med faderns förväntningar på hur hon ska leva och drömmer om att bryta sig loss från traditioner. En dag öppnar sig en utväg. Julia blir utsänd som utrikeskorrespondent för att rapportera om irländarnas kamp för självständighet mot britterna. Snart befinner sig Julia mitt i konfliktens centrum i Dublin. Under täckmantel som student vid Trinity College får hon nys om grupperingar som utnyttjar landets oroligheter för egen vinnings skull. Här träffar hon även den mystiske Sean O´Neill, en läkarstudent vars frihetskamp hon blir involverad i. Julia dras nu in i ett dubbelspel som tvingar henne att tänja på såväl professionella som personliga gränser – med livet som insats.
starquality

Carina Aynsley – 52 år och okysst
Jättegrattis till Carina Aynsley, aktuell med sin roman 52 år och okysst, utgiven hos K&R bokförlag.

En helt vanlig försommardag i juni 1963 klättrar Lotten upp på sin cykel för att trampa till den lilla handelsboden i hälsingebyn Järvsö. Ingen kunde ana, allra minst den 52-åriga kvinnan själv, att just denna soliga tisdag skulle hennes liv komma att förändras för alltid och det med en rasande fart. Lotten blir förälskad, förförd, förgiftad och förälskad igen. Och igen.

Familjehemligheterna är många och under sitt sökande efter svaren på gåtorna upplever Lotten svindlande äventyr ute i vida världen tillsammans med bland andra Dalai Lama, The Beatles och Lill-Babs. Detta är en mustig och dråplig hälsingeskröna med lätt erotiska inslag, men även med djupare dimensioner och budskapet att det aldrig är för sent för kärleken.

Carina Aynsley är också känd som Sveriges novelldrottning 2019 och gjorde romandebut år 2015 med Grannen from Hell. Läs mer om Carina och hennes författarskap HÄR. Köp din egen 52 år och okysst HÄR.

starquality

Pelle Mårtenson – Lufthungrig
Jättegrattis till Pelle Mårtenson som debuterar med ”Lufthungrig” hos Bookea förlag! Henrik singlar slant för att avgöra på vilket sätt han ska avsluta sitt liv. Idén om ett brinnande underjordiskt helvete är fel. Helvetet är en liten tropisk ö. Åtminstone enligt Henrik Olofsson. För första gången på fjorton dagar skiner i alla fall solen, där han sitter skeppsbruten på en gudsförgäten ö i Indonesiens stora arkipelag. Tjugosju dagar tidigare anlände Henrik till Sulawesi för andra gången i sitt liv. Planen att slutföra den stora romanen går i stöpet. Istället kommer Henrik behöva kämpa för sitt liv.

I spänningsromanen “Lufthungrig” får lyssnaren följa Henriks jakt efter lycka, en jakt som tar honom genom Indonesiens dykparadis och stinkande miljonstäder. Det är en medryckande berättelse om resor, starka strömmar och en förlorad kärlek. I takt med att Henrik återupplever gamla minnen och närmar sig en ödesdiger händelse i sitt liv, nalkas också svaret på den avgörande frågan. Varför återvände han?

Pelle Mårtenson romantdebuterar med Lufthungrig som ges ut som ljudbok via Bookea förlag. Finns att köpa och lyssna på överallt där ljudböcker finns, till exempel Storytel. Läs mer eller provlyssna HÄR.
starquality

Susanne Fellbrink – Än klappar hjärtat, Än sjunger hon inga sånger och Än klämtar klockan
Jättegrattis till Susanne Fellbrink som bara några månader efter romandebuten åter var aktuell med sin andra deckarroman, Än klappar hjärtat, och som nu även har gett ut den tredje delen Än klämtar klockan. Alla tre böckerna utspelar sig i Sundsvallsmiljö. I den tredje delen har showartisten Cilla en tuff höst bakom sig. Med löften och smicker har en omtalad skivbolagsdirektör lyckats få med henne i en av landets största dokusåpor, Stjärnfabriken, där talangfulla människor slåss om en musikkarriär inför miljonpublik. Men tv-inspelningen blev inte alls vad Cilla hade tänkt sig. Nu är det nyårsafton, och snart ska klockorna ringa. På Hotell Södra Berget i Sundsvall förbereder sig Cilla och hennes showgrupp inför kvällens föreställning. Men det Cilla inte vet är att produktionsgänget från Stjärnfabriken också har checkat in – för en kickoff. Samtidigt som en snöstorm väller inöver staden försvinner gäster på det stora hotellet, en efter en. Går det en mördare lös mitt i allt nyårsfirande?

I den andra delen Än klappar hjärtat är det sommartider i vackra Sundsvall, och snart ska studenternas rop ljuda. Artisten Cilla Fallander har fått ett nytt uppdrag. Hon ska agera projektledare för nyöppningen av en galleria i stan, och planerna är storslagna. Men redan första kvällen går saker och ting fruktansvärt fel och under den fyra dagar långa invigningen fortsätter problemen att hopa sig. Cilla får till slut en stark känsla av att det är någon som sätter käppar i hjulen för henne, vilket får katastrofala följder. Men varför? Samtidigt smider en man i en annan del av landet mörka planer. Han har länge sökt efter kvinnan och barnet som en gång flydde från honom, och nu har han äntligen fått ett tips. Och spåren leder honom till Sundsvall. Än klappar hjärtat är den andra delen i deckarserien om sångerskan Cilla Fallander, som blandar pirrande spänning med dråpliga inblickar i underhållningsbranschen. Den första delen, Än sjunger hon inga sånger, släpptes i januari.

Än sjunger hon inga sånger är den första delen i deckarserien om Cilla Fallander, en frustrerad småbarnsmamma med artistdrömmar. Cilla parerar demoner från det förflutna med hur hon ska lösa livspusslet med en bortavarande make och en omöjlig jobbsituation. Samtidigt som hon vill starta en showgrupp i Sundsvall, sprider sig en isande oro i Sundsvall. Flera kvinnor har överfallits av en okänd förövare, och några är spårlöst försvunna. Cilla börjar mer och mer känna sig övervakad i sin villa och när en personlig tragedi slår till blir hon tvungen att börja nysta i brotten. I ett bortglömt hus inte långt därifrån smider en man sina planer. Han längtar efter sällskap. Längtar efter någon som kan sjunga för honom. Och han har siktet inställt på Cilla. Ryslig spänning varvas med inblickar i den (inte alltid så glamourösa) artistbranschen.

Alla tre böckerna om Cilla Fallander utspelar sig i Sundsvall där Susanne lever och verkar. Förutom att skriva, sjunga och inspirera andra gillar hon periodvis att inreda och högst sporadiskt gör hon också en och annan tavla. Susanne Fellbrink har livnärt sig bland annat som artist, låtskrivare, showproducent, arrangör, krögare och körledare. Besök Susannes hemsida och beställ en signerad bok: http://www.susannefellbrink.se/bockerna/
Beställ boken från Adlibris:https://www.adlibris.com/se/bok/an-sjunger-hon-inga-sanger-9789177712503
Susannes författarsida hos Printz Publishing: https://www.printzpublishing.se/forfattare/susanne-fellbrink
Susanne har gått Författarkurs 2 på distans hos mig.

starquality
Anna Breitholtz Monsén – Stranden

Jättegrattis till Anna Breitholtz Monsén som deckardebuterar med Stranden. Därmed förverkligar hon en dröm som hon har haft i 20 år. Det är 1988. Sextonåringarna Erik och Peter har sommarlov och fördriver de långa dagarna vid havet med freestyle­lurarna i öronen. En dag försvinner Peter spårlöst. Det enda han lämnar efter sig är några blodiga kläder på stranden. Drygt trettio år senare kommer den före detta polisen och livvakten Lina Lantz till Sandinge i Skåne. Hon har ärvt ett gammalt hus efter en vän till familjen och leker med tanken på att börja ett nytt liv i den lilla kuststaden tillsammans med sina katter. När en ung man hittas mördad på stranden dras Lina motvilligt in i en utredning som leder henne tillbaka till händelserna den där sommaren för länge sedan.

Stranden, en deckare med både värme och mörka undertoner, är första delen i debutanten Anna Breitholtz Monséns serie om Lina Lantz och hennes egensinniga morfar i skånska Sandinge.

Jag har haft nöjet att få lära känna Anna och hennes fantastiska manus på Författarkurs 1-4. Anna skriver nu på del två om Lina Lantz i Sandinge och hennes egensinnige morfar. Besök Anna Breitholtz Monséns hemsida och bli inspirerad: www.annabreitholtzmonsen.se

starquality

Mikael Lejdeby – Älgjakten
i antologin Traditioner

Jättegrattis till Mikael Lejdeby som debuterar med novellen ”Älgjakten” i skräckantologin ”Traditioner” från Miramir Förlag. Antologin släpptes på midsommarafton och tanken är att väcka liv i svenska och nordiska traditioner på ett sätt som ger rysningar.  Mikael Lejdeby arbetar just nu på en roman och målet är att snart bli klar för utgivning. Förutom Mikael Lejdeby medverkar bland andra författarna Kristina Suomela Björklund, Cathrin Monell och Sabine Mickelsson som också varit mina elever en gång i tiden – så roligt! Grattis till samtliga författare … det här är en antologi med hela 30 bidrag. Låter som perfekt sommarläsning med andra ord!

starquality

Elisabeth Hochschorner – Mo och myrorna 
Varmt grattis till Elisabeth Hochschorner som debuterar med barnboken Mo och Myrorna på Idus förlag, med fina illustrationer av Maria Gerdle! Det här är en bok för djurälskande barn i åldern 3 – 6, perfekt till högläsning och samtal. Saxat från förlagets hemsida:
Mo älskar djur. Det gör Olivia också. Ingen av dem har husdjur hemma, men de har massor av myror på kullen. Och två i en burk, i smyg. Den ska de ha halva veckan var och när det är Mos tur ska myrorna få leka med enhörningen och brandbilen. Men när de smyger ut ett flygplan till myrorna på kullen och Emil bestämmer att han ska ha det, hur går det då? Och hur mår myrorna i burken? Mo och myrorna är en bok om vänskap och att våga säga ifrån. Det är också en bok om längtan efter att få vara med djur. Värme, humor och vardagsdramatik går igen i såväl text som bilder och bjuder på igenkänning för både barn och medläsande vuxna!

Elisabeth har jobbat flera år som forskare och därefter som konsult inom hållbar utveckling. Det var under tiden som utlandssvensk och en paus från ekorrhjulet skrivandet för barn tog fart och blev till bok. Natur och miljö får gärna vara med i berättelserna. Något som alltid är viktigt är att karaktärerna får vara individer med unika egenskaper, som eftertänksamma Mo och impulsiva kompisen Olivia. Fritiden ägnar sig Elisabeth gärna åt att fixa loppisfynd, måla eller bara vara med familjen. Läs mer om Elisabeth här – boken finns att beställa både direkt från förlaget och i nätbokhandeln.

starquality

Mats Eliasson – Livsrum
Stort grattis till Mats Eliasson som är aktuell med novellsamlingen Livsrum. De centrala novellerna handlar om livsrum som fenomen: vi söker alla ett fredat rum i vårt inre där vi i möjligaste mån kan förverkliga oss som människor, vara något så när hela. Vi gör det med olika medel och mål “Lebensraum” kallade nazisterna sin expansionspolitik, med förakt för andra raser och nationaliteter och där man förslavade minoriteter och slutligen mördade dem. Det skoningslösa i sökandet efter livsrum kan ta sig absurda och grymma uttryck där människor ikring oss blir medel, inte mål.  andra bara en kamp om att få vara och finnas till, också politiskt. Och om motståndet från omgivningen till detta förverkligande,

Fastän människorna i Mats Eliassons noveller formas ur olika jordmån och mylla har de något gemensamt: kampen och rätten till livsrum i ordets sanna betydelse. Trots att deras intentioner ibland leder dem fel. Mats Eliasson är präst i Svenska kyrkan och har tidigare utgivit Mässa för obekväma på Vulkans förlag.

starquality

Birgitta Gustafsson – Bogla är mer än en ort
Jättegrattis till Birgitta Gustafsson som romandebuterar med Bogla är mer än en ort hos Vulkan förlag. Vi befinner oss i Småland år 1888. Sjukdomen difteri har drabbat bygden. I en banvaktstuga föds en pojke som får namnet Edvin. Pojken blir så småningom en av de som formar vårt land, en driftig man som lever i och lämnar spår i det svenska välfärdsbygget. Det här är berättelsen om Edvins uppväxt och hans liv som yrkesman, politiskt engagerad, make, far och farfar. Det är också en berättelse om kärlek och saknad.
Bogla är mer än en ort finns att köpa direkt från Vulkan och i nätbokhandeln, både som tryckt bok och e-bok Jag har haft nöjet att lära känna Birgitta på flera författarkurser samt på den förtrollande kursgården La Pomme d’Or i Frankrike.

starquality
Foto: Micke Bayart / www.bayart.se

Margareta Engström – En annorlunda syster och Mörker
Varmt grattis till Margareta Engström som är aktuell med En annorlunda syster, andra delen i Ursbotrilogin. Trilogin inleddes med den psykologiska thrillern Mörker. I En annorlunda syster kämpar Agnes med sina mörka tankar. De hemskheter som hände tre år tidigare ger henne ingen ro och minnena från skoltiden, då systern Elsie behövde skydd, kommer allt oftare upp till ytan. Hon upptäcker allt fler likheter mellan systern och Maria. Men hur stort ansvar kan en människa bära och hur mycket kan man göra för någon annan? Agnes, som inte är mycket för läsning och har haft svårt att förstå Elsie, låter Maria läsa systerns dagböcker. Det leder till oväntade avslöjanden och mörka händelser utanför Agnes kontroll. Köp ditt eget exemplar av En annorlunda syster i bokhandeln, till exempel hos Adlibris.

Hösten 2018 romandebuterade Margareta med en verklighetsnära och kuslig thriller som utspelar sig i Ursbo, en fiktiv liten by i Hälsingland. Maria är mörkrädd men går ändå med på att åka till hälsingetorpet som maken Henrik har hyrt. Egentligen längtar hon som mest efter en härlig utlandsvistelse och hon ser inte fram emot semestern med Henrik och deras två barn, Max och Irma. Maria sover dåligt i torpet och hennes beteende blir allt mer egendomligt. Henrik oroar sig för barnen och tycker att grannarna är konstiga med sina historier och hur de påverkar Maria. Han dricker för att döva sina känslor och hamnar i en ond spiral.

Grannarnas historier om det förflutna börjar nästla sig in i nuet, där de ensliga skogarna väcker ett krypande obehag i Maria. Makarnas äktenskap knakar i fogarna men vad Maria inte vet är att en än värre fasa väntar bortom relationen.

Jag har haft nöjet att lära känna Margareta under flera författarkurser på La Pomme d’Or i Frankrike, där också delar av Mörker växte fram. Äntligen är det dags för Mörker att komma ut i ljuset!
Mörker finns att beställa via följande länk:
https://www.adlibris.com/se/bok/morker-9789185903931

starquality

Helén Wigh – Järnmärkt 
Jättegrattis till Helén Wigh, som romandebuterar med Järnmärkt hos Historiska Media. Värmland, 1858. Efter att ha begravt sin far återvänder Carl till den lilla gruvbyn Persberg – orten fadern flydde från tjugo år tidigare. På sin dödsbädd avslöjade fadern slutligen sanningen om moderns död. När Carl får veta att modern mördades, beslutar han sig för att finna den skyldige och utkräva hämnd. Under falsk identitet tar han sig till Persberg, där han blir vittne till hur en liten flicka mister livet. Med nöd och näppe lyckas han rentvå sig från alla misstankar och tar arbete i den djupa gruvan, ovetande om att gruvfältet har varit skådeplats för flera mörka händelser genom åren. Förbrytare har fått röra sig fritt och ostört bland arbetarna, tills Carl anländer och utsätter både sig själv och andra för fara i sin jakt på sanningen. Järnmärkt är en suggestiv spänningsroman som utspelar sig i de värmländska skogarna under mitten av 1800-talet.

Detta är Helén Wighs strålande och obehagliga debut, som fylls av ljudet av ekande släggor, och där smutsen aldrig tycks gå att tvätta bort. Med ett skimrande språk förs läsaren till en miljö fylld av mörker och hemligheter som allt för länge begravts i glömska. Helén Wigh är uppväxt i den lilla gruvbyn Persberg med cirka 300 invånare, belägen i Filipstads kommun, Värmland. Precis intill barndomshemmet med enbart den omgivande skogen som närmaste granne, finns Högbergsfältet och de otaliga gruvhålen som än idag visar spår av historien. Hon utbildade sig lärare i Karlstad där hon bor med sin make och tre barn. Hjärtat har hon dock lämnat kvar i hembyn Persberg. Hennes morbror och morfar har själva arbetat som gruvarbetare och uppväxten har präglats av historier om gruvans slit på både kropp och sinne. Den trånga miljön i ett bråddjupt mörker är fängslande och det faktum att förbrytare arbetade sida vid sida med gruvfolket fick skrivandet att växa och ta en ännu större plats i hennes liv.

Jag har haft nöjet att få följa Helén Wighs skrivande på flera skrivarkurser på distans.

starquality
Brittmarie Karlsson – Dom som ingen pratade om
Varmt grattis till Brittmarie Karlsson som debuterar med romanen Dom som ingen pratade om.
Thyra hamnade på Furnäsets mentalsjukhus 1932. Hennes liv blev aldrig blev berättat på grund av det var skamfyllt. Författaren har forskat i journaler och kyrkböcker samt lagt till sina egna gestaltningar. Saxat från Adlibris:
”Ingen förstår mig. Bara tabletter och sprutor för att döva smärtan. Den äter sig in under min hud, den rumsterar runt i huvudet och nyper tag i alla mina tankar. Thyras barndom blir ett utanförskap. Föräldrarna tröttnar på att hon inte vill göra något. Fadern hittar en platsannons på ett barnhem som hembiträde. Arbetet blir kortvarigt. Något händer där och hon blir uppsagd.
Sommaren 1932 blir hon intagen på Furunäsets hospital och får diagnosen schizofreni. Brodern Aron har övertagit ett kafé i Piteå dit Thyra blir inbjuden under en permission. Hon har dålig erfarenhet av ett tidigare kafébesök som fick henne att hals över huvud springa därifrån eftersom hon kände sig förföljd av en man. Hon oroar sig över Arons dåliga hälsa och hans förestående konkurs och utförsäljning av kaféinventarierna som innebär hans för tidiga död.”
Brittmarie Karlsson är pensionerad musiklärare som fortfarande arbetar aktivt med barn och vuxenkör. Hon vill lyfta fram de människor från förr som ingen pratade om och som annars riskerar att bli bortglömda. Just nu skriver hon på en ny roman som handlar om Wera, som befann sig i Hamburg 1927-38. Wera lämnade Tyskland med sin man en vecka innan Kristallnatten. Läs mer om Brittmarie hos Vulkanmedia. Jag har haft nöjet att få lära känna Brittmarie och hennes skrivande på flera författarkurser samt i Manusgruppen.

starquality

Sammy Jeridi – Ghettokungen
Jättegrattis till Sammy Jeridi som romandebuterar med Ghettokungen och redan är på gång med del 2 och del 3. Sammy Jeridi har även synts reportage och TV-soffor i både Sverige och Norge. Du läser Ghettokungen på egen risk, redan i första kapitlet hamnar Leon i knipa och blir utsatt för gruvlig misshandel och hot med motorsåg. Saxat från Adlibris: ”Leon driver det framgångsrika företaget Ghettosäljarna. Det du vill ha, det fixar han. Vill du ha ut försäkring på din bil ser Leon till att den brinner upp. Om någon vill sälja eller köpa saker man inte hittar i en affär ställer Leon alltid upp. Vare sig det är en levande tvättbjörn eller ett förstahandskontrakt i City. Pengarna använder han för att ge sin lillebror Emir det han själv aldrig fått: en bra utbildning och ett respektabelt yrke – ett Svenssonliv.

När gangstern Jambolo vill ha tillbaka ett vapen som Leon sålt riskerar drömmen gå i kras, för Leon har principer, han avslöjar aldrig säljare och köpare för varandra. När även kriminalkommissarie Eva Möller, som mot sin vilja blivit förflyttad till Palmegruppen, får upp ögonen för Leon dras snaran åt. Nu är det Leon som har ett pris på sitt huvud, och han är jagad, jagad av alla. Sammy Jeridi är uppvuxen i Solna men bor i dag i Nordnorge och Spanien. När han sålde sitt framgångsrika makeup-företag fick han tid och möjlighet att verkliga sina författardrömmar. Spänningsromanen Ghettokungen är hans debut och ges ut hos Bokfabriken.

Mer om boken och författaren kan du läsa om på https://sammyjeridi.com/

starquality
Isabelle Zachrisson – Du var här förut
Jättegrattis till Isabelle Zachrisson som har debuterat med sin drabbande roman Du var här förut hos Miramir förlag. Du var här förut är en historia och förlust och sorg, men också om kärlek. Erik är 38 år när han träffar Helena; en snygg, cool, men väldigt skrämmande kvinna. Hon förändrar hela hans ungkarlsliv. En kväll, när de träffats i tre månader, bestämmer hon helt plötsligt att de är tillsammans. Erik säger inte emot, men hänger inte riktigt med i svängarna. Och mer förvirrad ska han bli.

För samma vecka kissar Helena på en sticka i hans badrum. Den glasartade blicken, den rufsiga tofsen och den där handen som placerat sig över hennes mun när hon kliver ut från badrummet kommer han aldrig att glömma. Men inget blir som det ska. En senvinterdag i mars, när snön börjat smälta bort och grådasket verkar ha lagt sig permanent över stan, kommer Erik hem i taxi tillsammans med Albin från BB. Helena finns inte mer. Älskade, livfulla Helena, som längtat och fantiserat så intensivt om Albin, kommer aldrig att få se honom växa upp. Hon kommer aldrig mer Sofia Rustan – Skadedjurettillbaka. Ena stunden fanns hon där. I den
andra stannade ett hjärta, för att aldrig börja slå igen.

Isabelle Zachrisson har skrivit berättelser sen hon lärde sig stava. Som barn tillbringade hon mycket tid med sin morfar, som var författare och skrev sina böcker på en grön skrivmaskin. I många år arbetade Isabelle med det skrivna ordet, i form av bland annat debattartiklar och pressmeddelanden. Som födelsedagspresent ett år, fick hon en författarkurs och äntligen tog hon tag i skrivandet ordentligt. Till vardags jobbar Isabelle som verksamhetscontroller inom offentlig förvaltning, men skrivandet har alltid en stor plats i hennes liv.

starquality

Sofia Rustan – Skadedjuret
Stort grattis till Sofia Rustan som har landat kontrakt för sin thriller Skadedjuret hos bokförlaget Polaris – planerad utgivning är sommaren 2021. Saxat från förlagets hemsida: ”Kriminalinspektör Amanda Junisson vid Sundsvallspolisen längtar efter att bilda familj. Hennes pojkvän har precis friat, men mitt i glädjeruset finns en oro som gnager. Tankarna skingras när en illa tilltygad man flyter iland på en ö i hamninloppet till staden. Snart visar det sig att ett av hans inre organ har gröpts ur kroppen.

Medan Amanda och hennes kollegor försöker identifiera mannen flyr hans dotter, den romska flickan Kati, för sitt liv. Hon vet att mördaren sett henne vid mordplatsen och att hon måste hålla sig gömd för att överleva. Frågan är vem som ska hitta Kati först, polisen eller gärningsmannen? En het sommar går mot höst, och samtidigt som polisen kämpar för att lösa gåtan letar mördaren efter sitt nästa byte.” 

Sofia Rustan är jurist och arbetar för närvarande som kundombudsman på ett försäkringsbolag. Hon är uppvuxen i Gammelstad men bor numera i Sundsvall med sin familj. Vid sidan av sitt ordinarie yrke arbetar hon med skrivande, fotografering och konst. Tidigare har hon även gett ut noveller i Sundsvallsmiljö. Jag har haft nöjet att lära känna Sofias skrivande under en författarkurs.

starquality
Författare Maria Parkhede, Pressbild, Lind & Co

Maria Parkhede – Paus i karriären
Stort grattis till Maria Parkhede som är aktuell med sin feelgoodroman Paus i karriären, utgiven hos Lind & Co. På ytan är Philippa Åkermans liv lika välpolerat som marmorn i köket i hennes nybyggda radhus i Täby. Hon har en framgångsrik karriär, garderoben full av färgkoordinerade märkeskläder, och en välartad dotter i en fin skola. Men varken Philippa eller 15-åriga Bianca är särskilt lyckliga. Philippas chef är en riktig mansgris, och hon vantrivs på jobbet. Exmaken Conny, som gift om sig med sin 20 år yngre yogainstruktör, är missnöjd med hur Philippa uppfostrar deras dotter, trots att han själv inte tar något ansvar. Och Bianca är både olyckligt kär och har det jobbigt i den snobbiga skolan. Philippa känner att både hon och Bianca behöver en paus – i Philippas fall ifrån karriären. De beger sig till Philippas farmors gamla hus utanför Järvsö.

Kanske är det bland trasmattor och bruna medaljongtapeter de kan hitta ett lugn i tillvaron? Men inget blir som Philippa tänkt sig. I skidbacken träffar hon den spännande affärsmannen Erik. Samtidigt försöker Bianca para ihop henne med Sven, bonden från granngården, som är helt nöjd med att lunka runt bland mjölkkor och hönor. När sparpengarna sinar inser Philippa att hon måste fatta ett beslut, något som blir både svårare och mer brådskande med en närståendes dödsfall. Är hon redo att återvända till sin stressiga vardag med ett välbetalt jobb, eller ska hon och Bianca leva lantliv?

Maria Parkhede är precis som sin huvudkaraktär Philippa en kvinna mitt i karriären. Hon bor i Stockholm och Paus i karriären är hennes debutroman.

starquality
Kristin Brorsson, Pressbild, Lind & Co, 2021

Jättegrattis till Kristin Brorsson som skrivit kontrakt med Lind & Co för sin roman Gammal kärlek rostar alltid! En rolig detalj är att Kristin gick samma författarkurs som Sara Molin, som i sin tur är aktuell med två romaner hos Norstedts. I Kristin Brorssons roman får du lära känna Julie, mamman som är föräldraledig med sina två små barn. Hon är trött, ställer enormt höga krav på sig själv och känner sig vilse i sin ganska nya roll. Allt gick så fort, i ena stunden var hon nyförälskad och i nästa mamma. Julie lever med en man som sätter jobbet först. Därefter festen. En man som är frånvarande även när han är hemma, vilket han är alltmer sällan.

Ebba är singeln som desperat längtar efter det trygga familjelivet. För några år sedan trodde hon att hon träffat den rätte, men fick istället hjärtat krossat och har sedan dess inte riktigt gett kärleken en chans. En dag dyker den gamla flamman upp i hennes liv igen och hon blir kär på nytt – problemet är bara att han numera är gift. Snart kommer Ebbas och Julies vägar att korsas. Gammal kärlek rostar alltid är Kristin Brorssons debut och den första romanen om Ebba och Julie. En välskriven relationsroman för läsare av Anna Lönnqvist, Kristin Hannah och Anna Fredriksson.

KRISTIN BRORSSON är utbildad lärare men har de senaste åren arbetat som översättare. Hon är född 1983 och bor med sin familj på Malta.

starquality

Eva Nysäter – Över ytan 
Stort grattis till Eva Nysäter som är aktuell med novellen Skaka kalejdoskopet när du tröttnar, en berättelse om att fungera på ett annorlunda sätt utan att det syns, i antologin Över ytan från Ariton Förlag. Temat för Evas bidrag är konsten att förhålla sig till de neuropsykiatriska diagnoser som hon har fått som vuxen, men också att vara född på 50-talet och utlovas en strålande framtid som aldrig riktigt tycks vilja infinna sig. Eva har ett prosalyriskt uttryck och en förmåga att se världens nyanser på ett oväntat vis.

Hon vågar närma sig det mörka utan omsvep och på ett unikt sätt, samtidigt som hon skriver om en längtan efter att sitta på en blåmålad trapp som leder upp till ett gult hus.

Eva Nysäter är konstnär, född och uppvuxen i Stockholm men arbetar också som spärrvakt och hennes novell Min sommar i underjorden blev publicerad i Föreningen Arbetarskrivares tidskrift Klass nr. 3/2016. Novellen skildrar en rad möten med resenärer. Eva är dessutom med i När ni andra sover en antologi om nattarbetare utgiven av Liv i Sverige 2016. Hon debuterade i antologin Kneg, utgiven av föreningen arbetarskrivare 2006. Jag har haft nöjet att följa Evas skrivande i Manusgruppen.

starquality

Anna Wester – Qampus Queen
Jättegrattis till Anna Wester som debuterar i Southside Stories satsning på spänningslyssning med Qampus Queen. I ”QampusQueen” möter vi Amanda Olsson, vänsterbloggare, debattör och instagramkändis. Men Amanda har också en vardag på universitetet, med vanliga drömmar och utmaningar. När hon träffar överklasskillen Carl Fredrik förändras allt. De är varandras motsatser och Amanda märker att han ljuger om det mesta, ändå släpper hon in honom i sitt liv. Samtidigt rämnar saker runt omkring.

Amandas förebild och favoritlärare Bo Lundgren försvinner mystiskt och nätets mörkare sidor fylls av ledtrådar. Hot och hat riktat mot Bo och andra kända vänsterprofiler. Amanda och hennes nya studiekompisar kommer en nazistisk sekt på spåren och registrerar profilen QampusQueen på Flash för att få kontakt. Men vem kan hon egentligen lita på? A

Författaren Anna Wester brinner för frågor som rör rättvisa och mänskliga rättigheter och är verksam inom den ideella sektorn. Anna har tidigare skrivit journalistiska artiklar och reportage och bor i Årsta i Stockholm. ”QampusQueen” är hennes debutroman. ”QampusQueen” av Anna Wester, i inläsning av Amanda Ooms, släpps den 29 december 2020. Jag har haft glädjen att få lära känna Annas skrivande i Manusgruppen.

starquality

Johan Gyllenswärd – Kungens hemliga resa
Den 29 april 1620 kliver Gustav II Adolf förklädd till handelsman ombord på sitt fartyg Scepter, för att ta sig till Berlin och fria till Maria Eleonora. Kungen anser att det är dags för ett avgörande. För att bli framgångsrik finns inget annat sätt än att själv bege sig till slottet i Brandenburg och be om hennes hand. Han färdas med en handfull följeslagare som lotsar honom genom ett Tyskland präglat av upptakten till trettioåriga kriget.

Risken för upptäckt är stor. Kungens nyfikenhet leder dem till slott, kyrkor, avlägsna släktingar och mäktiga protestantiska furstar. Som om är de på en upptäcktsresa. Vi får följa honom in i prinsessans kammare på nattligt besök, långt borta från familjens vakande ögon. Och vi får vara med på slottet i Berlin, när han till sist övertygar Maria Eleonora och hennes mor om sin sanna kärlek.

Boken Kungens hemliga resa är baserad på en av följeslagarnas egenhändiga journal, bevarad på Carolina Rediviva i Uppsala. Genom Johan Hands ögon och penna får vi dag för dag följa resan. Debutförfattaren Johan Gyllenswärd har bearbetat och utvecklat dagboken till en historisk roman i stormaktstidens Europa.

starquality

Sara Molin – En oönskad julklapp och Som en öppen bok
Jättegrattis till Sara Molin som är aktuell med sin andra roman, En oönskad julklapp, som liksom debutromanen är utgiven på Norstedts förlag. En oönskad julklapp är en julroman fylld av humor, värme, komplicerade famljerelationer och kärlek i en stressig sjukhusmiljö. Diana Jonsson vill inte lämna Tanzania för att tillbringa november och december i ett mörkt Sverige. Hon vill inte återuppleva känslan av att inte passa in, och hon vill definitivt inte fira en svensk jul med alla förväntningar det innebär.

Men hon förmår inte säga nej när mamma för tredje året i rad ber henne att tillbringa julen hemma i Sollentuna, och vikariatet på akutmottagningen ger en chans att tjäna ihop lite välbehövliga pengar. Två månader, det ska hon väl ändå klara av? Hon ska bara få julen överstökad, i januari väntar ett nytt jobb i Kenya. Men i Sverige blir ingenting som hon tänkt sig. Arbetskamraterna Gunnel, Blaze och Erik nästlar sig snabbt in i hennes hjärta, och när det framkommer att Dianas förmodat avlidne pappa inte bara lever, utan dessutom har en ny familj, kan hon inte låta bli att söka upp sin halvsyster. Bara för att se hur hon ser ut. Allt hon önskade sig var en okomplicerad, enkel jul med sin mamma men ibland får man något som man inte bett om.

Sara Molin debuterade 2019 med feelgoodromanen Som en öppen bok. Sara Molin är gymnasielärare i svenska och bor i Sollentuna med man och tre barn. Sin lediga tid ägnar hon åt att sluka underhållningslitteratur och Som en öppen bok är en roman i samma genre, samtidigt som vi får uppleva livet ur huvudpersonen Clara Rennels synvinkel. Clara är dedikerad lärare och ska sprida läslust till kommande generationer. Hon är uppvuxen med Kulla-Gulla, Kitty och Lotta, och hennes vision är att uträtta stordåd i läsningens tjänst.

När hennes ungdomsförälskelse Jonathan dyker upp igen, mirakulöst nog nybliven singel, kan det nästan inte bli bättre. Systern Paulina (som dessvärre inte är fiktiv) lyfter ett varningens finger. Men vad vet väl hon om Jonathans intentioner? Bara för att hon själv, till allas förvåning, lyckats hålla ihop med en kille i mer än några veckor? En kille som till råga på allt verkar alldeles för smart för henne. Men Claras lärartillvaro vill inte riktigt utveckla sig som hon planerat. Eleverna ägnar sig helst åt dokusåpor, föräldrarna kräver det omöjliga, kollegerna sätter käppar i hjulet och rektorn förstår ingenting. Jonathan säger sig ha lösningen på hennes bekymmer, och snart har den plikttrogna Clara gjort drastiska avsteg från sin plan. För det ingick inte i planeringen att börja skolka. Och det ingick definitivt inte att falla för sin lillasysters nya pojkvän.

Som en öppen bok finns överallt i bokhandeln och finns även att beställa från exempelvis Adlibris och Bokus. Besök Sara Molins blogg Sara Molin – En chicklit-karamell blir till om du vill följa resan från idé till färdig bok. Sara Molins författarsida hos Norstedts: norstedts.se/forfattare/192010-sara-molin  Sara Molin har gått Författarkurs 1 och 2 på distans.

starquality

Antoni Lacinai och My Lind – Grannjävlar
Jättegrattis till Antoni Lacinai och My Lind som tillsammans har skrivit boken Grannjävlar:
”De har inte valt varandra, men möts så gott som varje dag. De snor tvättider, döljer kärleksaffärer, dricker för mycket. Alla bär på såväl förhoppningar som skamfyllda hemligheter. Vem kan lita på vem? Livet vävs samman mer och mer för de boende i hyreshuset på Besvärsgatan 6 i Göteborg. Samtidigt får ett oväntat dödsfall i Sölvesborg drastiska konsekvenser för landet. Den högerextrema regeringen gör allt för att mörka den katastrof som närmar sig.

Antoni Lacinais och My Linds debutroman slungar oss in i en feelgood-dystopi där skratt varvas med rysningar. Med komisk genialitet och ett träffsäkert språk bjuder de in oss till Besvärsgatan 6, där vi snabbt får lära oss att det är något som inte står rätt till med grannsämjan.”

Antoni Lacinai föreläser om engagemang och ledar­skap. My Lind är marknadschef. Båda har gått kurser i kreativt skrivande och på en gemensam nyårsfest kom idén: ”Vi skriver en bok ihop!”. Några år och flera skrivresor senare kommer här deras debut­roman, feelgood-dystopin Grannjävlar. Jag hade nöjet att lära känna Antoni Lacinai på Författarkurs 1 – 3.

starquality

Mari Johansson – Krabbspindeln
Jättegrattis till Mari Johanson som debuterar på Storytel med Krabbspindeln, en gastkramande och annorlunda thriller. Efter att ha varit sjukskriven för utmattningsdepression har Lisette förlorat sitt arbete, något hon dock dolt för såväl make som grannar. På morgonen klär hon sig i kjol och kavaj och lämnar hemmet, för att göra sken av att hon är på väg till arbetet. Varje gång hon försöker lämna Dalarö får hon panikångest och tvingas tillbaka till huset.

När en person hittas död på Smådalarö kallas kriminalinspektör Nora Kabla till platsen. Vid obduktionen upptäcks något som förbryllar Nora och hennes kollegor.

Samtidigt får Lisette reda på att hennes man varit otrogen och i samma veva dyker också en mystisk arborist upp utanför hennes hus. Pusselbitarna och frågorna är många men svaren är få.
Mari Johanson bor i Stockholm och arbetar sedan tio år tillbaka som barnmorska i Stockholm. På fritiden skriver hon och hennes livliga fantasi har resulterat i debutromanen Krabbspindeln, en psykologisk thriller i skärgårdsmiljö.
Jag har haft nöjet att följa Maris skrivande i Manusgruppen (motsvarar Författarkurs 3) och önskar varmt lycka till med författarskapet!

starquality

Anne-Marie Davis – Den längsta vägen hem
Jättegrattis till Anne-Marie Davis som debuterar som författare med Den längsta vägen hem, en relationsthriller om känslan av att aldrig riktigt känna sig hemma. Hillevi Berg är stjärnadvokaten som återvänder till barndomsorten Svängsta i Blekinge, utan en aning om vilka konflikter som väntar runt hörnet. Inom henne gror en längtan efter barn, men hennes man Philippe är orubblig på den punkten. När hon träffar sin ungdomsförälskelse Fredrik blir hon påmind om hur annorlunda saker och ting hade kunnat vara om hon inte flyttat till Stockholm.

Samtidigt möts hon av misstänksamhet och hot när det visar sig att en av hennes klienter tänker köpa upp ortens stora fabrik. Hillevi slits mellan lojaliteter och plikter och märker inte att någon verkar bevaka henne. Dessutom plågas hon av det dåliga samvetet över att ha fört Fredrik bakom ljuset när hon flyttade hemifrån.

Den längsta vägen hem är en relationsroman kryddad med romantik och spänning, men också en nostalgisk skildring av en uppväxtort som dras med när förändringens vindar blåser. Vad händer när man tvingas stå ansikte mot ansikte med sitt förflutna – och inte längre kan fly?

Anne-Marie Davis växte upp i Svängsta i Blekinge och bor i Stockholm. Hon har jobbat inom domstol, bolag samt på advokatbyrå både i Sverige och USA. Numera arbetar hon som bolagsjurist. Skrivandet fördjupade hon sig i via en författarkurs, och Den längsta vägen hem är hennes debutroman. Följ Anne-Marie på hennes hemsida och bli inspirerad av hennes resa som författare!

starquality

Lars Jarnhammar – Medan himlen förmörkas av aska från Tambora
Jättegrattis till Lars Jarnhammar, författare till flera romaner och nu senast Medan himlen förmörkas av aska från Tambora, en roman som bygger på Lars Jarnhammars morfars morfars mors livsöde i början av 1800-talet. Det är tidigt artonhundratal. Människorna i de små byarna sliter hårt och hålls i Herrans tukt och förmaning. Den som bryter mot något av tio Guds bud straffas obönhörligt. De som står längst ned på samhällsstegen – de fattigaste, kvinnorna, pigorna – får bära den tyngsta bördan, utnyttjas och sviks, för att sedan vara de som får de strängaste straffen.

Boken handlar om ett mord och om den lagstiftning som kringgärdade barnamord. Den handlar också om vänskapen mellan två systrar. Detta mot bakgrund av ett av världshistoriens största vulkanutbrott. I centrum för berättelsen står den unga bryggarpigan Maria Cajsa. De är flera som sviker henne och för det får hon själv ta det hårdaste straffet, där döden snarare hade varit en befrielse för henne än ett straff.

Lars Jarnhammar kallar gärna sina romaner för dokumentärromaner. Besök gärna Lars hemsida för att läsa mer: https://larsjarnhammar.com/
Romanerna kan beställas direkt via hemsidan, eller i nätbokhandeln.

Marie Bergenulf – Genom helvetet mot livet
Jättegrattis till Marie Bergenulf som romandebuterar med ”Genom helvetet mot livet”. Temat är kvinnofrid, men också hur eftervåld kan drabba den utsatta och barnen när relationen tar slut. Marie tvingas inse att mannen hon blev kär i, inte är den han uppgav sig för att vara. Det går upp för henne för sent. Två döttrar finns redan med i bilden. När Steves ilska går ut över barnen lämnar hon honom. Beslutet visar sig mycket svårare än hon kunnat föreställa sig. Mannen inleder terror mot barnen som inte vill träffa honom samtidigt som polis och socialtjänst kopplas in. Allt kulminerar i en rättegång.

Historien är tuff, men bär hela tiden med sig känslan av hopp och kärlek.
”Jag hoppas att min bok kan ge hopp och stöd till alla de som går igenom liknande livssituationer och även de människor som har en utsatt person i sin närhet. Ingen ska vara ensam i detta, att ta emot all hjälp som finns att få är nödvändigt för att kunna gå vidare och läka.”
Boken ges ut i april 2020 och kommer att finnas tillgänglig i nätbokhandeln samt direkt från https://www.vulkanmedia.se/genom-helvetet-mot-livet/

Marie bor i Falun där hon arbetar med rådgivning och kvalitetsfrågor åt redovisningsbranschen. Jag har haft nöjet att följa Maries skrivande under Författarkurs 1.

starquality

Bertil Begander – Sveket
Jättegrattis till advokat Bertil Begander som romandebuterat med Sveket – en familjethriller baserad på författarens erfarenheter av familjerätt. Föga anar Gustaf att hans liv ska sättas på spel värre änden gången Linus försvann i skogen. Hans tillvaro rasar samman när Ritva gör falska utspel mot honom. Nu börjar en mardröm av ovisshet kantad av förljugenhet, frustration och vanmakt. Den enda ljuspunkten i Gustafs liv är hoppet om att en dag få återförenas med sonen Linus.

”- Linus!
Ropar, men bara ekot svarar. Oron sprider sig som en skövlande skogsbrand i min darriga kropp och kinderna hettar. Med hastiga rörelser vänder jag mig om och tittar bakom monsterstenarna som hindrar min väg. Hör min egen flämtande andhämtning när jag vräker mig fram genom de våta, yviga grangrenarna, som obarmhärtigt försöker hindra min framfart, men inget ljusblått plagg.”

Bertil Begander är verksam som advokat i Malmö. Under sina 25 verksamhetsår har han i huvudsak arbetat med familjerätt. Sveket är hans debutroman. En del av intäkterna från denna roman kommer att gå direkt in i en av författaren upprättad stiftelse. Dit kan Du som avskilt vuxet barn eller förälder vända Dig för ansökan om medel till någon återförenande aktivitet. Boken har bland annat blivit omskriven i Expressen och kan beställas via nätbokhandeln.

starquality

Anita Karp – Fågelskugga
Stort grattis till Anita Karp som är aktuell med sin roman Fågelskugga, som berör gränslandet mellan förnuft och känsla. Ellen är frånskild med utflugna barn och varje dag känns som en upprepning av den förra. Hon arbetar på ett forskningscenter för folkhälsa. Med kort varsel skickas Ellen till en konferens i Washington. På konferensen träffar hon Thomas, som får tillvaron att gunga. Han brinner för att undersöka varför diabetes är så vanligt hos Amerikas urinnevånare och övertalar henne att följa med till ett indianreservat i Kansas. Det blir början på en inre resa som så småningom tar henne till glesbyggda delar av Sverige. Ensam i en överväldigande natur är hon tvungen att ifrågasätta sig själv, sin bakgrund och hela sin uppfattning om världen.

Anita Karp är född och uppvuxen i Stockholm. Hon har studerat psykologi och sociologi och har arbetat inom både psykiatrin och äldreomsorgen. Under fem år bodde hon i Kalifornien. Tillbaka i Sverige gick hon en maskörutbildning och arbetade bland annat på Stadsteatern och Folkoperan. Sedan var det dags för uppbrott tillbaka till universitetsvärlden, och 2005 skrev hon en avhandling om sociala faktorers betydelse för demens. Den perioden har inspirerat till boken Fågelskugga. Läs mer och köp boken HÄR.

starquality

Hasse Nilsson – Sju år jorden runt
Jättegrattis till Hasse Nilsson, som gett ut sin bok Sju år jorden runt – Kalmarslättens son erövrar världen. Med Sju år jorden runt av Hasse Nilsson får du uppleva en jorden-runt-resa, men också en tidsresa som tar sin början 1968. Vietnamkriget pågår, Martin Luther King och John Kennedy blir mördade och i Europa pågår studentuppror. Med en romantisk föreställning om världen ger sig 24-årige Hasse ut i världen. Han är nybliven gymnastikdirektör som älskar The Beatles. Redan första mötet med New York blir en chock.

Upplev en tid utan internet eller bankomater, där resan ofta tar nya vändningar när pengarna tar slut eller i möten med nya vänner. Du får uppleva USA, Kanada, Mexiko, Hawaii, Samoa, Nya Zeeland, Australien, Indonesien, Malasyia, Thailand, Taiwan, Japan, Sovjetunionen och Bahamas, men också en rad förvecklingar och romantiska möten. n. Mot slutet av resan möter han en haj i Stora Barriärrevet, och lär sig språk tillräckligt väl för att göra sig förstådd i Indonesien och Japan. Hemresan år 1974 sker under kalla kriget och Gulagperioden, med falskt pass. Läs mer och köp boken HÄR. starquality

Beata Fabi – Den minsta babusjkan – Stora Dockantologin
Stort grattis till Beata Fabi som är novellaktuell med sin berättelse Den minsta babusjkan i Stora Dockantologin. Saxat från Adlibris: ”Dockor väcker positiva barndomsminnen men kan även få oss att tänka på skräckfilmer. Den klassiska leksaken har förmågan att ge både trygghet och rysningar.I denna samling finns noveller med fokus på allt från skräck, magi och science fiction till relationer och sex. Gemensamt för dem alla är att de på ett eller annat sätt är inspirerade av dockor. Välkommen in i dockornas värld!”

Köp hem ditt eget exemplar av Stora Dockantologin från Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/stora-dockantologin-9789178192656

Beata Fabi söker också rätt bokförlag till sin roman Hissen samt kulturstöd för publicering av en längre novell, Finn dig själv på en vecka, som hon skrev på kursen Kreativt skrivande V (Linnéuniversitetet) nu under året. Annars jobbar hon med medicinsk
forskning och är mamma till Joel, 16 år.

Jag har haft nöjet att lära känna Beata under flera författarkurser på distans.

starquality

Anna Fridh – En pil i mitt hjärta
Jättegrattis till Anna Fridh som romandebuterar med En pil i mitt hjärta den 9 mars. Året är 1910 när föräldralösa Klara Holmlund lämnar hemstaden Stockholm för att söka arbete på en avlägsen herrgård i Norrland. På herrgården bor Vera och Edvard Jensen med sexåriga dottern Emelie, samt fru Jensens gamla mor. Femtonåriga Klara får arbete som barnpiga åt Emelie som lever ett sorglöst liv på herrgården. Snart inser Klara att livet på herrgården inte är vad det verkar vara.

Medan hon lockas av en kärlek så förbjuden att den knappt får nämnas i ord, slits hon också mellan viljan att vara till lags och den egna kampen för självständighet. Författaren Anna Fridh är 48 år och växte upp i Skellefteå, men bor numera med sin familj strax utanför Östersund. Efter många års arbete på en statlig myndighet omskolar hon sig nu till gymnasielärare. Boken tog nästan tio år att slutföra och jag hade nöjet att lära känna Anna när hon gick en skrivarkurs på distans hos mig. Boken finns tillgänglig på www.vulkan.se efter den 9 mars 2020.

starquality

Kristina Falk – En gång slockna alla stjärnor
Stort grattis till Kristina Falk, som romandebuterar med ”En gång slockna alla stjärnor”. Freja avskyr döden. Varg vill inte leva. En vecka senare korsas deras vägar. Det här är en smärtsam och stark kärlekshistoria om psykisk ohälsa och självmord där motsatser möts. Kan ett hjärta fyllt av bottenlös sorg även bli sprängfyllt av kärlek? Freja har bestämt sig för att hon inte ska stanna i Umeå längre. Vill inte se pappa dö. Måste ut, bort därifrån. Hjärtat bultar när hon kliver av tåget i Stockholm. Det finns ingen sjukdom i vindarna. Alex och mamma har fel – hon kommer inte att ångra sig. Samtidigt sitter Varg på vardagsrumsgolvet och väger pillerburken i handen, vänder den upp och ner så att sömntabletterna rasslar. Minns solen som strålade in genom persiennerna när han vaknade på psykakuten. Om han ändå hade dött.

På taket som sluttar ner mot balkongen, sitter någon med kängorna stödda mot hängrännan. Hon skymtar en svart hoodie, en uppdragen luva. En ung man. Han lutar sig fram och tittar ner på henne. Vinden blåser i luggen. Blå ögon, kantade av svart kajal, lyser i skymningen. Det rusar till i Frejas bröst. Plötsligt står han nära. En meters mellanrum. “Varg”, säger han.

Av varje såld bok skänker Parus förlag tillsammans med författaren 5 kr till Suicide Zero.

Kristina Falk är gymnasielärare från Rossön och betonar att vi behöver prata med varandra om hur svårt det kan vara att leva. Sommaren 2017 gick Kristina Falk Författarkurs 2 på distans hos mig, och jag kände genast att hon hade en fantastisk ungdomsbok på gång. Du hittar ”En gång slockna alla stjärnor” i bokhandeln.

starquality

David Finer – Yes Box
Jättegrattis till David Finer som gör sin skönlitterära debut med ”Yes Box”, en bok om Richard som är sju år gammal när han 1957 flyttar med sina föräldrar från England till Sverige. Med sig har han ett träskrin med samlarbilder, en viktig länk till det gamla hemlandet. Skrinet kommer att spela olika roller i Richards liv under uppväxten i Sverige och blir en symbol för minnen och identitet.

Boken är en berättelse om en pojke med två hem men också om hur föremål och minnen kan förbinda oss med vårt förflutna och med varandra. David Finer är medicinjournalist och medieforskare, har en med. lic.-examen från Karolinska Institutet och har skrivit flera fackböcker. Yes Box är hans skönlitterära debut.

Jag har haft nöjet att få följa Davids skrivande under flera författarkurser och i Manusgruppen vid Hötorget.

Formgivning av Stina Lundberg och illustrationer av Eva Fallström.
Författarporträtt: Johan Almgren-Lidman.

Beställ ditt eget exemplar av ”Yes Box” här:
www.vulkanmedia.se/yes-box/

starquality

Carl Plogbäck – Gammal är alltid äldst
Jättegrattis Carl Plogbäck som debuterar med sin humoristiska roman ”Gammal är alltid äldst”, en humoristisk och fartfylld roman fylld av färgsprakande karaktärer.

Den nittioett år gamla kemisten Willy hittar efter mer än fyrtio års forskning äntligen lösningen på ett preparat som gör äldre människor unga på nytt. Det finns emellertid ett problem. För att säkra produktionen till landets pensionärer behövs fem miljoner kronor. Tillsammans med vårdbiträdet Meron knyter han en oväntad allians med pensionerade rektorn Elsa och den odrägliga sprängmedelsexperten Börje. Snart befinner sig gänget i ett inferno av explosioner, hotelser och förföljelser. Kommer Willys dröm att gå upp i rök?”

Carl Plogbäck är utbildad medie- och kommunikationsvetare, serieentreprenör och en riktig hejare på sunkiga pubquiz. Han har gjort allt från att importera strandcyklar till att bygga upp Sveriges största utbildningsföretag för gravida och nyblivna föräldrar. Målet med skrivandet är att göra människor glada. Det finns tillräckligt med elände i världen och vi vet ju alla att ett gott skratt förlänger livet.

Jag har haft nöjet att följa Carls skrivande under flera skrivkurser och även i Manusgruppen.

Beställ ditt eget exemplar av ”Gammal är. alltid äldst” här: https://www.carlplogback.se/produkt/gammal-ar-alltid-aldst

starquality
Ingela Sand – Grabbarna

Stort grattis till Ingela Sand som författardebuterar med novellen Grabbarna, en berättelse som utspelar sig 1930 och handlar om fyra unga grabbar som söker en utväg i Göteborgs hamn på sin flykt undan rättvisan. Novellen antogs hösten 2019 till antologin Dikt Midskepps – berättelser från de sju haven där flera etablerade författare och några debutanter medverkar. Antologin är den femte som ges ut av Bokanjärerna. Novellen Grabbarna är baserad på några scener ur romanen ”Den andres bröd” som Ingela skrivit tillsammans med Leif Norström. Just nu skriver Ingela på sin andra roman Gunhilde, om en kvinna som mitt i livet får en chans att börja om.

Ingela har gått Författarkurs 1 och 2.

starquality

Lena Weström och Carina Eriksson – Dunkelt förebud
Lena Weström och. Carina Eriksson är tillsammans aktuella med en relationsthriller som utspelar sig på Gotland, Dunkelt förebud. Saxat från Adlibris: ”Överläkare Henrik lutade sig närmare spegeln och ryckte ut ett grått hårstrå. Hur skulle han gå tillväga för att ställa allt tillrätta? Hela hans tillvaro stod på spel, allt kunde gå förlorat på grund av hans snedsteg. Vad hade han egentligen sett hos den unga sköterskan? Ångern värkte i bröstet. Tänk om Astrid skulle göra allvar av sitt hot? Han ville inte tro det, men något i hennes röst hade sagt att det var hans sista chans.Ingrid kunde inte släppa tanken på kristallkulan som hade blivit svart. Vad ville den ha sagt med det? Varslade den om olycka eller kanske till och med död?”
Systrarna Lena Weström och Carina Eriksson var redan flerfaldigt utgivna när de anmälde sig till en författarkurs hos mig, och jag har haft förmånen att få följa deras skrivande under fler distanskurser sedan dess. Läs mer om författarna på deras hemsida och beställ senaste romanen Dunkelt förebud hos Adlibris!

starquality

Madeleine Andersson – reseblogg och manusförfattare
När Madeleine Andersson mailade mig för att berätta att hon numera driver en reseblogg för välmående och drömmar blev jag så klart tvungen att kika in och läsa. Bloggen har lockat över 3.000 läsare på en månad och jag förstår varför … fastnade direkt i hennes artiklar om att följa sina drömmarhur Madeleine bytte medicin mot löpträning och hur man blir hjärnstark. Som om inte bloggen var nog, har Madeleine sålt in flera artiklar och även fått ihop ett teatermanus som förhoppningsvis ska sättas upp i Eskilstuna under sommaren 2021! Jag hade nöjet att lära känna Madeleine och hennes skrivande under Författarkurs 1 och Skriv som en journalist.

starquality

Eva Björkegren – Farliga kretsar
Jättegrattis till Eva Björkegren som debuterar med en novell i antologin Farliga kretsar som har ett lite annorlunda tema. Vad händer när vardagliga tekniska föremål inte uppför sig som förväntat? När rakapparaten får smak på blod eller mobiltelefonen börjar skicka hemliga meddelanden till alla i din adressbok? I denna novellantologi får du möta människor som på ett eller annat sätt har kommit på kant med tekniken. Bilar som tar kommandot, mystiska meddelanden från en gammal skrivare, hemsökta hushållsmaskiner, rulltrappor som vägrar släppa sitt grepp och mycket, mycket mer.

Farliga kretsar är resultatet av en novelltävling som anordnades våren 2019 av Marwa Förlag. 18 författare deltar med sina berättelser om vad som kan hända när tekniska prylar inte riktigt uppför sig som de ska.

starquality

Susanne Brijker – Mannen som hyrde en familj 
Stort grattis till Susanne Brijker, som debuterar med en tragikomisk feelgoodroman utöver det vanliga. Trots att han är långt över pensionsåldern har 83-årige Gustav inga planer på att lägga karriären och sin höga position på hyllan. Men mitt under ett viktigt styrelsemöte faller han plötsligt ihop av en stroke. När han vaknar på sjukhuset kan han tänka klart, men kroppen vill inte lyda och talet hänger inte längre med. Gustav, som inte har några barn, tvingas inse att han inte kan ta hand om sig själv och flyttar till StjärnHof, traktens lyxigaste äldreboende. Här värderar man att familjen finns på plats och eftersom Gustav alltid strävat efter att vara lyckad hyr han en familj. Lättare sagt än gjort. Istället för den perfekta familj Gustav tänkt sig står han nu med den evighetsstuderande losern Kristoffer till son, en ensamstående mamma till svärdotter och hennes två diagnosspäckade ungar till barnbarn. Mannen som hyrde en familj är en tragikomisk feelgood-roman med karaktärer som griper tag och väcker känslor.

Susanne Brijker bor i Järfälla utanför Stockholm där hon arbetar som nattsjuksköterska med palliativ vård och som teamledare. Idén om den grinige gubben Gustav som hyr en familj fick hon genom sitt arbete där hon sett att många äldre människor ofta är ensamma, trots att de har familj. Hennes romandebut har redan uppmärksammats i media. Följ Susanne på Facebook och skaffa ditt eget exemplar av Mannen som hyrde en familj via bokhandeln, till exempel Adlibris. Jag har haft nöjet att lära känna Susanne och hennes skrivande i Manusgrupppen och även som hennes lektör.

starquality

Camilla Brandt – I häxans tecken
Jättegrattis till Camilla Brandt som romandebuterar med I häxans tecken, en roman där du får möta tre kvinnor under olika tidsepoker, sammanlänkade av återfödelsens eviga hjul. Själsfränder möts livstid efter livstid. Ragnhild, Sophie och Charlotta lever i olika tider och under helt olika förutsättningar. En själ, flera liv. Hur påverkar upplevelser i ett tidigare liv det liv vi lever här och nu? Skiljer döden oss verkligen åt? Vilka konsekvenser blir det när karmiska möten inträffar? För två hundra år sedan började en bok att skrivas men blev inte färdigskriven. Nu ligger den i din hand.

I häxans tecken är Camilla Brandts debutroman och den första delen i trilogin om Charlotta Bergstrand. Camilla är publicerad i två novellantologier – Trädet och Sjön – sedan tidigare. Beställ I häxans tecken direkt från författaren Camilla Brandts Facebooksida (då kan du också få den signerad) eller via nätbokhandeln, till exempel Bokus. Jag har haft nöjet att följa Camillas skrivande under Författarkurs 1 – 4 på distans.

starquality

Anethe Bergendahl: Drömlivet i Toscana och Livet blir aldrig som man tänkt sig
Jättegrattis till Anethe Bergendahl som är aktuell med sin andra feelgoodroman om Jessica Schöön, Drömlivet i Toscana.  Sedan barnsben har Anethe Bergendahl burit på ett brinnande skrivintresse och hösten 2017 förverkligade hon sin författardröm med feelgoodromanen Livet blir aldrig som man tänkt sigNär barnen flyttade ut passade Anethe Bergendahl på att utveckla sin skrivande ådra fullt ut. I bagaget har Anethe bland annat en skrivarutbildning från Österlens Folkhögskola samt Författarkurs 1, 2 och 3. Hon delar med sig av erfarenheter kring sin skrivarresa i sin blogg:
https://anethebergendahl.wordpress.com/ Du kan även följa Anethe Bergendahl på henns facebooksida:
https://www.facebook.com/Anethe-Bergendahl-F%C3%B6rfattare-275532605967364/

Drömlivet i Toscana handlar om hur livet fortsätter sin oberäkneliga bana kring Jessica och hennes vänner. Nu bor Jessica i byn San Gimignano tillsammans med kärleken Maria. Utanför Villa La Bella Amore ses kilometerlånga vinfält, ett hav av solrosor och körsbärsröda vallmor. Jessica har fått vårdnaden om exmaken Niklas dotter Alicia. Äntligen har hon blivit mamma och lyckan ler mot henne. Men allt är inte rosenrött i förhållandet och att vara förälder är tuffare än vad hon trodde. De nya grannarna Annica och Antonio visar sig vara mycket mera än bara grannar.Beställ ditt eget exemplar av Drömlivet i Toscana här:
https://www.adlibris.com/se/bok/dromlivet-i-toscana-9789198424874

Första delen i serien, Livet blir aldrig som man tänkt sig, låg på Storytels topplista i flera veckor och var en av de mest spelade ljudböckerna sommaren 2018. Vi får följa sekreteraren Jessica Schöön som bor i Malmö. Äktenskapet med Niklas rullar på och deras femtonåriga bröllopsdag närmar sig. Över en kväll förändras allt: Niklas lämnar henne och Jessicas tillvaro krossas. Livet krackelerar och känns som en enda stor bluff där Jessica kämpar för att behålla sina hemligheter utan att bli avslöjad.
Livet blir aldrig som man tänkt sig är första delen av tre och du kan beställa ditt exemplar av boken via nätbokhandeln eller här:
https://anethebergendahl.wordpress.com/bestallningsformular/

starquality

Veronica Linarfve – I huvudet på Miss Lyckad och Inte helt Miss Lyckad

Ett rungande jättegrattis till Veronica Linarfve som är aktuell med sin andra roman i serien om Louise Locke, Inte helt Miss Lyckad. Veronica debuterade som författare för ett år sedan med romanen I huvudet på Miss Lyckad hos bokförlaget Lind & Co. Hon har ett unikt sinne för humor och du kan förvänta dig en feelgoodroman där du uppslukas, våndas och skrattar från början till slut. Särskilt i bok nummer två lyckas hon även med att väva in tankeställare och budskap kring en huvudperson som försöker kombinera karriär, barnuppfostran och kärlek.

I första boken drömmer Louise om att vara lyckad och göra karriär som redaktör på ett resemagasin, men hon vill också vara en superbra mamma och givetvis också en perfekt sambo. Hennes älskade Johan är läkare och blir bara snyggare för varje år, men i stället för att fria börjar han bli alltmer introvert och smusslar med mobilen.

Själv har Louise utvecklats åt rakt motsatt håll. Håret är ständigt uppsatt i svans, handväskan är utbytt mot en praktisk skötväska och allt oftare väljer hon sköna mjukisklänningar i stället för något läckert. På jobbet är det fullt upp och chefen Manilla ger Louise utökat ansvar, något som först känns som just den chans hon har väntat på, men allt tycks bli mer och mer komplicerat. Det här kan aldrig sluta lyckligt. Eller?

I bok nummer 2 verkar lyckan äntligen ha infunnit sig i Louises liv! Men säg den lycka som varar längre än en blinkning. När hennes älskade Johan får ett erbjudande om utlandstjänst från Världens Läkare och kollegorna på resemagasinet Away börjar smussla bakom Louises rygg står hon plötsligt inför helt nya utmaningar. Till råga på allt har hennes tio år yngre syster Kajsa, som håller på att utbilda sig till livscoach, bestämt sig för att flytta in i villan i Åkersberga. Louise blir hennes första och högst ofrivilliga klient.

Jag har haft nöjet att följa Veronica Linarfves skrivande under Författarkurs 1 – 3, under en förtrollande skrivarvecka i Frankrike, och även i Manusgruppen. Veronica Linarfve är journalist och utbildad beteendevetare. Hon leder en kommunikatinsbyrå och har ett förflutet som chefredaktör för ett resemagasin.
Läs mer/ beställ boken …
Läs om. Veronica på hennes hemsida: https://ingoodcompany.se/forfattare
Veronicas författarpresentation hos Lind&Co: https://www.lindco.se/forfattare/veronica-linarfve/

starquality
Erik Karlberg: E-handel för en digital nomad, En praktisk väg till platsoberoende 

Stort grattis till Erik Karlberg som är aktuell med sin bok E-handel för en digital nomad: En praktiskt väg till platsoberoende. Tänk dig att du sitter på ett kafé och sköter ditt jobb. Kaféet ligger ena dagen på en kullerstensgata i ett somrigt Visby, en annan på en regnig gata i New York. Det kan också vara ditt alldeles egna köksbord du sitter vid medan snöflingorna dalar ned utanför. Eller uppkrupen i soffan en stund efter att barnen har somnat.Vi lever i en digital värld och att vara digital nomad innebär att digitalisera sitt arbetsliv.

Vi behöver inte längre stå i en butik för att sälja varor eller knacka dörr för att sälja tjänster. Livet är numera online och så kan ditt arbetsliv bli.E-handel för en digital nomad ger dig allt du behöver för att starta ett företag som kan skötas varifrån som helst i världen. Köp Erik Karlbergs bok och packa väskan, det är dags att ge sig av!

Erik Karlberg är entrepenör, författare och studerar just nu journalistik. Besök hans hemsida för att prenumerera på tips om att vara Besök hans webbplats https://erikkarlberg.se/ för att bli inspirerad, läsa mer om hans första bok, och för att prenumerera på hans nyhetsbrev. Jag har haft nöjet att lära känna Eriks skrivande under kursen Skriv som en journalist.

starquality
Dagmar Wallén: En vanlig människa

Jättegrattis till Dagmar Wallén som har gett ut sin roman En vanlig människa, som egentligen var tänkt som en biografi till släkt och barnbarn men som så småningom blev en roman som kan beställas hem via bokhandeln! En vanlig människa är en berättelse om en vanlig människa vars familj fick fly för sitt liv under krigets sista månader. Oddsen för ett vanligt liv var inte precis lysande. Så hur blev det? Här berättas historien om en uppväxt som kan ses som ett tidsdokument över efterkrigstidens generation i ett land i uppbyggnad. Ett liv i en ny tid där tonåringar blev något att räkna med och invandringen till Sverige började ta fart.

starquality
Pia Hillerblad: Contra tiempo

Stort grattis till Pia Hillerblad som är aktuell med sin roman Contra Tiempo, som jag hade nöjet att få provläsa medan Pia gick på författarkurs hos mig. Contra Tiempo är en spännande relationsroman med inslag av magi. Den utspelar sig växelvis i Lund i början av 2000-talet och i Sevilla runt 1840. Maria drömmer Mariams liv, utan att veta vem Mariam är. Maria jobbar på på det stora sjukhuset i Lund, där hon träffar ST-läkaren Stefan. Han blir blixtförälskad, trots att han är gift med vackra, danska Trine. När Maria börjar dansa flamenco på Medborgarskolan börjar känslor komma upp till ytan. Marias drömmar förändras och blir mer innehållsrika. Vem är denna kvinna som hon möter i sina drömmar och hur ska hon undvika att bli kär i Stefan?

I Sevilla befinner vi oss bland romerna i Triana. Mariam är en ung flicka, en fantastisk dansare. Vi får möta hennes mor och far, hennes bröder och brorsbarn och hennes handikappade syster. Vi får också lära känna Don Esteban Carrera, som blir förälskad i Mariam när han ser henne dansa. Förbjuden kärlek, heder, kloka gummor och ond bråd död är några av ingredienserna i historien som utspelar sig bland gränderna i Triana och i floden Guadalquivirs dalgång.

Köp din egen Contra Tiempo på Adlibris:
https://www.adlibris.com/se/bok/contra-tiempo-9789188187581

starquality
Päivi Karabetian: Hallelujabröderna

Jättegrattis Päivi Karabetian som är en av tre nominerade författare till Selmapriset 2019. Läs juryns motivering och en intervju med författarna HÄR.  Päivi vann även B.O.D, Books on Demands tävling – där priset var en bokutgivning med författarintervju och marknadsföring. Päivi är uppvuxen i Trollhättan men flyttade 2011 till Gotland där hon arbetar som farmaceut. Hon har tidigare gett ut böckerna Hem jävla hem och End of game- världen som lekplats för själen men är nu aktuell med Hallelujabröderna, en varm och humoristisk roman.

”I mitt huvud finns 6–7 romaner som spinner i olika varvtal och väntar på att få komma ut”, berättar Päivi i en intervju på B.O.D.s hemsida. ”Så länge jag har historier i huvudet skriver jag. Så länge jag lever skriver jag. Det är inte ett yrke, utan ett kall.”

Saxat från Adlibris om Hallelujabröderna: ”Bröderna Karlsson planerar en rånturné i Småland. När de hamnar i Helgeryd som dörrknackande mormoner väntar frälsningen på dem, vare sig de vill eller inte. Med en stor summa redovisningsskyldiga rånpengar startar bröderna sekten Hallelujabröderna för att i fred tvätta sedlarna i kollekten. Då har de inte räknat med den lokala Ica-handlaren eller den snokande kvinnan från Kammarkollegiet som vill granska Haralds egensinniga bibeltolkningar. Det kommer att behövas ett himmelskt ingripande.”

Följ Päivis skrivarresa på hennes hemsida: https://sadutrorduarforfattare.wordpress.com/2018/02/04/hallelujabroderna-snart-klar/

starquality

M.F. Skuggeld – Alvy – Den förlorade
M.F. Skuggeld är aktuell med fantasyromanen Alvy – Den förlorade som ges ut hos Miramir förlag.
Alvy har alltid har känt sig annorlunda och hennes ursprung är höljt i dimmor. Tillsammans med sin pappa och katten Movitz bor hon på Kungsholmen i Stockholm. Pappan reser i sitt arbete, så Alvy är ofta ensam, men hon vet att hon hör hemma där trädkronorna viskar och strömmarna forsar, där stigen tar slut och vildskogen börjar.Så här skriver Anna-Karin Närkling (BTJ) om boken:

”Alvy – den förlorade är en fantasybok med en egen stil. Det är en kul idé att låta fornnordisk mytologi möta det moderna Stockolmslivet och att krydda berättelsen med fasa. Författaren berättar en kuslig historia föredömligt rappt med distinkta beskrivningar. Olika karaktärer skildrar berättelsen ur olika perspektiv i text, minnen och drömmar. Det här är en bra och annorlunda fantasybok för ungdomar och unga vuxna.”

Läs mer om Alvy här. Samtliga böcker från författaren Skuggeld hittar du via följande länk: http://www.skuggeld.se/
Jag har haft nöjet att följa Skuggelds skrivande på flera författarkurser.
Köp din egen Alvy här: https://www.fantastikbokklubben.se/produkt/alvy-den-forlorade/ Rekommenderad läsålder är från 11 – 120.

starquality

Emma Trobeck – Tyska avdelningen – Om krisen, ryssen eller mellanchefen kommer
Jättegrattis till Emma Trobeck som debuterar med Tyska avdelningen, en sanslöst rolig och tankeväckande historia som utspelar sig på en tågresa.

Vad har en insatsräv med rysskräck gemensamt med en frireligiös sexdrömmare från Kristinehamn? Hur kan en kvinna med funktionsvariation bidra till stordåd fast att hon är blind?Vad är hemligheten bakom kulturtanten Birgittas sätt att komma undan så billigt fast att hon förespråkar hållbarhet och hur ska det gå för stackars Kicki som är ny ombordansvarig på SJ?

Tyska avdelningen handlar om människor som inte kan bete sig i allmänhet och i kris på tåg i synnerhet. Följ med på en resa från Arvika till Stockholm där yttre makters påverkan och intrång på datan kan få vad som helst att spåra ur. Du beställer enklast hem Tyska avdelningen via nätbokhandeln.

Emma Trobeck har tidigare arbetat som brandman samt med krisberedskap, och jobbar numera kapacitetsbyggande för hållbar utveckling. Hon bor i Karlstad med make och två barn. Jag har haft nöjet att lära känna Emma Trobeck och hennes skrivande under författarkurser i Frankrike, och hon har även deltagit i Skriv som en journalist.

starquality
Lisa Benghts – 
Bruno Flash hundvalpen och Bruno Flash flyger flygplan 
Stort grattis till Lisa Benghts, aktuell med två barnböcker om en charmig blandrashund. Boken Bruno Flash – Hundvalpen vänder sig till alla barn som undrar hur det kan vara att få hem en hundvalp. Bruno Flash är en glad liten blandrashund som berättar för dig om sin första valptid och om när han flyttar hem till sin nya familj. Dagarna innebär till exempel lek med barnen, motion,lära sig att bli rumsren och besök hos veterinären.

I den andra boken, Bruno Flash flyger flygplan, får alla barn som undrat hur det är att åka flygplan en följa med Bruno Flash på en flygresa med incheckning och allt annat som hör till. Båda böckerna är illustrerade av Malin Eskilsson. Du hittar dem på både Adlibris och Bokus.

starquality

Annika Radlöv – 
Odlaren från Ingermanland
Jättegrattis Annika Radlöv, som är aktuell med sin roman Odlaren från Ingermanland, en spännande berättelse om kärlek, mod, tro och mirakel. En blandning av historisk realism och fiktion från 1875-1939, delvis byggd på Annikas förfäders historia. Romanen utspelar sig i Ingermanland, Helsingfors, Stockholm och ett av de värsta Gulaglägren i Sibirien. Om ett glömt folk och ett glömt folkmord.

Annika lät sig inspireras av sina förfäders historier och ville ta den ingermanländska befolkningen fram ur glömskan. Många minoriteter har blivit illa behandlade av Ryssland, men ingermanländarna fick lida särskilt hårt. Om de överlevde sina avtjänade straff i Gulag (oftast för påhittade brott eller gudstro), konfiskerades deras hem, och de blev fredlösa. En tredjedel av befolkningen mördades eller dukade under som en följd av krigshandlingar, en tredjedel deporterades och den resterande  tredjedelen spreds till det inre Ryssland, till Estland och Finland eller flydde till  Sverige. Beställ Odlaren från Ingermanland här.
 
Annika Radlöv bor i den norska fjällvärlden, och arbetar som akupunktör, qigonginstruktör och life alignment terapeut. Hon debuterade 2012 i samarbete med en kollega, med ”Andarnas rike” – en bok om hälsa, självutveckling och kommunikation med andevärlden.
 

starquality
Elisabeth Magnusson Rune –
fem noveller och boksläpp
Elisabeth Magnusson Rune har blivit antologiutvald inte mindre än fem gånger – samtliga via Ariton bokförlag. Dessutom har Elisabeth gett ut boken Hitta läkningen i skogen – En hjälp ut ur utmattningssyndrom. En bok för människor som gått in i väggen, men även för de som är i riskzonen. Boken beskriver på ett lättillgängligt och tidvis humoristiskt sätt hur man kan hitta tillbaka till en harmonisk tillvaro med hjälp av skogens alla detaljer. Stubbar och stenar, kottar och barr, myror och löv allt får en helt ny innebörd i denna bok.

Serien Över en fika från Ariton bokförlag har gjort succé med flera olika teman och Elisabeth är en av författarna i Över en fika kan allting hända, Dolt under ytan, Över en vårfika, Över en sommarfika och Över en fika i Svea rike.

Läs mer om Elisabeth och hennes författarskap på hennes hemsida och bli inspirerad:
http://www.elisabethmagnussonrune.se/forfattare/

Jag hade nöjet att lära känna Elisabeth på Avancerad Bootcamp sommaren 2018.

starquality

Malin Inger – Över mållinjen 
Jättegrattis till Malin Inger – aktuell i Ariton bokförlags antologi Över mållinjen, där du får tips och råd om konsten att ta sig över mållinjen av 20 kvinnor som uppnått sina mål. Malin Ingers har läst och skrivit ända sedan fyraårsåldern, bor med make och tvillingar i Sundbyberg, och arbetar till vardags som projektledare på Telia. Hon har valt att föra fram aspekten att vi alla har olika förutsättningar och att det finns saker vi inte kan göra hur mycket vi än vill – men att du kan göra det bästa du förmår med de förutsättningar du har. Hon lär dig också konsten att säga nej och betonar vikten av realistiska mål. Läs mer om Malin och hennes författande HÄR. Beställ ditt eget exemplar av Över mållinjen HÄR.

starquality
Päivi Karabetian, Anna-Maria Sandström och Marie-Louise Kanon: På tal om framgångsrik kommunikation
Ett trefaldigt grattis till Päivi Karabetian, Anna-Maria Sandström och Marie-Louise Kanon, som är några av de författare som medverkar i antologin
På tal om framgångsrik kommunikation
från Ariton bokförlag. Boken tar upp kunskaper om olika sätt att kommunicera och du får ta del av 28 olika kvinnors erfarenheter och tips om kommunikation.

Några exempel på ämnen: Att snacka snällt med sig själv, Nonviolent Communication, Extended DISC, sociolingvistik, kroppsspråk, i huvudet på en headhunter, att vara ny på jobbet, hur en flygledare tänker, att kommunicera i skrift, att kommunicera med tonårspojkar samt vad vi kan lära oss av naturen om kravlös kommunikation.

Päivi Karabetian är även författare till flera böcker och vinnare i BoD:s tävling där hon vann en bokutgivning av sin roman Hallelujabröderna. Marie-Louise Kanon är skribent och kommunikatör, har eget skrivföretag och arbetar just nu på en roman.

Dessutom är Anna-Maria Sandström aktuell i antologin Över en fika kan allting hända, också från Ariton förlag. I den här boken ger 32 författare inspirerande, underhållande och tankeväckande berättelser om exempelvis viktiga beslut, överraskande möten, oanad kärlek och oväntade möjligheter. Anna-Maria Sandström är uppvuxen i Afrika och arbetar för Svenska kyrkan. Hon brinner för ämnen som fred, försoning och rättvisa, och har skrivit ett antal blogginlägg för Svenska kyrkans räkning. Läs mer om Anna-Maria här.

Jag har haft nöjet att lära känna Malin, Päivi, Anna-Maria och Marie-Louise på skrivarkurser hos mig, både fysiskt och på distans, och

starquality
Agneta Nordenskjöld – Tid att leva
Jättegrattis till Agneta Nordenskjöld som har skrivit Tid att leva, en bok om att vilja sjunga fler sånger och berätta fler sagor bortom ett cancerbesked. Nedan följer Agnetas egna ord:
”Det här är min berättelse om när jag blev sjuk och hur viktigt det blev för mig med stöttningen från min familj och mina vänner. Den handlar också om hur jag kommit igenom det svåra och hur jag kan fortsätta ha ett bra liv efteråt, trots allt. Jag berättar om svåra saker, men också om allt det positiva som hänt under tiden och hur jag lärt mig att inte ta allt för givet och att uppskatta livets glädjeämnen mer än tidigare.

Jag är lyckligt lottad som hela tiden haft personer i min närhet som velat och kunnat finnas till för mig när det behövts som mest. Det är min förhoppning att alla, även de som lever ensamma, kan ha någon någonstans som orkar och vill stötta dem. Har du själv drabbats av cancer eller någon annan allvarlig sjukdom, eller är du närstående till någon som drabbats och som är i behov av stöd, hoppas jag att du får kraft av det jag berättar.”

Du beställer ditt eget exemplar av Tid att Leva direkt från Agneta på den här sidan: http://www.prolog.one/kontakt/
Lär känna Agneta Nordenskjöld och hennes skrivande på hennes hemsida – Agneta skriver just nu på en ny roman: http://www.prolog.one/

starquality
Christian Jutvik – Vägen till Indien
Varmt grattis till Christian Jutvik som debuterar med ”Vägen till Indien och den sköna konsten att lifta.” Vägen till Indien är berättelsen om en händelserik resa när författaren 1969 liftade till Indien, kom till Kolkata, Ganges delta och gjorde sin första långa vandring i Nepal.

Du blir den första som får läsa Christians dagböcker från första resan till Indien. Förvänta dig osannolika möten och en förståelse för människors olika livsvillkor.Dessutom kommer du att få många skratt.

En viktig bok för dig som är intresserad av resor, turism och resefilosofi.

Christian Jutvik grundade även resföretaget Läs och Res år 1979 och är en legendarisk researrangör med ambitionen att det inte räcker att resa, utan att du också ska lära dig något.

Christian har även en blogg som heter Läs & Res, och han arbetar just nu på nästa bok med restema – beställ hans bok Vägen till Indien HÄR.
starquality

Marie-Louise Kanon – Mer än bara ord
Stort grattis till Marie-Louise Kanon som deltar i antologin Mer än bara ord: på tal om framgångsrik kommunikation. Marie-Louise är snart även aktuell i ännu en antologi med titeln Över mållinjen och just nu skriver hon på en psykologisk thriller som snart är klar. Marie-Louise har växlat om till en skrivkarriär där hon varvar skrivuppdrag med eget författande. Så här säger Marie-Louise i en intervju på alltomskrivande.se:

Att fråga varför jag skriver är som att fråga varför jag äter, varför jag andas, varför jag tycker om att sitta i skuggan när solens strålar är alltför varma så att de bränner mot min hud och får huvudvärken att hota bakom pannan. Det är en naturlig del av mitt liv. En del av mig och mitt DNA.

Saxat från Adlibris om antologin Mer än bara ord:  ”Hur får du andra att förstå dig?Hur nyfiken är du på att förstå andra människor? För dig som vill bli bättre på kommunikation har vi skapat denna bok som bland annat tar upp: Att snacka snällt med sig själv, Nonviolent Communication, Extended DISC, sociolingvistik, kroppsspråk, i huvudet på en headhunter, att vara ny på jobbet, hur en flygledare tänker, att kommunicera i skrift, att kommunicera med tonårspojkar samt vad vi kan lära oss av naturen om kravlös kommunikation. Låt dig inspireras av 28 kvinnor som delar sina bästa kommunikationstips.”
Läs mer om antologin och beställ hem ditt eget exemplar här:
https://www.adlibris.com/se/bok/mer-an-bara-ord-pa-tal-om-framgangsrik-kommunikation-9789187813016
Möt författaren Marie-Louise Kanon på hennes hemsida: https://mimiskanon.com/

starquality

Frida Moisto – Som nitroglycerin

Foto: Tommy Engström

Jättegrattis till Frida Moisto som i våras gick Författarkurs 1 intensivhelg – nu har hon sålt 2.000 exemplar av sin egenutgivna deckardebut Som nitroglycerin och landat förlagskontrakt hos Bokfabriken. Boken ligger 1:a hos Akademibokhandeln i Jönköping City. Både Fridas debut och uppföljaren kommer att ges ut av Bokfabriken förlag. Frida Moisto är sjuksköterskan som drömmer om att sätta hemstaden Jönköping på deckarkartan. Som Nitroglycerin är en fiktiv brutal deckare som utspelar sig i Jönköping, en gudfruktig stad där ondskan lurar under den perfekta ytan. Berättelsen kretsar kring kärlek, mord och starka kvinnor som slår tillbaka.  Mer om Fridas spännande resa mot utgivning och kontrakt här:
https://www.jp.se/article/klart-forlag-ska-ge-ut-frida-moistos-deckare/
Frida Moistos hemsida: http://fridamoisto.se/
Boken finns att köpa hos en välsorterad bokhandlare och kan även beställas på Bokus/ Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/som-nitroglycerin-9789198462807

starquality

Pär-Olof Högstedt – Farfar och jag

Pär-Olof Högstedt från Stenberga i ljusaste Småland är författaren Pälle Nävers sonson och han är fjärde generationen i familjen som har skrivandet i blodet. I boken, Farfar och jag, berättar Pär-Olof på sitt eget sätt om sin farfars liv och författarskap. Med en varm och närvarande ton bjuder han in oss till Pälle Nävers universum. Det är en stimulerande blandning av finstämd poesi, naturlyrik, märgfulla personporträtt, färgstarka bygdeskildringar, varm humor och andlöst vackra bilder från Vättehult, Vättehagen och Gölaberget.

Här står naturligtvis Pälle Nävers dikter i centrum. Men här finns även med dikter av Pälle Nävers far Algot, av hans son Stig – och av Pär-Olof själv. Boken kan köpas i bokhandeln i Vetlanda, bokhandeln i Eksjö och genom Pälle Näver-Sällskapet (uppgifter nedan), det litterära sällskap som håller farfars minne levande. Beställning av boken görs genom Ann-Kristin Johansson, 070-5127451, ajohan48@gmail.com Den kostar 250 kr + 55 kr för porto och vadderat paket.

starquality

Robin Östman – Så håller du dig i trim

Så håller du dig i trim – bränner fett och mår bättre
är inte ”ännu en bantningsbok”, utan en lättläst, pedagogisk och praktisk handbok som du enkelt kan använda för att komma i trim, bränna fett och må bättre. Den bygger på både teoretisk vetenskap kring biokemi och kroppens sätt att fungera och många års beprövad erfarenhet.

Författaren Robin Östman har åtta års studier av biokemi vid Linköpings universitet samtidigt som träning och kost varit hans stora passion i livet. Han leder mycket populära kurser i ämnet och vet vad han pratar om när det kommer till hur man formar sin kropp och permanent bränner sitt fett. Boken binder samman den kunskapen med den verkliga anledningen till att de flesta personer inte lyckas, de mentala aspekterna.

Boken består av två delar: Den första delen innehåller tydliga exempel som leder läsaren till att strukturera upp sin kost, medan den andra delen berör de mentala områden som är viktiga för att lyckas nå målet. Till varje område medföljer enkla, men effektiva, övningar som vem som helst kan lägga till sin vardag. Boken finns att beställa på exempelvis Adlibris.

starquality

Cathrin Monell – Blessyrer från en lång väg hem
Jättegrattis till Cathrin Monell som debuterar med Blessyrer från en lång väg hem. En februarikväll får Cathrin Monell en hjärnblödning, 36 år gammal. Det blir början på en annan historia. En där den invanda ångesten och depressionen, som har varit hennes sanning i mer än ett decennium, ersätts av ett nytt sökande efter mening och sammanhang.

Boken Blessyrer från en lång väg hem tar med läsaren på en resa från mörker till hopp. Det är en berättelse om att hitta sin plats i tillvaron, en plats där man definieras utifrån vem man är i hjärtat, och inte utifrån sin sjukdomshistoria.

”Jag lägger mig ner
ligger fullständigt stilla
medan orden passerar min tunga
på väg mot mina öron

Viskar om den eld som ej förtär
som får mig att se upp från min bekväma tekopp
ta på mig ytterkläderna
och gå ut genom dörren”
 
Cathrin Modell har en unik röst som skapar bildspår där läsaren får följa henne in i starka känslor och upplevelser. Du kan förvänta dig att bli berörd och få ett nytt perspektiv på tillvaron. Beställ Blessyrer från en lång väg hem direkt från Cathrins blogg, där du även kan läsa om hennes resa som författare: https://cathrinsbokskap.wordpress.com/2018/05/04/blessyrer-fran-en-lang-vag-hem-antligen-ute/
Boken går också att beställa från Adlibris och Bokus.

starquality

Camilla Olsson – Klådan, Det ingen sade, och Familjegrejen
Camilla Olsson är aktuell med novellen Klådan där vi möter en människa i förfall. Klådan under huden har tagit över. Den är det enda som betyder någonting och det enda som tillåts existera. Novellen gick raka vägen upp på Storytels topplista när den släpptes. Den har kallats utmanande och suggestiv:

”Det bultar och hettar i musklerna och under det ligger den, klådan. Den är alltid där, gnager under ytan och vägrar ge upp. Alla tjatar på honom, vill att han ska gå till läkaren för att visa upp den, men klådan är hans och de ska inte lägga sig i. Han varnade dem, han sade att de skulle låta honom vara ifred.”

År 2017 blev Camilla Olssons novell Familjegrejen en av vinnarna i Fantastikportalens novelltävling. Den finns publicerad i antologin Bortom Portalen 2. Antologin såväl som Camillas novell har fått fina recensioner.
Camilla har även publicerat noveller via Hoi förlag. Det ingen sade är en gripande novell om brustna drömmar och om att förlora sig i mörkret. Camilla Olsson har gått både Författarkurs 1 och 2 hos mig. Du kan följa Camillas författarskap på hennes facebook sida: https://www.facebook.com/Camilla-Olsson-978252119007259/

starquality

Carina Aynsley – Grannen from Hell
Carina Aynsley är en produktiv författare som just nu är aktuell med sin roman Grannen from Hell. Lisa från Gävle reser till Koskenjärvi i norra Finland för att söka sina rötter. Det visar sig vara en inte helt enkel uppgift och de två semesterveckorna blir mer händelserika och livsavgörande än hon kunnat ana. Boken utvecklar sig till en salongskomedi som skulle kunna platsa på någon av Stockholms privatteatrar med förvecklingsföreställningar på repertoaren. En så osannolik berättelse att den nästan kunde vara sann.

Författaren Carina Aynsley är känd som Sveriges novelldrottning. Hon har bland annat medverkat i novellantologier från Ariton förlag: #Älskanoveller – 32 nyanser av kärlek (en uppföljare till #Älskanoveller), De sju dödssynderna; högmod, girighet och vällust samt Över en fika. Hennes senaste novell Riktiga kvinnor i antologin Över en sommarfika handlar om barnlöshet, frivillig och ofrivillig och är till viss del självupplevd.

I början av juni 2014 gav Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Carina Aynsley medverkar med novellen ”En livstid”, som utspelar sig under hennes volontärtid i Kathmandu. Läs mer om Carina på Aritons förlag!

Hon bidrog även med en novell i novellsamlingen #Älskanoveller. Boken kan beställas här. Carina har dessutom gett ut bloggboken Ajj La Vjoo – följ hennes blogg Författarkvinna för att läsa mer. Carina har tidigare gått Författarkurs 1 -3 – och jag har just nu nöjet att få följa hennes skrivande i kursen ”Skriv som en journalist!”

starquality
Lena Forsslund: Kallstrålar, Saras bok

Stort grattis till Lena Forsslund som är aktuell med andra delen i sin trilogi Kallstrålar. Lena lever enligt devisen ”varje dag ett nytt äventyr” och har genom sitt liv och verksamhet inspirerat många människor att våga gå okända stigar. Frankrike, Kanada och Stockholms skärgård är platser hon betraktar som hemma. Andra delen i Lenas trilogi heter Kallstrålar – Saras bok och vi får följa Sara som vill återvända hem efter månader på Östermans ö för att bli en bättre människa, mamma och fru. Det finns bara ett problem: dödsannonsen. Under sin frånvaro har Sara blivit dödförklarad. Ska hon våga återvända? Och i så fall till vad? Läs mer om Saras bok här.

Lena Forsslund debuterade med första delen i sin trilogi: Kallstrålar, Christoffers bok. Saxat ur presentationen om boken på Adlibris:
”Sedan mammas begravning, som han vägrat vara med på, har Christoffer förskansat sig i sitt rum. ”Man går inte på sin mammas begravning, speciellt inte när ens mamma inte är död.”

Polisen är övertygad om att kvinnan som gav sig av på skidor en kväll i mars har gått ner sig i en isränna och drunknat. Men Christoffer är övertygad om att mamma lever. Att ingen lyssnar på hans starka känsla är han van vid. Ingen bryr sig heller om att han kan prata med djur, eller att han känner på sig saker innan de händer. Varför ger sig Christoffers mamma iväg från familj och hus i Saltsjöbaden, på skidor, kvällen innan hon ska fira sin fyrtioårsdag tillsammans med hundratals vänner på det anrika Grand Hôtel? Om hon lever, varför kommer hon inte tillbaka?
Kallstrålar – Christoffers Bok – är första delen i en trilogi på flera plan och i olika miljöer.” Köp boken på Adlibris.

starquality
Eva Gerger: Prata med barn i sorg

Eva Gerger har skrivit en oerhört angelägen bok: Prata med barn i sorg. Du får ta del av Evas trettioåriga erfarenhet som socionom och samtalsterapeut för barn som mist en förälder. Föräldrar, vänner och skolpersonal undviker ofta att prata om döden, av rädsla för att det ska kännas värre för barnen. Eva visar att det i stället är precis tvärt om. Det är genom raka och rediga samtal om döden som det så småningom kan uppstå en läkande kraft.

Boken genomsyras av handfasta råd och positiva glimtar.  Barnens röster finns med på ett självklart sätt, de får komma till tals och tas på allvar. Jag kan bara instämma i förordet av Jan Pålsson: ”Detta är en sorglig och en levande bok. Skriven med förstånd hämtat från djupet av hjärtat och från den vassaste hjärna.”

Prata med barn i sorg är en bok om att prata om döden som alla borde läsa: både för att ha beredskap inför de svåraste av besked och för att kunna bemöta varandra utan onödiga tabun, men med respekt och medkänsla.

Läs mer om Eva Gerger på hennes hemsida: http://semig.se/#om-mig
Boken kan beställas från bland annat Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/prata-med-barn-i-sorg-9789188489067

starquality
x
Annika Esstasy Lovén – SolvikenCroissants till frukost, Alla dessa hemligheter och Gröna fingrar sökes.
Annika Esstasy har etablerat sig med inte mindre fyra feelgoodromaner som du säkert har sett i en bokhandel eller bokklubb nära dig. Hon debuterade med den mycket uppmärksammade romanen  Solviken skapat feelgood i skärgårdsmiljö. Solviken har varit Månadens bok i medlemstidningen med samma namn och är en varm relationsroman om längtan efter kärlek och bekräftelse och om att våga för att vinna.
”För den som gillar författare som Kajsa Ingmarsson och Marian Keyes är det här lika självklart som solkräm i strandväskan” (Mama).

Våren 2014 gav Annika ut uppföljaren Croissants till frukost som är en tragikomisk roman om kärlek, biologiska klockor som tickar och livsdrömmar på kollisionskurs. Sedan dess har Annika fortsatt skriva romaner.

Missa inte Annikas författarblogg som är både tänkvärd och inspirerande. För några år sedan träffade jag Annika när hon gick Författarkurs 1 – 3 som jag på den tiden höll på Studieförbundet Vuxenskolan och några av styckena i Solviken kom till redan då.

starquality
Sofia Rustan: Deckarnoveller i Sundsvallsmiljö

Stort grattis till Sofia Rustan som debuterar med Deckarnoveller i Sundsvallsmiljö. Häftet innehåller de tre kortnovellerna Instängd, Försoning och Dörren. I novellerna har författaren vävt in mer psykologi än våld. Instängd berör maktlöshet i livets slutskede medan Försoning tar upp livets skörhet. Dörren ger ett ansikte åt brottsligheten som kryper närmare det trygga hemmet och den lämnar slutet öppet åt fantasin.

Sofia Rustan har använt Sundsvall som bakgrund eftersom hon tycker att det är fantastiskt vackert med Stenstaden, havet och bergen men historierna skulle kunna utspela sig var som helst i Sverige. Hon är i grunden jurist, har arbetat med överfallsskador sedan 1996 och har inspirerats av mitt arbete som skadereglerare. En av hennes läsare har gjort följande sammanfattning av novellerna. ”Berättelserna driver mig framåt, jag vill inte sluta läsa. Så kommer det oväntade slutet. Jag måste läsa nästa och nästa. Jag ser fram mot boken som ska komma.”
För närvarande jobbar Sofia Rustan med en deckarroman i Sundsvallsmiljö som berör destruktiva relationer. Hennes ambition är att boken ska vara klar inom två år. Du beställer Deckarnoveller i Sundsvallsmiljö på Sofias hemsida www.sofiarustan.se

starquality
Anne-Marie Davis och Malin Strandh: Över en fika i Svea rike, en novellantologi om sådant som skrämmer oss

Jättegrattis till Anne-Marie Davis och Malin Strand som deltar i antologin Över en fika i Svea rike med varsin novell. Anne-Maries novelldebut ”Den ljusnande framtid” är inspirerad av studentflaken som får henne att minnas lyckoruset från hennes egen studentdag. Läs mer om Anne-Marie här.
Malin Strandh fick en scen i huvudet som så småningom utvecklades till hennes novell ”I skuggan av vår tid”. Läs mer om Malin här. 

Novellsamlingen  Över en fika i Svea rike är utgiven på Ariton förlag och fylld av sådant som skrämmer oss. Du får möta författare från Vuollerim i norr till Österlen i söder, Frankrike och USA i åldrarna 18 till 85 år. De ger dig 35 tankeväckande berättelser om exempelvis våld i nära relationer, ensamhet, kärlek, depression, teknikfobi, sysslolöshet och att möta sig själv.

starquality
Johanna Hedström: Vidare och igenom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jättegrattis till Johanna Hedström som debuterar hösten 2017 med sin roman Vidare och igenom.

Sanna har just klivit av flygbussen i staden där hon bor. Efter ett par veckors vistelse i Toscana, längtar hon nu efter att träffa sina nära och ta tag i tillvaron med nya krafter. Hennes man Simon ska hämta henne vid bussen. Men Simon dyker inte upp och när hon ringer hans mobil svarar en främmande röst.

Detta är början till en förvandlad verklighet som öppnar sig för Sanna. Vad har hänt med Simon? Vem bor i deras hus och varför känner inte systern igen henne? Berättelsen om Sanna vill väcka tankar om hur vi hanterar det oförutsedda. Förändring är oundvikligt men kan vi lära oss att leva med den och skapa våra liv så som vi längtar efter?

Jag lärde känna Johanna Hedström under ett skrivarretreat i Frankrike som enligt Johanna blev en igångsättare: ”Jag förstod att det här var något jag faktiskt kunde göra” skriver Johanna i ett mail till mig. ”Det var sen på flyget hem som själva idén kom till mig utifrån en sms-konversation med min sambo. Vilken känsla det var att bara veta vad jag ville skriva om, som om berättelsen legat där och väntat på att bli upptäckt. Det mest spännande var själva processen. Jag hade en bild av målet men vägen dit blev en spännande resa med många överraskningar. Kunde inte sluta skriva för jag var så nyfiken på hur det skulle gå.”

Köp Vidare och igenom på Adlibris. Till Johanna Hedströms hemsida.

starquality
Chatrin Stenklyft: ”Det som göms i snö” i antologin GRIMM

Chatrin Stenklyfts novell ”Det som göms i snö” är ett av bidragen i Marchetti förlags novellantologi Grimm Darker – som kan beskrivas som en mörkare syster till GRIMM. ”När jag skriver vill jag beröra läsaren, gärna att budskapet stannar kvar en stund” berättar Chatrin i ett mail till mig. I antologin Grimm Darker får du uppleva de klassiska bröderna Grimms sagor i nya skepnader. Har du någonsin undrat vad som skulle kunna hända om sagorna hade alternativa slut? Eller vad som skulle hända om de utspelade sig i nutid. Grimm Darker består av 27 noveller. Med en del twister och förflyttningar i tid och rum, men även en del av de kända karaktärerna byter kön och transformeras på andra sätt. Läs mer om Grimm Darker/ köp ditt eget exemplar.

starquality
Gudrun Wennerström: Novellen Rödluvan 2.0 i antologin GRIMM

Uppdraget var att skriva om gamla bröderna Grimm-sagor, ge dem en modern twist eller lägga dem i modern tid. Gudrun Wennerströms novell Rödluvan är en av de noveller som valts ut av Marchetti förlag till en sagosamling för dig som gillar både klassiker och magisk realism. Så här skriver förläggaren Sofi Poulsen: ”Har du som jag undrat vad som skulle kunna hända om sagorna hade alternativa slut. Eller om de hade utspelat sig i nutid. Grimm består av 29 noveller. Med en del twister och förflyttningar i tid och rum, men även en del av de kända. karaktärerna byter kön och transformeras på andra sätt.” Du kan beställa ditt eget exemplar av GRIMM här.

Gudrun Wennerström är en skicklig novellförfattare och jag har haft nöjet att lära känna henne både på distanskurser samt på författarkurser i Frankrike.

starquality

Camilla Brandt, Malin Inger, Kristina Suomela och Åsa Wall: ”Trädet”
Är du en läsare som lika gärna botaniserar bland fantasyberättelser som i thrillerhyllan, på feelgoodavdelningen eller bland magiska realister? Novellantologin Trädet tar dig med ut på spännande resor där trädet som tema knyter samman och betraktar, lyssnar och överraskar. Det finns ett träd i varje berättelse och de spelar viktiga roller för berättelserna.

En ovanlig och underbar antologi utgiven på Miramir förlag. Jag har haft glädjen att följa denna fantastiska kvartett författare under flera skrivarkurser – och träffade dem även på Bokmässan 2017 där de signerade en egen Trädet åt mig.

starquality

Birgitta Walentin: ”Lögnen”

Hösten 2017 debuterar Birgitta Walentin med Lögnen, utgiven på Calidris Förlag. Från bokens baksida:
”Strax efter midnatt landar planet på Milanos internationella flygplats. Petra skyndar på stegen, längtar efter sin lilla dotter som hon tvingades lämna kvar i Italien när hon reste till sin mormors begravning. Trots att Alessandro tidigare inte visat något intresse för sin dotter, lovar han att ta ledigt från sitt arbete som advokat för att ta hand om Olivia under de dagar Petra kommer att vara borta.

Hon låser upp dörren till lägenheten på via Savona och smyger in i sovrummet. I skenet från gatlyktan utanför fönstret upptäcker hon den tomma ytan där spjälsängen brukar stå. För ett ögonblick blir hon stående alldeles stilla, innan hon kastar sig fram till garderoben och rycker upp dörren. De vanligtvis välfyllda lådorna med Olivias babykläder gapar tomma. Alla spår efter dottern är utplånade. Som om hon aldrig existerat. Och var är Alessandro?”

Lögnen är en gripande roman om kärlek och svek, om en mors förtvivlade kamp för att få tillbaka sitt barn. Du hittar Lögnen på Adlibris.

starquality

E.P Uggla: ”Första hösten: Blå gryning”

Hösten 2017 debuterar E.P. Uggla med sin dystopiska skräckroman Första hösten: Blå gryning.  Från bokpresentationen på Adlibris:
”När skördarna förstördes oroade sig alla för vintern. Så naivt. De flesta skulle inte överleva hösten.

Stockholm. De nya blommorna spränger igenom ännu en trottoar och Livsmedelsverket kallar till krismöte. Vad gör man när de blå blommorna inte kan sorteras ut från skördarna? När gräset har försvunnit och kornas mjölk är ljusblå?

Ändå är det inte vad de borde fokusera på. Hösten är här och Lisen är forskaren som först ser förändringen. Inte som hon skulle önska under ett mikroskop. Hon ser den i sig själv.

Första hösten är en dystopisk skräckroman som skickligt väver in vår tids vetenskap i en verklighet bortom de mest groteska mardrömmar.”

Boken har redan nu fått topprecensioner med omnämnanden såsom ”bladvändare med oväntade vändningar” – och hamnade på kort tid på bibliotektens topplista över inbunden skräck. Uggla har skapat ett fascinerande persongalleri och ett obehagligt och vetenskapligt uppbyggt scenario som för tankarna till Stephen Kings Pestens tid.

Emelie har bland annat gått Författarkurs 1 och för några år sedan hade jag även nöjet att vara hennes lektör. Besök E.P. Ugglas Facebooksida för att läsa de senaste nyheterna om hennes författarskap – och läs ett smakprov ur boken här.

starquality

Britt Nyman: Antologiutvald till ”Kasta Loss”
Hösten 2017 gör Britt Nyman författardebut med en seglarhistoria som kunde ha slutat med katastrof och död. I antologin Kasta Loss – berättelser från de sju haven får du 24 berättelser från de sju haven. Spännande, humoristiska, gripande och ibland helt galna historier, såväl från yrkessjömän som från fritidsseglare. Både mer kända och nya författarnamn ingår i antologin, som ges ut av Bokanjärerna. Britt Nyman har gått Författarkurs 1 och 2 samt Skriv som en journalist där hon började sälja in artiklar redan under pågående kurs. Britt frilansar för bland annat Hemmets Veckotidning samtidigt som hon skriver på roman och hon ser fram emot att besöka Bokmässan 2017.

starquality

Kristina Suomela Björklund:
Karne – Skriet från häxberget

Karne: Skriet från häxberget utspelar sig i nutid och under 1670-talets häxprocesser i Ångermanland. Prästen Laurentius Christophori Horneaus blir ökänd för att genom våld och hot tvinga barn att peka ut kvinnor som tagit dem till Blåkulla. I nutiden arbetar Märit på Ödets förlag, och får höra talas om en kvinna som räddades ur lågorna av sin älskare under häxprocesserna. År 1675 halshöggs och brändes över 70 personer, dömda för häxeri. Märit får i uppdrag att skriva om häxprocesserna, men innan hon vet ordet av är det hon själv som blir jagad, inte bara i nutiden utan i sina mardrömmar. Drömmar som är otäckt verkliga.

Idéen till boken fick författaren Kristina Suomela när hon besökte häxberget en sommar.
”Redan på vägen upp på stigen som är full av stenar och rötter, började idéerna att ta fart. Platsen kändes mystisk, skrämmande och fin på samma gång. Det är nog sant som det står på minnesstenen: Tidens tro drabbar människan.”

starquality

Cathrin Monell, Karolina Larsson och Eva Jansson:  #älskanoveller

I senaste upplagan av #älskanoveller – 30 nyanser av frihet, som är den fjärde antologin från Ordberoende Förlag, medverkar tidigare kursdeltagare Cathrin Monell, Karolina Larsson och Eva Jansson. Deras noveller valdes ut i konkurrens med hundratals andra bidrag.
Så här skriver förlaget i sitt pressmeddelande: “Årets ämne är stort, brett och kan innebära en mängd olika saker för olika människor, som att finna inre ro, ta plats, slå sig fri från det som begränsar och håller tillbaka eller ta kontroll över sitt eget liv. Vi har låtit en mängd etablerade författare såväl som debutanter fritt tolka ämnet i sina bidrag. För vad är frihet om inte det?”

Stort grattis till alla novellförfattarna!

starquality
Karolina Larsson, Anna Keiler och Carina Aynsley: Över en vårfika

Carina Aynsley med nytryckta ”Över en vårfika”.

I novellantologin Över en vårfika – En novellantologi om saker vi inte pratar om (utgiven på Ariton förlag) deltar bland annat Karolina Larsson, Anna Keiler och Carina Aynsley. Det är första gången som hela tre författare i en novellantologi har gått skrivarkurs hos mig. Så här skriver förlaget på sin hemsida: ”Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I novellantologin ”Över en vårfika” har vi samlat 26 berättelser om saker vi inte pratar om. Allt från missbruk, panikångest, otrohet och aktiv dödshjälp till handsvett, snor, självskadebeteende och barnlöshet. Berättelser om att smyga med en hemlighet, hur man definierar sin sanning och om att vara ensam tillsammans.”

starquality

Kristina Suomela Björklund: Azoria Rubinprinsessans återkomst
Vill du läsa en spännande fantasyberättelse där ingenting är som det ser ut att vara, så är Azoria, Rubinprinsessans återkomst en bok för dig!
”Mira är en snart trettonårig tjej som älskar historier om alver, dvärgar och drakar. Det som hon tycker bäst om är att hitta på historier tillsammans med pappa. Men en dag är pappa försvunnen. Kvar lämnade han en porslinsälva åt Mira och ett brev, skrivet med konstiga tecken, till mamma. Sen börjar det hända mystiska saker. Någon hänger saker i hennes hunds halsband när de är i skogen och hon finner en lapp skriven på ett konstigt språk. Lappen leder Mira på hennes livs äventyr och hon är inte den hon trodde att hon var.”

Boken är utgiven på författaren Kristina Suomelas eget förlag Miramir, och är tänkt som den första delen i en serie. Kristina Suomela har även gett ut e-boken Mogården: En otäck julsaga i samarbete med tre andra författare. Besök också Kristinas författarblogg där hon berättar om sin skrivprocess och sprider inspiration!

starquality
lenanordenjack

Lena Nordenjack: Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd
Lena Nordenjack debuterade som författare hösten 2016 med sin feelgoodroman Doften av falska påvar och nybakade wienerbrödHuvudpersonen Jan är en karaktär som kan lukta sig till om en tavla är äkta, och som har en förkärlek för siffran tre. Han trivs som allra bäst när allt är som vanligt. När hans vän och arbetsgivare Vincent försvinner i förälskelsens rus i Venedig, blir Jan tvungen att ansvara för ett vernissage. Någon är också ute efter tre screentryck signerade Andy Warhol som antas vara falska, men Jan vet bättre. Om du tycker om att umgås med annorlunda människor och är intresserad av kultur, så kommer du att ha mycket roligt i Jan L Ohlssons sällskap.

Lena Nordenjack är en kreatör och bokmal samt lärare i svenska och bild, och hon arbetar även mycket med måleri. Hon intresserar sig mycket för olika människors sätt att tänka och har arbetat med autism/ aspergersklass.

starquality
mikaelmansen

Mikael Mansén – Elin: Kärleken är ful och fylld av smärta
Författaren Mikael Mansén är aktuell hos Danje förlag med sin novell Djävulens alla döda som har beskrivits som ”makaber brutal poesi” och Guds Synd, en vampyrroman som garanterat skickar kalla kårar längs med ryggraden. Fler noveller och böcker är på gång, håll ögonen öppna (om du vågar). Mikael Mansén debuterade i juni 2016 med Elin – Kärleken är ful och fylld av smärta. En thriller med inslag av skräck och erotik.

”Med ett ansikte missbildat bortom vildaste fantasier, har 23-åriga Elin levt hela sitt liv undanskymd från människors blickar och hån. För att skingra ensamheten söker hon kontakt med olika män på nätet. Korta och ofta brutala möten. Väl medveten om sin fulhet, förväntar hon sig inget annat än sex, utan närhet, utan känslor. Elin har accepterat sitt öde… tills hon en dag får ett oväntat erbjudande.”

Elin – Kärleken är ful och fylld av smärta finns att köpa som tryckt bok på Bokus och som e-bok på Adlibris och Bokon. Besök Mikael Manséns hemsida om du vill veta mer om hans författtarskap eller läsa ett utdrag ur Elin, och missa inte bokvideon nedan, där du får en försmak av stämningen i romanen. Sedan publiceringen av Elin har Mikael Mansén fått fler böcker utgivna, samt kontrakt på både Danje förlag och Miramar förlag.

starquality


Lisa Hågensen
Lisa Hågensen kallar sig gärna indieförfattare och är utgiven på det egna förlaget Fuchse förlag samt medlem i Sveriges Författarförbund. Hon debuterade 2014 med Hennes ögon blå som är en thriller med övernaturliga inslag. Hennes ögon blå har fått högsta betyg hos Adlibris.se där du också kan köpa boken. Dessutom har Lisa gett ut äventyrsböckerna Mysteriet på High Chaparral (12 – 15 år), Span & Span och Den stora guldkuppen (6 – 9 år). Nu har förlagen Actes Sud i Frankrike och Czarna Owca i Polen köpt rättigheterna till Hennes ögon blå och kommer att ge ut dem inom två år. Hon började skriva sin andra bok medan hon gick på kurs via Författarkurs.se – Rummet – en tänkt uppföljare till Hennes ögon blå.

starquality
karolina_WF

Karolina Larsson – 30 nyanser av saknad
Karolina Larsson är aktuell med novellen Spelet som inleder antologin 30 nyanser av saknad. I en tuff tävling valdes Karolinas novell ut till antologin 30 nyanser av saknad som ges ut av Ordberoende Förlag i juni 2016. Både etablerade författare och debutanter medverkar i boken. Varje novell har valts ut för att den berör, inspirerar och manar till tanke. Förbeställ ditt exemplar här! Det kommer att bli releasefest i Stockholm och i Malmö – där kan du möta Karolina och de andra författare som medverkar.

Jag har haft nöjet att följa Karolina Larssons skrivande på Författarkurs 1 och 2.

Anders Nystedt – Fågeltornet
Anders Nystedt debuterar i november 2015 med sin roman Fågeltornet, ett bokmanus han har arbetat på under flera års tid. Fågeltornet är Anders Nystedts debutroman. Vi serveras en thriller om vad som kan hända med ett mänskligt psyke när samhället sviker. Nystedt låter oss parallellt följa händelseförloppet ur olika synvinklar, ända fram till det rafflande slutet.

Så här säger Anders i sin författarpresentation på Faun förlag:

”Fågeltornet bygger på mina erfarenheter av arbetet med barn och ungdomar med särskilda behov och rent konkret på en klassresa som jag själv gjort, med en liten grupp elever i en specialklass, upp till de vidsträckta myrarna i Muddus nationalpark. Ett antal skrivarkurser i Jorun Modéns regi hjälpte mig att sätta ihop alltsammans till en bok.”

Köp Anders bok på Adlibris eller direkt från Faun förlag.

sarah2

starquality
Sarah Taubes Claesson blev en av fem finalister i Litteraturmagazinets tävling Årets debutant. Sarah är en bokslukare som tycker om att vara ute i skogen med sina hundar och när hon inte skriver tänker hon på att skriva.

Juryn har vaskade fram finalisterna bland över 300 bidrag och vinnaren korades under Novellfesten i centrala Stockholm. Sarah har tidigare gått Författarkurs 1 och 2.

starquality
susanne_agnvall_o_carina_aynsley
Susanne Agnvall (till vänster) och Carina Aynsley (till höger).

Susanne Agnvall och
Carina Aynsley
Susanne Agnvall och Carina Aynsley är båda pristagare i Ariton förlags novelltävling ”Över en fika” (bland över 150 bidrag!). Pristagarna kommer att få sina noveller publicerade i en antologi och det ryktas att det kommer att vankas fikaturné.

starquality

Läs mer om tävlingen här: http://www.aritonforlag.se/medverka-novellantologi-om-vardagsbetraktelser/ Både Susanne Agnvall och Carina Aynsley har tidigare gått Författarkurs 1-3.

debutant
bokutgivning

majabritzelli

Maja Britzelli – Som om inget hade hänt
Maja Britzelli debuterar i maj med sitt bokmanus ”Som om inget hade hänt” på Hoi förlag. Följ Maja på hennes författarsida på Facebook. Maja har tidigare gått Författarkurs 2 och även deltagit i min manusgrupp i Stockholm och om jag känner henne rätt kommer vi att få läsa en kusligt spännande roman.
”Inget behöver vara antingen eller, allt kan vara både och. Däremellan finns det oceaner av variabler!” säger Maja om sin bok.
starquality

Yvonne Carlsson – Fjärilsvingar

Yvonne Carlsson debuterar med sin bok Fjärilsvingar, om att förlora sin dotter två gånger, först till drogmissbruk och sedan till cancer. Hon arbetar som sorgterapeut och skrev boken för att komma tillbaka till livet men också för att hjälpa andra.

Från Yvonnes hemsida:
”En morgon vaknade jag av ett samtal från min yngsta dotter.
Detta samtal fick jag den 27 februari 2011.

– Mamma jag hade en mardröm, jag hittade ett brev från dig där du skrev att du inte orkade bära sorgen längre. Jag önskar du ville skriva en bok om Linda och hur du kunde överleva utan din dotter. Snälla gör det för att hjälpa dig själv men det kan även hjälpa andra.

Dessa ord fick mig att börja skriva om min relation, kampen mot droger och cancern som sedan tog min dotters liv, men även om att vara medberoende som anhörig. Jag skriver också om vad som hände efteråt, min sorgbearbetning och människors beteende runt omkring mig.”

Boken finns just nu som e-bok men kommer även att ges ut som fysisk bok. Köp den på Adlibris, Bokus eller Cdon, eller direkt från Yvonne via hemsidan. https://www.adlibris.com/mondo/e-bok/fjarilsvingar—missbruk-medberoende-cancer-och-vagen-tillbaka-9789163738029

Yvonne har gått Författarkurs 1 och 2.

starquality


Linda Åkerström – ny titel på gång!

Linda Åkerström är vid det här laget etablerad författare som skrivit flera böcker för barn, ungdomar och vuxna. Hon är en författare och journalist som gillar att tänka, fotografera, läsa braiga böcker och rida islandshäst. Författardebuten skedde år 2014 med serien Ödeckarna där första boken heter Ingen vanlig tjuv, del 2 Rymlingen och del 3 Saknad. Sedan dess har hon skrivit fler böcker – och just nu jobbar hon på en ungdomsbok med planerad utgivning 2019 hos Rabén & Sjögren.

Pixibok
Noel börjar på fotboll, Pixibok, Bonnier Carlsen, utkommer under 2019

Lättläst barn/ungdom
Mumien i spökhuset, lättläst kapitelbok från 9 år, Nypon Förlag, 2018
Vandrande pinnar på rymmen, lättläst kapitelbok från 9 år, Nypon Förlag, 2017

Lättläst vuxna:
Mellan glädje och sorg, lättläst bok i serien Vilja jobba, från 15 år och vuxna, Vilja Förlag, 2018
Samira i kassan, lättläst bok i serien Vilja jobba, från 15 år och vuxna, Vilja Förlag, 2017

Kapitelböcker barn/ungdom:
Ödeckarna – Saknad, 9-12 år, Idus förlag, 2014
Ödeckarna – Rymlingen, 9-12 år, Idus förlag, 2014
Ödeckarna – Ingen vanlig tjuv, 9-12 år, Idus förlag, 2013

Linda Åkerström är författare och journalist.Tidigare har hon gått flera skrivarkurser, bland annat Författarkurs 1-3 på distans – läs mer om hennes väg till skrivandet här.starquality

carl


Carl Stjärnlöv – Neogenesis

”Jag har jobbat hårt för att lära mig. Det är ett hantverk som vilket annat, skillnaden är bara att verktyget, språket, använder vi alla dagligen och därför är det lätt att tro att det bara är att sätta sig ner och skriva. Men bara för att du använder händer och fötter varje dag innebär det inte att du automatiskt har svart bälte i karate. Det är samma sak med skrivarkonsten.” Carl Stjärnlöv.

Det känns högtidligt att få läsa intervjun i Barametal med Carl Stjärnlöv, begåvad författare och dödsmetallgitarrist som debuterar med Neogenesis, en apokalyptisk roman som har jämförts med Cormac McCarthys Vägen.

Neogenesis är inte bara en bok utan också gruppen Diabolicals konceptalbum, där musiken och litteratur samspelar och ger ett större utrymme för filosofi och buskap.
Läs mer om Neogenesis här.

Både boken och skivan har fått strålande recensioner. Carl Stjärnlöv har gått Författarkurs 1 och 2. Carl gav mig också hedersuppdraget att bli hans lektör.
starquality


Helen Engstrand  – När dörrar öppnas

Helen Engstrand har startat förlag och på egen hand gett ut När dörrar öppnas som beskrivs så här på hemsidan:

”En stark skildring om en människa som genom att söka sitt mod och möta det svåra, hittar sig själv.

När dörrar öppnas” är den första i en serie av tre. Det är en naken och mycket närvarande skildring om vad som händer när tragiska händelser stoppas undan och lämnas obearbetade. Genom gamla brev, artiklar, journaler och inte minst Helens egna upplevelser och funderingar, läggs pusselbitar till varandra.

starquality

x
roman
debutant

10 sinnen i kvadrat

Författare: Ann-Louise Abbestam, Anna Adolfsson, Linnea Björk, Anna Connysdotter, Beata Fabi, Carina Järvenpää, Gunilla Kempe, Ulla Linse, Annitta Nielsen, Birgitta Sandblom

Den första boken som kursdeltagare gav ut var Tio sinnen i kvadrat – en gemensam antologi som i sig är en metafor för skrivandets magi.

”Hösten 2011 samlas några kvinnor för att skriva. Det blir mest skönlitterära texter, men också lyrik och memoarstycken. Egentligen har de bara detta gemensamt, intresset för det skrivna ordet. De bor utspridda över Sverige och lever helt olika liv, men år 2011 gör detta ingenting. Via en hemsida, med en författarcoach och kommentering av varandras texter betar de av skrivuppgifter och jobbar på egna projekt. Kursen blir en katalysator för skrivlusten. Skrivverktygen räcks fram, ett efter ett, i lektioner och lärarkommentarer och bidrar till en kreativ explosion.”
starquality

Har du gått en skrivarkurs hos Författarkurs.se och blivit utgiven? Hör av dig så sprider vi nyheten och inspirationen vidare! Vill du också skriva noveller eller romaner, eller kanske helt enkelt för att det är så roligt och utvecklande? Välkommen att gå en författarkurs med mig. Du hittar alla skrivkurser via toppmenyn,

xxx

starquality

För snart ett år sedan dök 14-åriga Fatima Said upp på Författarkurs 1, med målet att både förkovra sin svenska och skriva böcker. Eftersom kursen är tänkt för vuxna hajade jag till för en sekund men kom genast att tänka på att jag var lika gammal som Fatima när jag började jobba som frilansskribent. Sällan har jag blivit så imponerad av en deltagares driv och beslutsamhet. Fatima kommer alltid med kloka kommentarer och hennes sätt att skriva är helt unikt. Nu ger hon ut sin första roman, ”Räkna till nio men inte till tio”. Boken handlar om Amanda, som råkar resa till forntiden. Där träffar hon en man som heter Max och tillsammans försöker de hitta vägen tillbaka till sin egen tid. Jättegrattis till bokutgivningen Fatima! Läs mer om Fatimas skrivande och beställ hennes bok här: https://tinyurl.com/239pwf97

starquality

Ingela Sand: Från Djursholm till Danvikstull

Foto: Eva Lindblad/1001bild.se

Jättegrattis till Ingela Sand som romandebuterar med Från Djursholm till Hornstull hos Lind&Co! Att hon skrev under ett äktenskapsförord när hon var ung hade Gunhilde faktiskt glömt bort. Men nu, nästan fyrtio år senare, blir hon bryskt påmind och måste lämna sitt liv som lyxhustru i Djursholm och flytta till en sliten lägenhet på Södermalm. Sviken och bedrövad inser hon att hon måste ta tag i sitt liv. Hon måste kunna försörja sig på egen hand och intalar sig själv att hon klarar sig utmärkt utan en man. Hon har ju sin orkidé och domherren att prata med och Richard Gere håller henne sällskap när hon vill.

 
Men ett litet lapptäcke ger hennes nya liv en skjuts. Och när hon svarar på en lapp i porten om hundvakt blir ingenting som hon tänkt sig.
 
Författaren Ingela Sand bor på Södermalm i Stockholm. Precis som sin huvudperson Gunhilde gillar hon att dansa och hon har sytt lapptäcken till alla sina barnbarn, en teknik som hennes mormor lärde henne. Från Djursholm till Hornstull är hennes romandebut och hon skriver redan på upp
följaren. Köp din egen Från Djursholm till Hornstull här.
 
Jag har haft glädjen att följa Ingela Sands skrivande under flera författarkurser!
starquality

Therése Johansson: Jag firar inte jul

Jättegrattis till Therése Johansson som är aktuell med feelgoodromanen ”Jag firar inte jul” på Saga Egmont förlag. Du får följa Lizzie som absolut inte firar jul. Det spelar ingen roll hur mycket hennes jultokiga chef på caféet i Gränna än försöker – hon vägrar att delta. Julen är inte för henne och punkt slut. Det är så det blir när man haft en trasslig barndom, med en mamma som tyckte det var viktigare att festa än att fira med sin lilla dotter. Men allt det där har Lizzie hållit för sig själv. Inte ens storasyster Ellen vet något. Hon var ju ändå alltid i fjällen med pappa om jularna.

När julhelgen närmar sig får caféet allt oftare besök av den ensamstående pappan Marcus och hans dotter Elin. Lizzie kan inte blunda för att hon känner sig attraherad av Marcus – han är ju faktiskt vrålsnygg. Men allt eftersom de kommer varandra närmare inser Lizzie att saker och ting börjar bli komplicerade. Marcus är helt fantastisk och lilla Elin önskar sig en bonusmamma i julklapp. Om det bara inte vore för att Lizzie alltid hatat julen så skulle det kanske kunna bli så. Men det förflutna går inte att ändra på – hur innerligt man än önskar. Men kanske kommer denna julen bli annorlunda? Therése Johansson är en svensk författare från Smålandsstenar. Hon har arbetat inom skola och barnomsorg i mer än tjugo år och har även ett stort intresse för teater och historia. Therése skriver berättelser med lyckliga slut, men vägen dit är ofta långt ifrån spikrak. Jag firar inte jul ges ut som ljudbok – läs mer på Theréses hemsida eller köp ditt eget exemplar i nätbokhandeln.

starquality

Romina D’larte The Art of You i antologin Den inre resan

Jättegrattis till Romina D’larte som gör författardebut med sin text ”The Art of You” i antologin ”Den inre resan” som publiceras via ARC Publishing. I ”The Art of You” berättar Romina om när hon som 21-åring drabbades av MS och så småningom blev hemlös och hamnade i ett drogmissbruk. Hennes historia handlar om att komma ut som gay i Vårby gård och vilka fördomar hon utsattes för, men också hur hon utnämndes till Miss Gay Sweden och passade på att medverka till arbete för hbtq-rättigheter i andra länder och framför allt sitt ursprungsland Argentina.

Romina som också är Empowerment Coach vill sprida kärlek, ljus och inspiration för att fler hbtq och kvinnor i sin personliga resa ska förverkliga sig själva genom att börja äga sitt liv och släppa ut sitt autentiska jag.

”Den inre resan” samlar 13 livsberättelser av författare som stött på motgångar och hittat svar på en del av livets gåtor. En antologi för dig som söker verktyg och nycklar genom att ta del av andras livserfarenheter. Beställ ditt eget exemplar direkt genom Rominas Facebooksida.

starquality

Josefina Karlsson Vergara – Rose Turner
Rose Turner har flyttat från USA och bor nu med sina föräldrar i det stora vita huset. De driver en stor ridanläggning. Rose är den nya spännande flickan som en dag börjar i Björk och Tindras klass. Alla vill vara med Rose som är vacker och populär. När Björk blir bjuden på Roses födelsedagsfest vet hon inte om hon ska gå. Tindra, Björks bästis är inte bjuden. Rose får nämligen bara bjuda tolv tjejer eftersom de ska ha spa vid hennes pool. Inte ens stalltjejen Sabina är bjuden. När sedan Rose Turner försvinner på ett mystiskt sätt vänds tillvaron upp och ner. Nu börjar alla leta i närmaste omgivningen och hela trakten. Björk och hennes bror Ask bedriver en egen spaning där de misstänker någon som bott i en källare i ett väldigt skumt hus. En kyla sprider sig och många relationer blir ansträngda.

Rose Turner riktar sig till barn i åldrarna 9-12 år och utkommer på Sivarts förlag. Författaren Josefina Karlsson Vergara är 45 år och bor i Malmö med make och två tonåringar. Detta är hennes första bok.


starquality

Ulla Linse – Mor och dotter – Två öden
Mor och dotter – Två öden är en psykologisk thriller om psykisk ohälsa. När Johanna flyttar hemifrån går hennes mamma Linnea in i en kris. Båda har ett förflutet med psykisk ohälsa. Mamman väljer att följa direktiven från sjukhuset men Johanna gör uppror mot sjukvården. Linnea tilldelas en kontaktperson som heter Rickard och som visar sig vara psykopat. Han är attraktiv och Linnea kan inte stå emot. Rickard tar sig allt större friheter. Under tiden lever Johanna sitt liv och tvingas att bli mer självständig, lär sig sätta gränser och utforskar sin sexualitet. Dessutom blir hon kär i sin coach Helena. Frågan är om hennes nya gränser räcker när Rickard börjar rikta sitt intresse mot henne.

Författaren Ulla Linse vill med sin roman rikta kritik mot psykvården idag. Även om berättelsen är en fantasi har hon hämtat inspiration från egna och andras erfarenheter. Hon vill också visa på andra alternativ som kan vara avgörande för läkning av psykisk ohälsa. Det kan handla om så enkla saker som tro, hopp och kärlek. Ulla Linse är leg. sjukgymnast med bland annat terapeutisk kompetens inom basal kroppskännedom. Mor och dotter är hennes romandebut.

starquality

Thérèse V. Yachnin – Saoirse
Varmt grattis till Thérèse V. Yachnin som romandebuterar med Saoirse hos Ekström Garay förlag. Saoirse är en historisk thriller om en ung kvinnas kamp att bli självständig och göra sina egna livsval. Berättelsen utspelar sig under en våldsam och politiskt laddad period i Dublin.

Året är 1921 och överklassdottern Julia Strand arbetar som oerfaren journalist på Svenska Bladet i Stockholm. Hemma brottas hon med faderns förväntningar på hur hon ska leva och drömmer om att bryta sig loss från traditioner. En dag öppnar sig en utväg. Julia blir utsänd som utrikeskorrespondent för att rapportera om irländarnas kamp för självständighet mot britterna. Snart befinner sig Julia mitt i konfliktens centrum i Dublin. Under täckmantel som student vid Trinity College får hon nys om grupperingar som utnyttjar landets oroligheter för egen vinnings skull. Här träffar hon även den mystiske Sean O´Neill, en läkarstudent vars frihetskamp hon blir involverad i. Julia dras nu in i ett dubbelspel som tvingar henne att tänja på såväl professionella som personliga gränser – med livet som insats.
starquality

Carina Aynsley – 52 år och okysst
Jättegrattis till Carina Aynsley, aktuell med sin roman 52 år och okysst, utgiven hos K&R bokförlag.

En helt vanlig försommardag i juni 1963 klättrar Lotten upp på sin cykel för att trampa till den lilla handelsboden i hälsingebyn Järvsö. Ingen kunde ana, allra minst den 52-åriga kvinnan själv, att just denna soliga tisdag skulle hennes liv komma att förändras för alltid och det med en rasande fart. Lotten blir förälskad, förförd, förgiftad och förälskad igen. Och igen.

Familjehemligheterna är många och under sitt sökande efter svaren på gåtorna upplever Lotten svindlande äventyr ute i vida världen tillsammans med bland andra Dalai Lama, The Beatles och Lill-Babs. Detta är en mustig och dråplig hälsingeskröna med lätt erotiska inslag, men även med djupare dimensioner och budskapet att det aldrig är för sent för kärleken.

Carina Aynsley är också känd som Sveriges novelldrottning 2019 och gjorde romandebut år 2015 med Grannen from Hell. Läs mer om Carina och hennes författarskap HÄR. Köp din egen 52 år och okysst HÄR.

starquality

Pelle Mårtenson – Lufthungrig
Jättegrattis till Pelle Mårtenson som debuterar med ”Lufthungrig” hos Bookea förlag! Henrik singlar slant för att avgöra på vilket sätt han ska avsluta sitt liv. Idén om ett brinnande underjordiskt helvete är fel. Helvetet är en liten tropisk ö. Åtminstone enligt Henrik Olofsson. För första gången på fjorton dagar skiner i alla fall solen, där han sitter skeppsbruten på en gudsförgäten ö i Indonesiens stora arkipelag. Tjugosju dagar tidigare anlände Henrik till Sulawesi för andra gången i sitt liv. Planen att slutföra den stora romanen går i stöpet. Istället kommer Henrik behöva kämpa för sitt liv.

I spänningsromanen “Lufthungrig” får lyssnaren följa Henriks jakt efter lycka, en jakt som tar honom genom Indonesiens dykparadis och stinkande miljonstäder. Det är en medryckande berättelse om resor, starka strömmar och en förlorad kärlek. I takt med att Henrik återupplever gamla minnen och närmar sig en ödesdiger händelse i sitt liv, nalkas också svaret på den avgörande frågan. Varför återvände han?

Pelle Mårtenson romantdebuterar med Lufthungrig som ges ut som ljudbok via Bookea förlag. Finns att köpa och lyssna på överallt där ljudböcker finns, till exempel Storytel. Läs mer eller provlyssna HÄR.
starquality

Susanne Fellbrink – Än klappar hjärtat, Än sjunger hon inga sånger och Än klämtar klockan
Jättegrattis till Susanne Fellbrink som bara några månader efter romandebuten åter var aktuell med sin andra deckarroman, Än klappar hjärtat, och som nu även har gett ut den tredje delen Än klämtar klockan. Alla tre böckerna utspelar sig i Sundsvallsmiljö. I den tredje delen har showartisten Cilla en tuff höst bakom sig. Med löften och smicker har en omtalad skivbolagsdirektör lyckats få med henne i en av landets största dokusåpor, Stjärnfabriken, där talangfulla människor slåss om en musikkarriär inför miljonpublik. Men tv-inspelningen blev inte alls vad Cilla hade tänkt sig. Nu är det nyårsafton, och snart ska klockorna ringa. På Hotell Södra Berget i Sundsvall förbereder sig Cilla och hennes showgrupp inför kvällens föreställning. Men det Cilla inte vet är att produktionsgänget från Stjärnfabriken också har checkat in – för en kickoff. Samtidigt som en snöstorm väller inöver staden försvinner gäster på det stora hotellet, en efter en. Går det en mördare lös mitt i allt nyårsfirande?

I den andra delen Än klappar hjärtat är det sommartider i vackra Sundsvall, och snart ska studenternas rop ljuda. Artisten Cilla Fallander har fått ett nytt uppdrag. Hon ska agera projektledare för nyöppningen av en galleria i stan, och planerna är storslagna. Men redan första kvällen går saker och ting fruktansvärt fel och under den fyra dagar långa invigningen fortsätter problemen att hopa sig. Cilla får till slut en stark känsla av att det är någon som sätter käppar i hjulen för henne, vilket får katastrofala följder. Men varför? Samtidigt smider en man i en annan del av landet mörka planer. Han har länge sökt efter kvinnan och barnet som en gång flydde från honom, och nu har han äntligen fått ett tips. Och spåren leder honom till Sundsvall. Än klappar hjärtat är den andra delen i deckarserien om sångerskan Cilla Fallander, som blandar pirrande spänning med dråpliga inblickar i underhållningsbranschen. Den första delen, Än sjunger hon inga sånger, släpptes i januari.

Än sjunger hon inga sånger är den första delen i deckarserien om Cilla Fallander, en frustrerad småbarnsmamma med artistdrömmar. Cilla parerar demoner från det förflutna med hur hon ska lösa livspusslet med en bortavarande make och en omöjlig jobbsituation. Samtidigt som hon vill starta en showgrupp i Sundsvall, sprider sig en isande oro i Sundsvall. Flera kvinnor har överfallits av en okänd förövare, och några är spårlöst försvunna. Cilla börjar mer och mer känna sig övervakad i sin villa och när en personlig tragedi slår till blir hon tvungen att börja nysta i brotten. I ett bortglömt hus inte långt därifrån smider en man sina planer. Han längtar efter sällskap. Längtar efter någon som kan sjunga för honom. Och han har siktet inställt på Cilla. Ryslig spänning varvas med inblickar i den (inte alltid så glamourösa) artistbranschen.

Alla tre böckerna om Cilla Fallander utspelar sig i Sundsvall där Susanne lever och verkar. Förutom att skriva, sjunga och inspirera andra gillar hon periodvis att inreda och högst sporadiskt gör hon också en och annan tavla. Susanne Fellbrink har livnärt sig bland annat som artist, låtskrivare, showproducent, arrangör, krögare och körledare. Besök Susannes hemsida och beställ en signerad bok: http://www.susannefellbrink.se/bockerna/
Beställ boken från Adlibris:https://www.adlibris.com/se/bok/an-sjunger-hon-inga-sanger-9789177712503
Susannes författarsida hos Printz Publishing: https://www.printzpublishing.se/forfattare/susanne-fellbrink
Susanne har gått Författarkurs 2 på distans hos mig.

starquality
Anna Breitholtz Monsén – Stranden

Jättegrattis till Anna Breitholtz Monsén som deckardebuterar med Stranden. Därmed förverkligar hon en dröm som hon har haft i 20 år. Det är 1988. Sextonåringarna Erik och Peter har sommarlov och fördriver de långa dagarna vid havet med freestyle­lurarna i öronen. En dag försvinner Peter spårlöst. Det enda han lämnar efter sig är några blodiga kläder på stranden. Drygt trettio år senare kommer den före detta polisen och livvakten Lina Lantz till Sandinge i Skåne. Hon har ärvt ett gammalt hus efter en vän till familjen och leker med tanken på att börja ett nytt liv i den lilla kuststaden tillsammans med sina katter. När en ung man hittas mördad på stranden dras Lina motvilligt in i en utredning som leder henne tillbaka till händelserna den där sommaren för länge sedan.

Stranden, en deckare med både värme och mörka undertoner, är första delen i debutanten Anna Breitholtz Monséns serie om Lina Lantz och hennes egensinniga morfar i skånska Sandinge.

Jag har haft nöjet att få lära känna Anna och hennes fantastiska manus på Författarkurs 1-4. Anna skriver nu på del två om Lina Lantz i Sandinge och hennes egensinnige morfar. Besök Anna Breitholtz Monséns hemsida och bli inspirerad: www.annabreitholtzmonsen.se

starquality

Mikael Lejdeby – Älgjakten
i antologin Traditioner

Jättegrattis till Mikael Lejdeby som debuterar med novellen ”Älgjakten” i skräckantologin ”Traditioner” från Miramir Förlag. Antologin släpptes på midsommarafton och tanken är att väcka liv i svenska och nordiska traditioner på ett sätt som ger rysningar.  Mikael Lejdeby arbetar just nu på en roman och målet är att snart bli klar för utgivning. Förutom Mikael Lejdeby medverkar bland andra författarna Kristina Suomela Björklund, Cathrin Monell och Sabine Mickelsson som också varit mina elever en gång i tiden – så roligt! Grattis till samtliga författare … det här är en antologi med hela 30 bidrag. Låter som perfekt sommarläsning med andra ord!

starquality

Elisabeth Hochschorner – Mo och myrorna 
Varmt grattis till Elisabeth Hochschorner som debuterar med barnboken Mo och Myrorna på Idus förlag, med fina illustrationer av Maria Gerdle! Det här är en bok för djurälskande barn i åldern 3 – 6, perfekt till högläsning och samtal. Saxat från förlagets hemsida:
Mo älskar djur. Det gör Olivia också. Ingen av dem har husdjur hemma, men de har massor av myror på kullen. Och två i en burk, i smyg. Den ska de ha halva veckan var och när det är Mos tur ska myrorna få leka med enhörningen och brandbilen. Men när de smyger ut ett flygplan till myrorna på kullen och Emil bestämmer att han ska ha det, hur går det då? Och hur mår myrorna i burken? Mo och myrorna är en bok om vänskap och att våga säga ifrån. Det är också en bok om längtan efter att få vara med djur. Värme, humor och vardagsdramatik går igen i såväl text som bilder och bjuder på igenkänning för både barn och medläsande vuxna!

Elisabeth har jobbat flera år som forskare och därefter som konsult inom hållbar utveckling. Det var under tiden som utlandssvensk och en paus från ekorrhjulet skrivandet för barn tog fart och blev till bok. Natur och miljö får gärna vara med i berättelserna. Något som alltid är viktigt är att karaktärerna får vara individer med unika egenskaper, som eftertänksamma Mo och impulsiva kompisen Olivia. Fritiden ägnar sig Elisabeth gärna åt att fixa loppisfynd, måla eller bara vara med familjen. Läs mer om Elisabeth här – boken finns att beställa både direkt från förlaget och i nätbokhandeln.

starquality

Mats Eliasson – Livsrum
Stort grattis till Mats Eliasson som är aktuell med novellsamlingen Livsrum. De centrala novellerna handlar om livsrum som fenomen: vi söker alla ett fredat rum i vårt inre där vi i möjligaste mån kan förverkliga oss som människor, vara något så när hela. Vi gör det med olika medel och mål “Lebensraum” kallade nazisterna sin expansionspolitik, med förakt för andra raser och nationaliteter och där man förslavade minoriteter och slutligen mördade dem. Det skoningslösa i sökandet efter livsrum kan ta sig absurda och grymma uttryck där människor ikring oss blir medel, inte mål.  andra bara en kamp om att få vara och finnas till, också politiskt. Och om motståndet från omgivningen till detta förverkligande,

Fastän människorna i Mats Eliassons noveller formas ur olika jordmån och mylla har de något gemensamt: kampen och rätten till livsrum i ordets sanna betydelse. Trots att deras intentioner ibland leder dem fel. Mats Eliasson är präst i Svenska kyrkan och har tidigare utgivit Mässa för obekväma på Vulkans förlag.

starquality

Birgitta Gustafsson – Bogla är mer än en ort
Jättegrattis till Birgitta Gustafsson som romandebuterar med Bogla är mer än en ort hos Vulkan förlag. Vi befinner oss i Småland år 1888. Sjukdomen difteri har drabbat bygden. I en banvaktstuga föds en pojke som får namnet Edvin. Pojken blir så småningom en av de som formar vårt land, en driftig man som lever i och lämnar spår i det svenska välfärdsbygget. Det här är berättelsen om Edvins uppväxt och hans liv som yrkesman, politiskt engagerad, make, far och farfar. Det är också en berättelse om kärlek och saknad.
Bogla är mer än en ort finns att köpa direkt från Vulkan och i nätbokhandeln, både som tryckt bok och e-bok Jag har haft nöjet att lära känna Birgitta på flera författarkurser samt på den förtrollande kursgården La Pomme d’Or i Frankrike.

starquality
Foto: Micke Bayart / www.bayart.se

Margareta Engström – En annorlunda syster och Mörker
Varmt grattis till Margareta Engström som är aktuell med En annorlunda syster, andra delen i Ursbotrilogin. Trilogin inleddes med den psykologiska thrillern Mörker. I En annorlunda syster kämpar Agnes med sina mörka tankar. De hemskheter som hände tre år tidigare ger henne ingen ro och minnena från skoltiden, då systern Elsie behövde skydd, kommer allt oftare upp till ytan. Hon upptäcker allt fler likheter mellan systern och Maria. Men hur stort ansvar kan en människa bära och hur mycket kan man göra för någon annan? Agnes, som inte är mycket för läsning och har haft svårt att förstå Elsie, låter Maria läsa systerns dagböcker. Det leder till oväntade avslöjanden och mörka händelser utanför Agnes kontroll. Köp ditt eget exemplar av En annorlunda syster i bokhandeln, till exempel hos Adlibris.

Hösten 2018 romandebuterade Margareta med en verklighetsnära och kuslig thriller som utspelar sig i Ursbo, en fiktiv liten by i Hälsingland. Maria är mörkrädd men går ändå med på att åka till hälsingetorpet som maken Henrik har hyrt. Egentligen längtar hon som mest efter en härlig utlandsvistelse och hon ser inte fram emot semestern med Henrik och deras två barn, Max och Irma. Maria sover dåligt i torpet och hennes beteende blir allt mer egendomligt. Henrik oroar sig för barnen och tycker att grannarna är konstiga med sina historier och hur de påverkar Maria. Han dricker för att döva sina känslor och hamnar i en ond spiral.

Grannarnas historier om det förflutna börjar nästla sig in i nuet, där de ensliga skogarna väcker ett krypande obehag i Maria. Makarnas äktenskap knakar i fogarna men vad Maria inte vet är att en än värre fasa väntar bortom relationen.

Jag har haft nöjet att lära känna Margareta under flera författarkurser på La Pomme d’Or i Frankrike, där också delar av Mörker växte fram. Äntligen är det dags för Mörker att komma ut i ljuset!
Mörker finns att beställa via följande länk:
https://www.adlibris.com/se/bok/morker-9789185903931

starquality

Helén Wigh – Järnmärkt 
Jättegrattis till Helén Wigh, som romandebuterar med Järnmärkt hos Historiska Media. Värmland, 1858. Efter att ha begravt sin far återvänder Carl till den lilla gruvbyn Persberg – orten fadern flydde från tjugo år tidigare. På sin dödsbädd avslöjade fadern slutligen sanningen om moderns död. När Carl får veta att modern mördades, beslutar han sig för att finna den skyldige och utkräva hämnd. Under falsk identitet tar han sig till Persberg, där han blir vittne till hur en liten flicka mister livet. Med nöd och näppe lyckas han rentvå sig från alla misstankar och tar arbete i den djupa gruvan, ovetande om att gruvfältet har varit skådeplats för flera mörka händelser genom åren. Förbrytare har fått röra sig fritt och ostört bland arbetarna, tills Carl anländer och utsätter både sig själv och andra för fara i sin jakt på sanningen. Järnmärkt är en suggestiv spänningsroman som utspelar sig i de värmländska skogarna under mitten av 1800-talet.

Detta är Helén Wighs strålande och obehagliga debut, som fylls av ljudet av ekande släggor, och där smutsen aldrig tycks gå att tvätta bort. Med ett skimrande språk förs läsaren till en miljö fylld av mörker och hemligheter som allt för länge begravts i glömska. Helén Wigh är uppväxt i den lilla gruvbyn Persberg med cirka 300 invånare, belägen i Filipstads kommun, Värmland. Precis intill barndomshemmet med enbart den omgivande skogen som närmaste granne, finns Högbergsfältet och de otaliga gruvhålen som än idag visar spår av historien. Hon utbildade sig lärare i Karlstad där hon bor med sin make och tre barn. Hjärtat har hon dock lämnat kvar i hembyn Persberg. Hennes morbror och morfar har själva arbetat som gruvarbetare och uppväxten har präglats av historier om gruvans slit på både kropp och sinne. Den trånga miljön i ett bråddjupt mörker är fängslande och det faktum att förbrytare arbetade sida vid sida med gruvfolket fick skrivandet att växa och ta en ännu större plats i hennes liv.

Jag har haft nöjet att få följa Helén Wighs skrivande på flera skrivarkurser på distans.

starquality
Brittmarie Karlsson – Dom som ingen pratade om
Varmt grattis till Brittmarie Karlsson som debuterar med romanen Dom som ingen pratade om.
Thyra hamnade på Furnäsets mentalsjukhus 1932. Hennes liv blev aldrig blev berättat på grund av det var skamfyllt. Författaren har forskat i journaler och kyrkböcker samt lagt till sina egna gestaltningar. Saxat från Adlibris:
”Ingen förstår mig. Bara tabletter och sprutor för att döva smärtan. Den äter sig in under min hud, den rumsterar runt i huvudet och nyper tag i alla mina tankar. Thyras barndom blir ett utanförskap. Föräldrarna tröttnar på att hon inte vill göra något. Fadern hittar en platsannons på ett barnhem som hembiträde. Arbetet blir kortvarigt. Något händer där och hon blir uppsagd.
Sommaren 1932 blir hon intagen på Furunäsets hospital och får diagnosen schizofreni. Brodern Aron har övertagit ett kafé i Piteå dit Thyra blir inbjuden under en permission. Hon har dålig erfarenhet av ett tidigare kafébesök som fick henne att hals över huvud springa därifrån eftersom hon kände sig förföljd av en man. Hon oroar sig över Arons dåliga hälsa och hans förestående konkurs och utförsäljning av kaféinventarierna som innebär hans för tidiga död.”
Brittmarie Karlsson är pensionerad musiklärare som fortfarande arbetar aktivt med barn och vuxenkör. Hon vill lyfta fram de människor från förr som ingen pratade om och som annars riskerar att bli bortglömda. Just nu skriver hon på en ny roman som handlar om Wera, som befann sig i Hamburg 1927-38. Wera lämnade Tyskland med sin man en vecka innan Kristallnatten. Läs mer om Brittmarie hos Vulkanmedia. Jag har haft nöjet att få lära känna Brittmarie och hennes skrivande på flera författarkurser samt i Manusgruppen.

starquality

Sammy Jeridi – Ghettokungen
Jättegrattis till Sammy Jeridi som romandebuterar med Ghettokungen och redan är på gång med del 2 och del 3. Sammy Jeridi har även synts reportage och TV-soffor i både Sverige och Norge. Du läser Ghettokungen på egen risk, redan i första kapitlet hamnar Leon i knipa och blir utsatt för gruvlig misshandel och hot med motorsåg. Saxat från Adlibris: ”Leon driver det framgångsrika företaget Ghettosäljarna. Det du vill ha, det fixar han. Vill du ha ut försäkring på din bil ser Leon till att den brinner upp. Om någon vill sälja eller köpa saker man inte hittar i en affär ställer Leon alltid upp. Vare sig det är en levande tvättbjörn eller ett förstahandskontrakt i City. Pengarna använder han för att ge sin lillebror Emir det han själv aldrig fått: en bra utbildning och ett respektabelt yrke – ett Svenssonliv.

När gangstern Jambolo vill ha tillbaka ett vapen som Leon sålt riskerar drömmen gå i kras, för Leon har principer, han avslöjar aldrig säljare och köpare för varandra. När även kriminalkommissarie Eva Möller, som mot sin vilja blivit förflyttad till Palmegruppen, får upp ögonen för Leon dras snaran åt. Nu är det Leon som har ett pris på sitt huvud, och han är jagad, jagad av alla. Sammy Jeridi är uppvuxen i Solna men bor i dag i Nordnorge och Spanien. När han sålde sitt framgångsrika makeup-företag fick han tid och möjlighet att verkliga sina författardrömmar. Spänningsromanen Ghettokungen är hans debut och ges ut hos Bokfabriken.

Mer om boken och författaren kan du läsa om på https://sammyjeridi.com/

starquality
Isabelle Zachrisson – Du var här förut
Jättegrattis till Isabelle Zachrisson som har debuterat med sin drabbande roman Du var här förut hos Miramir förlag. Du var här förut är en historia och förlust och sorg, men också om kärlek. Erik är 38 år när han träffar Helena; en snygg, cool, men väldigt skrämmande kvinna. Hon förändrar hela hans ungkarlsliv. En kväll, när de träffats i tre månader, bestämmer hon helt plötsligt att de är tillsammans. Erik säger inte emot, men hänger inte riktigt med i svängarna. Och mer förvirrad ska han bli.

För samma vecka kissar Helena på en sticka i hans badrum. Den glasartade blicken, den rufsiga tofsen och den där handen som placerat sig över hennes mun när hon kliver ut från badrummet kommer han aldrig att glömma. Men inget blir som det ska. En senvinterdag i mars, när snön börjat smälta bort och grådasket verkar ha lagt sig permanent över stan, kommer Erik hem i taxi tillsammans med Albin från BB. Helena finns inte mer. Älskade, livfulla Helena, som längtat och fantiserat så intensivt om Albin, kommer aldrig att få se honom växa upp. Hon kommer aldrig mer Sofia Rustan – Skadedjurettillbaka. Ena stunden fanns hon där. I den
andra stannade ett hjärta, för att aldrig börja slå igen.

Isabelle Zachrisson har skrivit berättelser sen hon lärde sig stava. Som barn tillbringade hon mycket tid med sin morfar, som var författare och skrev sina böcker på en grön skrivmaskin. I många år arbetade Isabelle med det skrivna ordet, i form av bland annat debattartiklar och pressmeddelanden. Som födelsedagspresent ett år, fick hon en författarkurs och äntligen tog hon tag i skrivandet ordentligt. Till vardags jobbar Isabelle som verksamhetscontroller inom offentlig förvaltning, men skrivandet har alltid en stor plats i hennes liv.

starquality

Sofia Rustan – Skadedjuret
Stort grattis till Sofia Rustan som har landat kontrakt för sin thriller Skadedjuret hos bokförlaget Polaris – planerad utgivning är sommaren 2021. Saxat från förlagets hemsida: ”Kriminalinspektör Amanda Junisson vid Sundsvallspolisen längtar efter att bilda familj. Hennes pojkvän har precis friat, men mitt i glädjeruset finns en oro som gnager. Tankarna skingras när en illa tilltygad man flyter iland på en ö i hamninloppet till staden. Snart visar det sig att ett av hans inre organ har gröpts ur kroppen.

Medan Amanda och hennes kollegor försöker identifiera mannen flyr hans dotter, den romska flickan Kati, för sitt liv. Hon vet att mördaren sett henne vid mordplatsen och att hon måste hålla sig gömd för att överleva. Frågan är vem som ska hitta Kati först, polisen eller gärningsmannen? En het sommar går mot höst, och samtidigt som polisen kämpar för att lösa gåtan letar mördaren efter sitt nästa byte.” 

Sofia Rustan är jurist och arbetar för närvarande som kundombudsman på ett försäkringsbolag. Hon är uppvuxen i Gammelstad men bor numera i Sundsvall med sin familj. Vid sidan av sitt ordinarie yrke arbetar hon med skrivande, fotografering och konst. Tidigare har hon även gett ut noveller i Sundsvallsmiljö. Jag har haft nöjet att lära känna Sofias skrivande under en författarkurs.

starquality
Författare Maria Parkhede, Pressbild, Lind & Co

Maria Parkhede – Paus i karriären
Stort grattis till Maria Parkhede som är aktuell med sin feelgoodroman Paus i karriären, utgiven hos Lind & Co. På ytan är Philippa Åkermans liv lika välpolerat som marmorn i köket i hennes nybyggda radhus i Täby. Hon har en framgångsrik karriär, garderoben full av färgkoordinerade märkeskläder, och en välartad dotter i en fin skola. Men varken Philippa eller 15-åriga Bianca är särskilt lyckliga. Philippas chef är en riktig mansgris, och hon vantrivs på jobbet. Exmaken Conny, som gift om sig med sin 20 år yngre yogainstruktör, är missnöjd med hur Philippa uppfostrar deras dotter, trots att han själv inte tar något ansvar. Och Bianca är både olyckligt kär och har det jobbigt i den snobbiga skolan. Philippa känner att både hon och Bianca behöver en paus – i Philippas fall ifrån karriären. De beger sig till Philippas farmors gamla hus utanför Järvsö.

Kanske är det bland trasmattor och bruna medaljongtapeter de kan hitta ett lugn i tillvaron? Men inget blir som Philippa tänkt sig. I skidbacken träffar hon den spännande affärsmannen Erik. Samtidigt försöker Bianca para ihop henne med Sven, bonden från granngården, som är helt nöjd med att lunka runt bland mjölkkor och hönor. När sparpengarna sinar inser Philippa att hon måste fatta ett beslut, något som blir både svårare och mer brådskande med en närståendes dödsfall. Är hon redo att återvända till sin stressiga vardag med ett välbetalt jobb, eller ska hon och Bianca leva lantliv?

Maria Parkhede är precis som sin huvudkaraktär Philippa en kvinna mitt i karriären. Hon bor i Stockholm och Paus i karriären är hennes debutroman.

starquality
Kristin Brorsson, Pressbild, Lind & Co, 2021

Jättegrattis till Kristin Brorsson som skrivit kontrakt med Lind & Co för sin roman Gammal kärlek rostar alltid! En rolig detalj är att Kristin gick samma författarkurs som Sara Molin, som i sin tur är aktuell med två romaner hos Norstedts. I Kristin Brorssons roman får du lära känna Julie, mamman som är föräldraledig med sina två små barn. Hon är trött, ställer enormt höga krav på sig själv och känner sig vilse i sin ganska nya roll. Allt gick så fort, i ena stunden var hon nyförälskad och i nästa mamma. Julie lever med en man som sätter jobbet först. Därefter festen. En man som är frånvarande även när han är hemma, vilket han är alltmer sällan.

Ebba är singeln som desperat längtar efter det trygga familjelivet. För några år sedan trodde hon att hon träffat den rätte, men fick istället hjärtat krossat och har sedan dess inte riktigt gett kärleken en chans. En dag dyker den gamla flamman upp i hennes liv igen och hon blir kär på nytt – problemet är bara att han numera är gift. Snart kommer Ebbas och Julies vägar att korsas. Gammal kärlek rostar alltid är Kristin Brorssons debut och den första romanen om Ebba och Julie. En välskriven relationsroman för läsare av Anna Lönnqvist, Kristin Hannah och Anna Fredriksson.

KRISTIN BRORSSON är utbildad lärare men har de senaste åren arbetat som översättare. Hon är född 1983 och bor med sin familj på Malta.

starquality

Eva Nysäter – Över ytan 
Stort grattis till Eva Nysäter som är aktuell med novellen Skaka kalejdoskopet när du tröttnar, en berättelse om att fungera på ett annorlunda sätt utan att det syns, i antologin Över ytan från Ariton Förlag. Temat för Evas bidrag är konsten att förhålla sig till de neuropsykiatriska diagnoser som hon har fått som vuxen, men också att vara född på 50-talet och utlovas en strålande framtid som aldrig riktigt tycks vilja infinna sig. Eva har ett prosalyriskt uttryck och en förmåga att se världens nyanser på ett oväntat vis.

Hon vågar närma sig det mörka utan omsvep och på ett unikt sätt, samtidigt som hon skriver om en längtan efter att sitta på en blåmålad trapp som leder upp till ett gult hus.

Eva Nysäter är konstnär, född och uppvuxen i Stockholm men arbetar också som spärrvakt och hennes novell Min sommar i underjorden blev publicerad i Föreningen Arbetarskrivares tidskrift Klass nr. 3/2016. Novellen skildrar en rad möten med resenärer. Eva är dessutom med i När ni andra sover en antologi om nattarbetare utgiven av Liv i Sverige 2016. Hon debuterade i antologin Kneg, utgiven av föreningen arbetarskrivare 2006. Jag har haft nöjet att följa Evas skrivande i Manusgruppen.

starquality

Anna Wester – Qampus Queen
Jättegrattis till Anna Wester som debuterar i Southside Stories satsning på spänningslyssning med Qampus Queen. I ”QampusQueen” möter vi Amanda Olsson, vänsterbloggare, debattör och instagramkändis. Men Amanda har också en vardag på universitetet, med vanliga drömmar och utmaningar. När hon träffar överklasskillen Carl Fredrik förändras allt. De är varandras motsatser och Amanda märker att han ljuger om det mesta, ändå släpper hon in honom i sitt liv. Samtidigt rämnar saker runt omkring.

Amandas förebild och favoritlärare Bo Lundgren försvinner mystiskt och nätets mörkare sidor fylls av ledtrådar. Hot och hat riktat mot Bo och andra kända vänsterprofiler. Amanda och hennes nya studiekompisar kommer en nazistisk sekt på spåren och registrerar profilen QampusQueen på Flash för att få kontakt. Men vem kan hon egentligen lita på? A

Författaren Anna Wester brinner för frågor som rör rättvisa och mänskliga rättigheter och är verksam inom den ideella sektorn. Anna har tidigare skrivit journalistiska artiklar och reportage och bor i Årsta i Stockholm. ”QampusQueen” är hennes debutroman. ”QampusQueen” av Anna Wester, i inläsning av Amanda Ooms, släpps den 29 december 2020. Jag har haft glädjen att få lära känna Annas skrivande i Manusgruppen.

starquality

Johan Gyllenswärd – Kungens hemliga resa
Den 29 april 1620 kliver Gustav II Adolf förklädd till handelsman ombord på sitt fartyg Scepter, för att ta sig till Berlin och fria till Maria Eleonora. Kungen anser att det är dags för ett avgörande. För att bli framgångsrik finns inget annat sätt än att själv bege sig till slottet i Brandenburg och be om hennes hand. Han färdas med en handfull följeslagare som lotsar honom genom ett Tyskland präglat av upptakten till trettioåriga kriget.

Risken för upptäckt är stor. Kungens nyfikenhet leder dem till slott, kyrkor, avlägsna släktingar och mäktiga protestantiska furstar. Som om är de på en upptäcktsresa. Vi får följa honom in i prinsessans kammare på nattligt besök, långt borta från familjens vakande ögon. Och vi får vara med på slottet i Berlin, när han till sist övertygar Maria Eleonora och hennes mor om sin sanna kärlek.

Boken Kungens hemliga resa är baserad på en av följeslagarnas egenhändiga journal, bevarad på Carolina Rediviva i Uppsala. Genom Johan Hands ögon och penna får vi dag för dag följa resan. Debutförfattaren Johan Gyllenswärd har bearbetat och utvecklat dagboken till en historisk roman i stormaktstidens Europa.

starquality

Sara Molin – En oönskad julklapp och Som en öppen bok
Jättegrattis till Sara Molin som är aktuell med sin andra roman, En oönskad julklapp, som liksom debutromanen är utgiven på Norstedts förlag. En oönskad julklapp är en julroman fylld av humor, värme, komplicerade famljerelationer och kärlek i en stressig sjukhusmiljö. Diana Jonsson vill inte lämna Tanzania för att tillbringa november och december i ett mörkt Sverige. Hon vill inte återuppleva känslan av att inte passa in, och hon vill definitivt inte fira en svensk jul med alla förväntningar det innebär.

Men hon förmår inte säga nej när mamma för tredje året i rad ber henne att tillbringa julen hemma i Sollentuna, och vikariatet på akutmottagningen ger en chans att tjäna ihop lite välbehövliga pengar. Två månader, det ska hon väl ändå klara av? Hon ska bara få julen överstökad, i januari väntar ett nytt jobb i Kenya. Men i Sverige blir ingenting som hon tänkt sig. Arbetskamraterna Gunnel, Blaze och Erik nästlar sig snabbt in i hennes hjärta, och när det framkommer att Dianas förmodat avlidne pappa inte bara lever, utan dessutom har en ny familj, kan hon inte låta bli att söka upp sin halvsyster. Bara för att se hur hon ser ut. Allt hon önskade sig var en okomplicerad, enkel jul med sin mamma men ibland får man något som man inte bett om.

Sara Molin debuterade 2019 med feelgoodromanen Som en öppen bok. Sara Molin är gymnasielärare i svenska och bor i Sollentuna med man och tre barn. Sin lediga tid ägnar hon åt att sluka underhållningslitteratur och Som en öppen bok är en roman i samma genre, samtidigt som vi får uppleva livet ur huvudpersonen Clara Rennels synvinkel. Clara är dedikerad lärare och ska sprida läslust till kommande generationer. Hon är uppvuxen med Kulla-Gulla, Kitty och Lotta, och hennes vision är att uträtta stordåd i läsningens tjänst.

När hennes ungdomsförälskelse Jonathan dyker upp igen, mirakulöst nog nybliven singel, kan det nästan inte bli bättre. Systern Paulina (som dessvärre inte är fiktiv) lyfter ett varningens finger. Men vad vet väl hon om Jonathans intentioner? Bara för att hon själv, till allas förvåning, lyckats hålla ihop med en kille i mer än några veckor? En kille som till råga på allt verkar alldeles för smart för henne. Men Claras lärartillvaro vill inte riktigt utveckla sig som hon planerat. Eleverna ägnar sig helst åt dokusåpor, föräldrarna kräver det omöjliga, kollegerna sätter käppar i hjulet och rektorn förstår ingenting. Jonathan säger sig ha lösningen på hennes bekymmer, och snart har den plikttrogna Clara gjort drastiska avsteg från sin plan. För det ingick inte i planeringen att börja skolka. Och det ingick definitivt inte att falla för sin lillasysters nya pojkvän.

Som en öppen bok finns överallt i bokhandeln och finns även att beställa från exempelvis Adlibris och Bokus. Besök Sara Molins blogg Sara Molin – En chicklit-karamell blir till om du vill följa resan från idé till färdig bok. Sara Molins författarsida hos Norstedts: norstedts.se/forfattare/192010-sara-molin  Sara Molin har gått Författarkurs 1 och 2 på distans.

starquality

Antoni Lacinai och My Lind – Grannjävlar
Jättegrattis till Antoni Lacinai och My Lind som tillsammans har skrivit boken Grannjävlar:
”De har inte valt varandra, men möts så gott som varje dag. De snor tvättider, döljer kärleksaffärer, dricker för mycket. Alla bär på såväl förhoppningar som skamfyllda hemligheter. Vem kan lita på vem? Livet vävs samman mer och mer för de boende i hyreshuset på Besvärsgatan 6 i Göteborg. Samtidigt får ett oväntat dödsfall i Sölvesborg drastiska konsekvenser för landet. Den högerextrema regeringen gör allt för att mörka den katastrof som närmar sig.

Antoni Lacinais och My Linds debutroman slungar oss in i en feelgood-dystopi där skratt varvas med rysningar. Med komisk genialitet och ett träffsäkert språk bjuder de in oss till Besvärsgatan 6, där vi snabbt får lära oss att det är något som inte står rätt till med grannsämjan.”

Antoni Lacinai föreläser om engagemang och ledar­skap. My Lind är marknadschef. Båda har gått kurser i kreativt skrivande och på en gemensam nyårsfest kom idén: ”Vi skriver en bok ihop!”. Några år och flera skrivresor senare kommer här deras debut­roman, feelgood-dystopin Grannjävlar. Jag hade nöjet att lära känna Antoni Lacinai på Författarkurs 1 – 3.

starquality

Mari Johansson – Krabbspindeln
Jättegrattis till Mari Johanson som debuterar på Storytel med Krabbspindeln, en gastkramande och annorlunda thriller. Efter att ha varit sjukskriven för utmattningsdepression har Lisette förlorat sitt arbete, något hon dock dolt för såväl make som grannar. På morgonen klär hon sig i kjol och kavaj och lämnar hemmet, för att göra sken av att hon är på väg till arbetet. Varje gång hon försöker lämna Dalarö får hon panikångest och tvingas tillbaka till huset.

När en person hittas död på Smådalarö kallas kriminalinspektör Nora Kabla till platsen. Vid obduktionen upptäcks något som förbryllar Nora och hennes kollegor.

Samtidigt får Lisette reda på att hennes man varit otrogen och i samma veva dyker också en mystisk arborist upp utanför hennes hus. Pusselbitarna och frågorna är många men svaren är få.
Mari Johanson bor i Stockholm och arbetar sedan tio år tillbaka som barnmorska i Stockholm. På fritiden skriver hon och hennes livliga fantasi har resulterat i debutromanen Krabbspindeln, en psykologisk thriller i skärgårdsmiljö.
Jag har haft nöjet att följa Maris skrivande i Manusgruppen (motsvarar Författarkurs 3) och önskar varmt lycka till med författarskapet!

starquality

Anne-Marie Davis – Den längsta vägen hem
Jättegrattis till Anne-Marie Davis som debuterar som författare med Den längsta vägen hem, en relationsthriller om känslan av att aldrig riktigt känna sig hemma. Hillevi Berg är stjärnadvokaten som återvänder till barndomsorten Svängsta i Blekinge, utan en aning om vilka konflikter som väntar runt hörnet. Inom henne gror en längtan efter barn, men hennes man Philippe är orubblig på den punkten. När hon träffar sin ungdomsförälskelse Fredrik blir hon påmind om hur annorlunda saker och ting hade kunnat vara om hon inte flyttat till Stockholm.

Samtidigt möts hon av misstänksamhet och hot när det visar sig att en av hennes klienter tänker köpa upp ortens stora fabrik. Hillevi slits mellan lojaliteter och plikter och märker inte att någon verkar bevaka henne. Dessutom plågas hon av det dåliga samvetet över att ha fört Fredrik bakom ljuset när hon flyttade hemifrån.

Den längsta vägen hem är en relationsroman kryddad med romantik och spänning, men också en nostalgisk skildring av en uppväxtort som dras med när förändringens vindar blåser. Vad händer när man tvingas stå ansikte mot ansikte med sitt förflutna – och inte längre kan fly?

Anne-Marie Davis växte upp i Svängsta i Blekinge och bor i Stockholm. Hon har jobbat inom domstol, bolag samt på advokatbyrå både i Sverige och USA. Numera arbetar hon som bolagsjurist. Skrivandet fördjupade hon sig i via en författarkurs, och Den längsta vägen hem är hennes debutroman. Följ Anne-Marie på hennes hemsida och bli inspirerad av hennes resa som författare!

starquality

Lars Jarnhammar – Medan himlen förmörkas av aska från Tambora
Jättegrattis till Lars Jarnhammar, författare till flera romaner och nu senast Medan himlen förmörkas av aska från Tambora, en roman som bygger på Lars Jarnhammars morfars morfars mors livsöde i början av 1800-talet. Det är tidigt artonhundratal. Människorna i de små byarna sliter hårt och hålls i Herrans tukt och förmaning. Den som bryter mot något av tio Guds bud straffas obönhörligt. De som står längst ned på samhällsstegen – de fattigaste, kvinnorna, pigorna – får bära den tyngsta bördan, utnyttjas och sviks, för att sedan vara de som får de strängaste straffen.

Boken handlar om ett mord och om den lagstiftning som kringgärdade barnamord. Den handlar också om vänskapen mellan två systrar. Detta mot bakgrund av ett av världshistoriens största vulkanutbrott. I centrum för berättelsen står den unga bryggarpigan Maria Cajsa. De är flera som sviker henne och för det får hon själv ta det hårdaste straffet, där döden snarare hade varit en befrielse för henne än ett straff.

Lars Jarnhammar kallar gärna sina romaner för dokumentärromaner. Besök gärna Lars hemsida för att läsa mer: https://larsjarnhammar.com/
Romanerna kan beställas direkt via hemsidan, eller i nätbokhandeln.

Marie Bergenulf – Genom helvetet mot livet
Jättegrattis till Marie Bergenulf som romandebuterar med ”Genom helvetet mot livet”. Temat är kvinnofrid, men också hur eftervåld kan drabba den utsatta och barnen när relationen tar slut. Marie tvingas inse att mannen hon blev kär i, inte är den han uppgav sig för att vara. Det går upp för henne för sent. Två döttrar finns redan med i bilden. När Steves ilska går ut över barnen lämnar hon honom. Beslutet visar sig mycket svårare än hon kunnat föreställa sig. Mannen inleder terror mot barnen som inte vill träffa honom samtidigt som polis och socialtjänst kopplas in. Allt kulminerar i en rättegång.

Historien är tuff, men bär hela tiden med sig känslan av hopp och kärlek.
”Jag hoppas att min bok kan ge hopp och stöd till alla de som går igenom liknande livssituationer och även de människor som har en utsatt person i sin närhet. Ingen ska vara ensam i detta, att ta emot all hjälp som finns att få är nödvändigt för att kunna gå vidare och läka.”
Boken ges ut i april 2020 och kommer att finnas tillgänglig i nätbokhandeln samt direkt från https://www.vulkanmedia.se/genom-helvetet-mot-livet/

Marie bor i Falun där hon arbetar med rådgivning och kvalitetsfrågor åt redovisningsbranschen. Jag har haft nöjet att följa Maries skrivande under Författarkurs 1.

starquality

Bertil Begander – Sveket
Jättegrattis till advokat Bertil Begander som romandebuterat med Sveket – en familjethriller baserad på författarens erfarenheter av familjerätt. Föga anar Gustaf att hans liv ska sättas på spel värre änden gången Linus försvann i skogen. Hans tillvaro rasar samman när Ritva gör falska utspel mot honom. Nu börjar en mardröm av ovisshet kantad av förljugenhet, frustration och vanmakt. Den enda ljuspunkten i Gustafs liv är hoppet om att en dag få återförenas med sonen Linus.

”- Linus!
Ropar, men bara ekot svarar. Oron sprider sig som en skövlande skogsbrand i min darriga kropp och kinderna hettar. Med hastiga rörelser vänder jag mig om och tittar bakom monsterstenarna som hindrar min väg. Hör min egen flämtande andhämtning när jag vräker mig fram genom de våta, yviga grangrenarna, som obarmhärtigt försöker hindra min framfart, men inget ljusblått plagg.”

Bertil Begander är verksam som advokat i Malmö. Under sina 25 verksamhetsår har han i huvudsak arbetat med familjerätt. Sveket är hans debutroman. En del av intäkterna från denna roman kommer att gå direkt in i en av författaren upprättad stiftelse. Dit kan Du som avskilt vuxet barn eller förälder vända Dig för ansökan om medel till någon återförenande aktivitet. Boken har bland annat blivit omskriven i Expressen och kan beställas via nätbokhandeln.

starquality

Anita Karp – Fågelskugga
Stort grattis till Anita Karp som är aktuell med sin roman Fågelskugga, som berör gränslandet mellan förnuft och känsla. Ellen är frånskild med utflugna barn och varje dag känns som en upprepning av den förra. Hon arbetar på ett forskningscenter för folkhälsa. Med kort varsel skickas Ellen till en konferens i Washington. På konferensen träffar hon Thomas, som får tillvaron att gunga. Han brinner för att undersöka varför diabetes är så vanligt hos Amerikas urinnevånare och övertalar henne att följa med till ett indianreservat i Kansas. Det blir början på en inre resa som så småningom tar henne till glesbyggda delar av Sverige. Ensam i en överväldigande natur är hon tvungen att ifrågasätta sig själv, sin bakgrund och hela sin uppfattning om världen.

Anita Karp är född och uppvuxen i Stockholm. Hon har studerat psykologi och sociologi och har arbetat inom både psykiatrin och äldreomsorgen. Under fem år bodde hon i Kalifornien. Tillbaka i Sverige gick hon en maskörutbildning och arbetade bland annat på Stadsteatern och Folkoperan. Sedan var det dags för uppbrott tillbaka till universitetsvärlden, och 2005 skrev hon en avhandling om sociala faktorers betydelse för demens. Den perioden har inspirerat till boken Fågelskugga. Läs mer och köp boken HÄR.

starquality

Hasse Nilsson – Sju år jorden runt
Jättegrattis till Hasse Nilsson, som gett ut sin bok Sju år jorden runt – Kalmarslättens son erövrar världen. Med Sju år jorden runt av Hasse Nilsson får du uppleva en jorden-runt-resa, men också en tidsresa som tar sin början 1968. Vietnamkriget pågår, Martin Luther King och John Kennedy blir mördade och i Europa pågår studentuppror. Med en romantisk föreställning om världen ger sig 24-årige Hasse ut i världen. Han är nybliven gymnastikdirektör som älskar The Beatles. Redan första mötet med New York blir en chock.

Upplev en tid utan internet eller bankomater, där resan ofta tar nya vändningar när pengarna tar slut eller i möten med nya vänner. Du får uppleva USA, Kanada, Mexiko, Hawaii, Samoa, Nya Zeeland, Australien, Indonesien, Malasyia, Thailand, Taiwan, Japan, Sovjetunionen och Bahamas, men också en rad förvecklingar och romantiska möten. n. Mot slutet av resan möter han en haj i Stora Barriärrevet, och lär sig språk tillräckligt väl för att göra sig förstådd i Indonesien och Japan. Hemresan år 1974 sker under kalla kriget och Gulagperioden, med falskt pass. Läs mer och köp boken HÄR. starquality

Beata Fabi – Den minsta babusjkan – Stora Dockantologin
Stort grattis till Beata Fabi som är novellaktuell med sin berättelse Den minsta babusjkan i Stora Dockantologin. Saxat från Adlibris: ”Dockor väcker positiva barndomsminnen men kan även få oss att tänka på skräckfilmer. Den klassiska leksaken har förmågan att ge både trygghet och rysningar.I denna samling finns noveller med fokus på allt från skräck, magi och science fiction till relationer och sex. Gemensamt för dem alla är att de på ett eller annat sätt är inspirerade av dockor. Välkommen in i dockornas värld!”

Köp hem ditt eget exemplar av Stora Dockantologin från Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/stora-dockantologin-9789178192656

Beata Fabi söker också rätt bokförlag till sin roman Hissen samt kulturstöd för publicering av en längre novell, Finn dig själv på en vecka, som hon skrev på kursen Kreativt skrivande V (Linnéuniversitetet) nu under året. Annars jobbar hon med medicinsk
forskning och är mamma till Joel, 16 år.

Jag har haft nöjet att lära känna Beata under flera författarkurser på distans.

starquality

Anna Fridh – En pil i mitt hjärta
Jättegrattis till Anna Fridh som romandebuterar med En pil i mitt hjärta den 9 mars. Året är 1910 när föräldralösa Klara Holmlund lämnar hemstaden Stockholm för att söka arbete på en avlägsen herrgård i Norrland. På herrgården bor Vera och Edvard Jensen med sexåriga dottern Emelie, samt fru Jensens gamla mor. Femtonåriga Klara får arbete som barnpiga åt Emelie som lever ett sorglöst liv på herrgården. Snart inser Klara att livet på herrgården inte är vad det verkar vara.

Medan hon lockas av en kärlek så förbjuden att den knappt får nämnas i ord, slits hon också mellan viljan att vara till lags och den egna kampen för självständighet. Författaren Anna Fridh är 48 år och växte upp i Skellefteå, men bor numera med sin familj strax utanför Östersund. Efter många års arbete på en statlig myndighet omskolar hon sig nu till gymnasielärare. Boken tog nästan tio år att slutföra och jag hade nöjet att lära känna Anna när hon gick en skrivarkurs på distans hos mig. Boken finns tillgänglig på www.vulkan.se efter den 9 mars 2020.

starquality

Kristina Falk – En gång slockna alla stjärnor
Stort grattis till Kristina Falk, som romandebuterar med ”En gång slockna alla stjärnor”. Freja avskyr döden. Varg vill inte leva. En vecka senare korsas deras vägar. Det här är en smärtsam och stark kärlekshistoria om psykisk ohälsa och självmord där motsatser möts. Kan ett hjärta fyllt av bottenlös sorg även bli sprängfyllt av kärlek? Freja har bestämt sig för att hon inte ska stanna i Umeå längre. Vill inte se pappa dö. Måste ut, bort därifrån. Hjärtat bultar när hon kliver av tåget i Stockholm. Det finns ingen sjukdom i vindarna. Alex och mamma har fel – hon kommer inte att ångra sig. Samtidigt sitter Varg på vardagsrumsgolvet och väger pillerburken i handen, vänder den upp och ner så att sömntabletterna rasslar. Minns solen som strålade in genom persiennerna när han vaknade på psykakuten. Om han ändå hade dött.

På taket som sluttar ner mot balkongen, sitter någon med kängorna stödda mot hängrännan. Hon skymtar en svart hoodie, en uppdragen luva. En ung man. Han lutar sig fram och tittar ner på henne. Vinden blåser i luggen. Blå ögon, kantade av svart kajal, lyser i skymningen. Det rusar till i Frejas bröst. Plötsligt står han nära. En meters mellanrum. “Varg”, säger han.

Av varje såld bok skänker Parus förlag tillsammans med författaren 5 kr till Suicide Zero.

Kristina Falk är gymnasielärare från Rossön och betonar att vi behöver prata med varandra om hur svårt det kan vara att leva. Sommaren 2017 gick Kristina Falk Författarkurs 2 på distans hos mig, och jag kände genast att hon hade en fantastisk ungdomsbok på gång. Du hittar ”En gång slockna alla stjärnor” i bokhandeln.

starquality

David Finer – Yes Box
Jättegrattis till David Finer som gör sin skönlitterära debut med ”Yes Box”, en bok om Richard som är sju år gammal när han 1957 flyttar med sina föräldrar från England till Sverige. Med sig har han ett träskrin med samlarbilder, en viktig länk till det gamla hemlandet. Skrinet kommer att spela olika roller i Richards liv under uppväxten i Sverige och blir en symbol för minnen och identitet.

Boken är en berättelse om en pojke med två hem men också om hur föremål och minnen kan förbinda oss med vårt förflutna och med varandra. David Finer är medicinjournalist och medieforskare, har en med. lic.-examen från Karolinska Institutet och har skrivit flera fackböcker. Yes Box är hans skönlitterära debut.

Jag har haft nöjet att få följa Davids skrivande under flera författarkurser och i Manusgruppen vid Hötorget.

Formgivning av Stina Lundberg och illustrationer av Eva Fallström.
Författarporträtt: Johan Almgren-Lidman.

Beställ ditt eget exemplar av ”Yes Box” här:
www.vulkanmedia.se/yes-box/

starquality

Carl Plogbäck – Gammal är alltid äldst
Jättegrattis Carl Plogbäck som debuterar med sin humoristiska roman ”Gammal är alltid äldst”, en humoristisk och fartfylld roman fylld av färgsprakande karaktärer.

Den nittioett år gamla kemisten Willy hittar efter mer än fyrtio års forskning äntligen lösningen på ett preparat som gör äldre människor unga på nytt. Det finns emellertid ett problem. För att säkra produktionen till landets pensionärer behövs fem miljoner kronor. Tillsammans med vårdbiträdet Meron knyter han en oväntad allians med pensionerade rektorn Elsa och den odrägliga sprängmedelsexperten Börje. Snart befinner sig gänget i ett inferno av explosioner, hotelser och förföljelser. Kommer Willys dröm att gå upp i rök?”

Carl Plogbäck är utbildad medie- och kommunikationsvetare, serieentreprenör och en riktig hejare på sunkiga pubquiz. Han har gjort allt från att importera strandcyklar till att bygga upp Sveriges största utbildningsföretag för gravida och nyblivna föräldrar. Målet med skrivandet är att göra människor glada. Det finns tillräckligt med elände i världen och vi vet ju alla att ett gott skratt förlänger livet.

Jag har haft nöjet att följa Carls skrivande under flera skrivkurser och även i Manusgruppen.

Beställ ditt eget exemplar av ”Gammal är. alltid äldst” här: https://www.carlplogback.se/produkt/gammal-ar-alltid-aldst

starquality
Ingela Sand – Grabbarna

Stort grattis till Ingela Sand som författardebuterar med novellen Grabbarna, en berättelse som utspelar sig 1930 och handlar om fyra unga grabbar som söker en utväg i Göteborgs hamn på sin flykt undan rättvisan. Novellen antogs hösten 2019 till antologin Dikt Midskepps – berättelser från de sju haven där flera etablerade författare och några debutanter medverkar. Antologin är den femte som ges ut av Bokanjärerna. Novellen Grabbarna är baserad på några scener ur romanen ”Den andres bröd” som Ingela skrivit tillsammans med Leif Norström. Just nu skriver Ingela på sin andra roman Gunhilde, om en kvinna som mitt i livet får en chans att börja om.

Ingela har gått Författarkurs 1 och 2.

starquality

Lena Weström och Carina Eriksson – Dunkelt förebud
Lena Weström och. Carina Eriksson är tillsammans aktuella med en relationsthriller som utspelar sig på Gotland, Dunkelt förebud. Saxat från Adlibris: ”Överläkare Henrik lutade sig närmare spegeln och ryckte ut ett grått hårstrå. Hur skulle han gå tillväga för att ställa allt tillrätta? Hela hans tillvaro stod på spel, allt kunde gå förlorat på grund av hans snedsteg. Vad hade han egentligen sett hos den unga sköterskan? Ångern värkte i bröstet. Tänk om Astrid skulle göra allvar av sitt hot? Han ville inte tro det, men något i hennes röst hade sagt att det var hans sista chans.Ingrid kunde inte släppa tanken på kristallkulan som hade blivit svart. Vad ville den ha sagt med det? Varslade den om olycka eller kanske till och med död?”
Systrarna Lena Weström och Carina Eriksson var redan flerfaldigt utgivna när de anmälde sig till en författarkurs hos mig, och jag har haft förmånen att få följa deras skrivande under fler distanskurser sedan dess. Läs mer om författarna på deras hemsida och beställ senaste romanen Dunkelt förebud hos Adlibris!

starquality

Madeleine Andersson – reseblogg och manusförfattare
När Madeleine Andersson mailade mig för att berätta att hon numera driver en reseblogg för välmående och drömmar blev jag så klart tvungen att kika in och läsa. Bloggen har lockat över 3.000 läsare på en månad och jag förstår varför … fastnade direkt i hennes artiklar om att följa sina drömmarhur Madeleine bytte medicin mot löpträning och hur man blir hjärnstark. Som om inte bloggen var nog, har Madeleine sålt in flera artiklar och även fått ihop ett teatermanus som förhoppningsvis ska sättas upp i Eskilstuna under sommaren 2021! Jag hade nöjet att lära känna Madeleine och hennes skrivande under Författarkurs 1 och Skriv som en journalist.

starquality

Eva Björkegren – Farliga kretsar
Jättegrattis till Eva Björkegren som debuterar med en novell i antologin Farliga kretsar som har ett lite annorlunda tema. Vad händer när vardagliga tekniska föremål inte uppför sig som förväntat? När rakapparaten får smak på blod eller mobiltelefonen börjar skicka hemliga meddelanden till alla i din adressbok? I denna novellantologi får du möta människor som på ett eller annat sätt har kommit på kant med tekniken. Bilar som tar kommandot, mystiska meddelanden från en gammal skrivare, hemsökta hushållsmaskiner, rulltrappor som vägrar släppa sitt grepp och mycket, mycket mer.

Farliga kretsar är resultatet av en novelltävling som anordnades våren 2019 av Marwa Förlag. 18 författare deltar med sina berättelser om vad som kan hända när tekniska prylar inte riktigt uppför sig som de ska.

starquality

Susanne Brijker – Mannen som hyrde en familj 
Stort grattis till Susanne Brijker, som debuterar med en tragikomisk feelgoodroman utöver det vanliga. Trots att han är långt över pensionsåldern har 83-årige Gustav inga planer på att lägga karriären och sin höga position på hyllan. Men mitt under ett viktigt styrelsemöte faller han plötsligt ihop av en stroke. När han vaknar på sjukhuset kan han tänka klart, men kroppen vill inte lyda och talet hänger inte längre med. Gustav, som inte har några barn, tvingas inse att han inte kan ta hand om sig själv och flyttar till StjärnHof, traktens lyxigaste äldreboende. Här värderar man att familjen finns på plats och eftersom Gustav alltid strävat efter att vara lyckad hyr han en familj. Lättare sagt än gjort. Istället för den perfekta familj Gustav tänkt sig står han nu med den evighetsstuderande losern Kristoffer till son, en ensamstående mamma till svärdotter och hennes två diagnosspäckade ungar till barnbarn. Mannen som hyrde en familj är en tragikomisk feelgood-roman med karaktärer som griper tag och väcker känslor.

Susanne Brijker bor i Järfälla utanför Stockholm där hon arbetar som nattsjuksköterska med palliativ vård och som teamledare. Idén om den grinige gubben Gustav som hyr en familj fick hon genom sitt arbete där hon sett att många äldre människor ofta är ensamma, trots att de har familj. Hennes romandebut har redan uppmärksammats i media. Följ Susanne på Facebook och skaffa ditt eget exemplar av Mannen som hyrde en familj via bokhandeln, till exempel Adlibris. Jag har haft nöjet att lära känna Susanne och hennes skrivande i Manusgrupppen och även som hennes lektör.

starquality

Camilla Brandt – I häxans tecken
Jättegrattis till Camilla Brandt som romandebuterar med I häxans tecken, en roman där du får möta tre kvinnor under olika tidsepoker, sammanlänkade av återfödelsens eviga hjul. Själsfränder möts livstid efter livstid. Ragnhild, Sophie och Charlotta lever i olika tider och under helt olika förutsättningar. En själ, flera liv. Hur påverkar upplevelser i ett tidigare liv det liv vi lever här och nu? Skiljer döden oss verkligen åt? Vilka konsekvenser blir det när karmiska möten inträffar? För två hundra år sedan började en bok att skrivas men blev inte färdigskriven. Nu ligger den i din hand.

I häxans tecken är Camilla Brandts debutroman och den första delen i trilogin om Charlotta Bergstrand. Camilla är publicerad i två novellantologier – Trädet och Sjön – sedan tidigare. Beställ I häxans tecken direkt från författaren Camilla Brandts Facebooksida (då kan du också få den signerad) eller via nätbokhandeln, till exempel Bokus. Jag har haft nöjet att följa Camillas skrivande under Författarkurs 1 – 4 på distans.

starquality

Anethe Bergendahl: Drömlivet i Toscana och Livet blir aldrig som man tänkt sig
Jättegrattis till Anethe Bergendahl som är aktuell med sin andra feelgoodroman om Jessica Schöön, Drömlivet i Toscana.  Sedan barnsben har Anethe Bergendahl burit på ett brinnande skrivintresse och hösten 2017 förverkligade hon sin författardröm med feelgoodromanen Livet blir aldrig som man tänkt sigNär barnen flyttade ut passade Anethe Bergendahl på att utveckla sin skrivande ådra fullt ut. I bagaget har Anethe bland annat en skrivarutbildning från Österlens Folkhögskola samt Författarkurs 1, 2 och 3. Hon delar med sig av erfarenheter kring sin skrivarresa i sin blogg:
https://anethebergendahl.wordpress.com/ Du kan även följa Anethe Bergendahl på henns facebooksida:
https://www.facebook.com/Anethe-Bergendahl-F%C3%B6rfattare-275532605967364/

Drömlivet i Toscana handlar om hur livet fortsätter sin oberäkneliga bana kring Jessica och hennes vänner. Nu bor Jessica i byn San Gimignano tillsammans med kärleken Maria. Utanför Villa La Bella Amore ses kilometerlånga vinfält, ett hav av solrosor och körsbärsröda vallmor. Jessica har fått vårdnaden om exmaken Niklas dotter Alicia. Äntligen har hon blivit mamma och lyckan ler mot henne. Men allt är inte rosenrött i förhållandet och att vara förälder är tuffare än vad hon trodde. De nya grannarna Annica och Antonio visar sig vara mycket mera än bara grannar.Beställ ditt eget exemplar av Drömlivet i Toscana här:
https://www.adlibris.com/se/bok/dromlivet-i-toscana-9789198424874

Första delen i serien, Livet blir aldrig som man tänkt sig, låg på Storytels topplista i flera veckor och var en av de mest spelade ljudböckerna sommaren 2018. Vi får följa sekreteraren Jessica Schöön som bor i Malmö. Äktenskapet med Niklas rullar på och deras femtonåriga bröllopsdag närmar sig. Över en kväll förändras allt: Niklas lämnar henne och Jessicas tillvaro krossas. Livet krackelerar och känns som en enda stor bluff där Jessica kämpar för att behålla sina hemligheter utan att bli avslöjad.
Livet blir aldrig som man tänkt sig är första delen av tre och du kan beställa ditt exemplar av boken via nätbokhandeln eller här:
https://anethebergendahl.wordpress.com/bestallningsformular/

starquality

Veronica Linarfve – I huvudet på Miss Lyckad och Inte helt Miss Lyckad

Ett rungande jättegrattis till Veronica Linarfve som är aktuell med sin andra roman i serien om Louise Locke, Inte helt Miss Lyckad. Veronica debuterade som författare för ett år sedan med romanen I huvudet på Miss Lyckad hos bokförlaget Lind & Co. Hon har ett unikt sinne för humor och du kan förvänta dig en feelgoodroman där du uppslukas, våndas och skrattar från början till slut. Särskilt i bok nummer två lyckas hon även med att väva in tankeställare och budskap kring en huvudperson som försöker kombinera karriär, barnuppfostran och kärlek.

I första boken drömmer Louise om att vara lyckad och göra karriär som redaktör på ett resemagasin, men hon vill också vara en superbra mamma och givetvis också en perfekt sambo. Hennes älskade Johan är läkare och blir bara snyggare för varje år, men i stället för att fria börjar han bli alltmer introvert och smusslar med mobilen.

Själv har Louise utvecklats åt rakt motsatt håll. Håret är ständigt uppsatt i svans, handväskan är utbytt mot en praktisk skötväska och allt oftare väljer hon sköna mjukisklänningar i stället för något läckert. På jobbet är det fullt upp och chefen Manilla ger Louise utökat ansvar, något som först känns som just den chans hon har väntat på, men allt tycks bli mer och mer komplicerat. Det här kan aldrig sluta lyckligt. Eller?

I bok nummer 2 verkar lyckan äntligen ha infunnit sig i Louises liv! Men säg den lycka som varar längre än en blinkning. När hennes älskade Johan får ett erbjudande om utlandstjänst från Världens Läkare och kollegorna på resemagasinet Away börjar smussla bakom Louises rygg står hon plötsligt inför helt nya utmaningar. Till råga på allt har hennes tio år yngre syster Kajsa, som håller på att utbilda sig till livscoach, bestämt sig för att flytta in i villan i Åkersberga. Louise blir hennes första och högst ofrivilliga klient.

Jag har haft nöjet att följa Veronica Linarfves skrivande under Författarkurs 1 – 3, under en förtrollande skrivarvecka i Frankrike, och även i Manusgruppen. Veronica Linarfve är journalist och utbildad beteendevetare. Hon leder en kommunikatinsbyrå och har ett förflutet som chefredaktör för ett resemagasin.
Läs mer/ beställ boken …
Läs om. Veronica på hennes hemsida: https://ingoodcompany.se/forfattare
Veronicas författarpresentation hos Lind&Co: https://www.lindco.se/forfattare/veronica-linarfve/

starquality
Erik Karlberg: E-handel för en digital nomad, En praktisk väg till platsoberoende 

Stort grattis till Erik Karlberg som är aktuell med sin bok E-handel för en digital nomad: En praktiskt väg till platsoberoende. Tänk dig att du sitter på ett kafé och sköter ditt jobb. Kaféet ligger ena dagen på en kullerstensgata i ett somrigt Visby, en annan på en regnig gata i New York. Det kan också vara ditt alldeles egna köksbord du sitter vid medan snöflingorna dalar ned utanför. Eller uppkrupen i soffan en stund efter att barnen har somnat.Vi lever i en digital värld och att vara digital nomad innebär att digitalisera sitt arbetsliv.

Vi behöver inte längre stå i en butik för att sälja varor eller knacka dörr för att sälja tjänster. Livet är numera online och så kan ditt arbetsliv bli.E-handel för en digital nomad ger dig allt du behöver för att starta ett företag som kan skötas varifrån som helst i världen. Köp Erik Karlbergs bok och packa väskan, det är dags att ge sig av!

Erik Karlberg är entrepenör, författare och studerar just nu journalistik. Besök hans hemsida för att prenumerera på tips om att vara Besök hans webbplats https://erikkarlberg.se/ för att bli inspirerad, läsa mer om hans första bok, och för att prenumerera på hans nyhetsbrev. Jag har haft nöjet att lära känna Eriks skrivande under kursen Skriv som en journalist.

starquality
Dagmar Wallén: En vanlig människa

Jättegrattis till Dagmar Wallén som har gett ut sin roman En vanlig människa, som egentligen var tänkt som en biografi till släkt och barnbarn men som så småningom blev en roman som kan beställas hem via bokhandeln! En vanlig människa är en berättelse om en vanlig människa vars familj fick fly för sitt liv under krigets sista månader. Oddsen för ett vanligt liv var inte precis lysande. Så hur blev det? Här berättas historien om en uppväxt som kan ses som ett tidsdokument över efterkrigstidens generation i ett land i uppbyggnad. Ett liv i en ny tid där tonåringar blev något att räkna med och invandringen till Sverige började ta fart.

starquality
Pia Hillerblad: Contra tiempo

Stort grattis till Pia Hillerblad som är aktuell med sin roman Contra Tiempo, som jag hade nöjet att få provläsa medan Pia gick på författarkurs hos mig. Contra Tiempo är en spännande relationsroman med inslag av magi. Den utspelar sig växelvis i Lund i början av 2000-talet och i Sevilla runt 1840. Maria drömmer Mariams liv, utan att veta vem Mariam är. Maria jobbar på på det stora sjukhuset i Lund, där hon träffar ST-läkaren Stefan. Han blir blixtförälskad, trots att han är gift med vackra, danska Trine. När Maria börjar dansa flamenco på Medborgarskolan börjar känslor komma upp till ytan. Marias drömmar förändras och blir mer innehållsrika. Vem är denna kvinna som hon möter i sina drömmar och hur ska hon undvika att bli kär i Stefan?

I Sevilla befinner vi oss bland romerna i Triana. Mariam är en ung flicka, en fantastisk dansare. Vi får möta hennes mor och far, hennes bröder och brorsbarn och hennes handikappade syster. Vi får också lära känna Don Esteban Carrera, som blir förälskad i Mariam när han ser henne dansa. Förbjuden kärlek, heder, kloka gummor och ond bråd död är några av ingredienserna i historien som utspelar sig bland gränderna i Triana och i floden Guadalquivirs dalgång.

Köp din egen Contra Tiempo på Adlibris:
https://www.adlibris.com/se/bok/contra-tiempo-9789188187581

starquality
Päivi Karabetian: Hallelujabröderna

Jättegrattis Päivi Karabetian som är en av tre nominerade författare till Selmapriset 2019. Läs juryns motivering och en intervju med författarna HÄR.  Päivi vann även B.O.D, Books on Demands tävling – där priset var en bokutgivning med författarintervju och marknadsföring. Päivi är uppvuxen i Trollhättan men flyttade 2011 till Gotland där hon arbetar som farmaceut. Hon har tidigare gett ut böckerna Hem jävla hem och End of game- världen som lekplats för själen men är nu aktuell med Hallelujabröderna, en varm och humoristisk roman.

”I mitt huvud finns 6–7 romaner som spinner i olika varvtal och väntar på att få komma ut”, berättar Päivi i en intervju på B.O.D.s hemsida. ”Så länge jag har historier i huvudet skriver jag. Så länge jag lever skriver jag. Det är inte ett yrke, utan ett kall.”

Saxat från Adlibris om Hallelujabröderna: ”Bröderna Karlsson planerar en rånturné i Småland. När de hamnar i Helgeryd som dörrknackande mormoner väntar frälsningen på dem, vare sig de vill eller inte. Med en stor summa redovisningsskyldiga rånpengar startar bröderna sekten Hallelujabröderna för att i fred tvätta sedlarna i kollekten. Då har de inte räknat med den lokala Ica-handlaren eller den snokande kvinnan från Kammarkollegiet som vill granska Haralds egensinniga bibeltolkningar. Det kommer att behövas ett himmelskt ingripande.”

Följ Päivis skrivarresa på hennes hemsida: https://sadutrorduarforfattare.wordpress.com/2018/02/04/hallelujabroderna-snart-klar/

starquality

M.F. Skuggeld – Alvy – Den förlorade
M.F. Skuggeld är aktuell med fantasyromanen Alvy – Den förlorade som ges ut hos Miramir förlag.
Alvy har alltid har känt sig annorlunda och hennes ursprung är höljt i dimmor. Tillsammans med sin pappa och katten Movitz bor hon på Kungsholmen i Stockholm. Pappan reser i sitt arbete, så Alvy är ofta ensam, men hon vet att hon hör hemma där trädkronorna viskar och strömmarna forsar, där stigen tar slut och vildskogen börjar.Så här skriver Anna-Karin Närkling (BTJ) om boken:

”Alvy – den förlorade är en fantasybok med en egen stil. Det är en kul idé att låta fornnordisk mytologi möta det moderna Stockolmslivet och att krydda berättelsen med fasa. Författaren berättar en kuslig historia föredömligt rappt med distinkta beskrivningar. Olika karaktärer skildrar berättelsen ur olika perspektiv i text, minnen och drömmar. Det här är en bra och annorlunda fantasybok för ungdomar och unga vuxna.”

Läs mer om Alvy här. Samtliga böcker från författaren Skuggeld hittar du via följande länk: http://www.skuggeld.se/
Jag har haft nöjet att följa Skuggelds skrivande på flera författarkurser.
Köp din egen Alvy här: https://www.fantastikbokklubben.se/produkt/alvy-den-forlorade/ Rekommenderad läsålder är från 11 – 120.

starquality

Emma Trobeck – Tyska avdelningen – Om krisen, ryssen eller mellanchefen kommer
Jättegrattis till Emma Trobeck som debuterar med Tyska avdelningen, en sanslöst rolig och tankeväckande historia som utspelar sig på en tågresa.

Vad har en insatsräv med rysskräck gemensamt med en frireligiös sexdrömmare från Kristinehamn? Hur kan en kvinna med funktionsvariation bidra till stordåd fast att hon är blind?Vad är hemligheten bakom kulturtanten Birgittas sätt att komma undan så billigt fast att hon förespråkar hållbarhet och hur ska det gå för stackars Kicki som är ny ombordansvarig på SJ?

Tyska avdelningen handlar om människor som inte kan bete sig i allmänhet och i kris på tåg i synnerhet. Följ med på en resa från Arvika till Stockholm där yttre makters påverkan och intrång på datan kan få vad som helst att spåra ur. Du beställer enklast hem Tyska avdelningen via nätbokhandeln.

Emma Trobeck har tidigare arbetat som brandman samt med krisberedskap, och jobbar numera kapacitetsbyggande för hållbar utveckling. Hon bor i Karlstad med make och två barn. Jag har haft nöjet att lära känna Emma Trobeck och hennes skrivande under författarkurser i Frankrike, och hon har även deltagit i Skriv som en journalist.

starquality
Lisa Benghts – 
Bruno Flash hundvalpen och Bruno Flash flyger flygplan 
Stort grattis till Lisa Benghts, aktuell med två barnböcker om en charmig blandrashund. Boken Bruno Flash – Hundvalpen vänder sig till alla barn som undrar hur det kan vara att få hem en hundvalp. Bruno Flash är en glad liten blandrashund som berättar för dig om sin första valptid och om när han flyttar hem till sin nya familj. Dagarna innebär till exempel lek med barnen, motion,lära sig att bli rumsren och besök hos veterinären.

I den andra boken, Bruno Flash flyger flygplan, får alla barn som undrat hur det är att åka flygplan en följa med Bruno Flash på en flygresa med incheckning och allt annat som hör till. Båda böckerna är illustrerade av Malin Eskilsson. Du hittar dem på både Adlibris och Bokus.

starquality

Annika Radlöv – 
Odlaren från Ingermanland
Jättegrattis Annika Radlöv, som är aktuell med sin roman Odlaren från Ingermanland, en spännande berättelse om kärlek, mod, tro och mirakel. En blandning av historisk realism och fiktion från 1875-1939, delvis byggd på Annikas förfäders historia. Romanen utspelar sig i Ingermanland, Helsingfors, Stockholm och ett av de värsta Gulaglägren i Sibirien. Om ett glömt folk och ett glömt folkmord.

Annika lät sig inspireras av sina förfäders historier och ville ta den ingermanländska befolkningen fram ur glömskan. Många minoriteter har blivit illa behandlade av Ryssland, men ingermanländarna fick lida särskilt hårt. Om de överlevde sina avtjänade straff i Gulag (oftast för påhittade brott eller gudstro), konfiskerades deras hem, och de blev fredlösa. En tredjedel av befolkningen mördades eller dukade under som en följd av krigshandlingar, en tredjedel deporterades och den resterande  tredjedelen spreds till det inre Ryssland, till Estland och Finland eller flydde till  Sverige. Beställ Odlaren från Ingermanland här.
 
Annika Radlöv bor i den norska fjällvärlden, och arbetar som akupunktör, qigonginstruktör och life alignment terapeut. Hon debuterade 2012 i samarbete med en kollega, med ”Andarnas rike” – en bok om hälsa, självutveckling och kommunikation med andevärlden.
 

starquality
Elisabeth Magnusson Rune –
fem noveller och boksläpp
Elisabeth Magnusson Rune har blivit antologiutvald inte mindre än fem gånger – samtliga via Ariton bokförlag. Dessutom har Elisabeth gett ut boken Hitta läkningen i skogen – En hjälp ut ur utmattningssyndrom. En bok för människor som gått in i väggen, men även för de som är i riskzonen. Boken beskriver på ett lättillgängligt och tidvis humoristiskt sätt hur man kan hitta tillbaka till en harmonisk tillvaro med hjälp av skogens alla detaljer. Stubbar och stenar, kottar och barr, myror och löv allt får en helt ny innebörd i denna bok.

Serien Över en fika från Ariton bokförlag har gjort succé med flera olika teman och Elisabeth är en av författarna i Över en fika kan allting hända, Dolt under ytan, Över en vårfika, Över en sommarfika och Över en fika i Svea rike.

Läs mer om Elisabeth och hennes författarskap på hennes hemsida och bli inspirerad:
http://www.elisabethmagnussonrune.se/forfattare/

Jag hade nöjet att lära känna Elisabeth på Avancerad Bootcamp sommaren 2018.

starquality

Malin Inger – Över mållinjen 
Jättegrattis till Malin Inger – aktuell i Ariton bokförlags antologi Över mållinjen, där du får tips och råd om konsten att ta sig över mållinjen av 20 kvinnor som uppnått sina mål. Malin Ingers har läst och skrivit ända sedan fyraårsåldern, bor med make och tvillingar i Sundbyberg, och arbetar till vardags som projektledare på Telia. Hon har valt att föra fram aspekten att vi alla har olika förutsättningar och att det finns saker vi inte kan göra hur mycket vi än vill – men att du kan göra det bästa du förmår med de förutsättningar du har. Hon lär dig också konsten att säga nej och betonar vikten av realistiska mål. Läs mer om Malin och hennes författande HÄR. Beställ ditt eget exemplar av Över mållinjen HÄR.

starquality
Päivi Karabetian, Anna-Maria Sandström och Marie-Louise Kanon: På tal om framgångsrik kommunikation
Ett trefaldigt grattis till Päivi Karabetian, Anna-Maria Sandström och Marie-Louise Kanon, som är några av de författare som medverkar i antologin
På tal om framgångsrik kommunikation
från Ariton bokförlag. Boken tar upp kunskaper om olika sätt att kommunicera och du får ta del av 28 olika kvinnors erfarenheter och tips om kommunikation.

Några exempel på ämnen: Att snacka snällt med sig själv, Nonviolent Communication, Extended DISC, sociolingvistik, kroppsspråk, i huvudet på en headhunter, att vara ny på jobbet, hur en flygledare tänker, att kommunicera i skrift, att kommunicera med tonårspojkar samt vad vi kan lära oss av naturen om kravlös kommunikation.

Päivi Karabetian är även författare till flera böcker och vinnare i BoD:s tävling där hon vann en bokutgivning av sin roman Hallelujabröderna. Marie-Louise Kanon är skribent och kommunikatör, har eget skrivföretag och arbetar just nu på en roman.

Dessutom är Anna-Maria Sandström aktuell i antologin Över en fika kan allting hända, också från Ariton förlag. I den här boken ger 32 författare inspirerande, underhållande och tankeväckande berättelser om exempelvis viktiga beslut, överraskande möten, oanad kärlek och oväntade möjligheter. Anna-Maria Sandström är uppvuxen i Afrika och arbetar för Svenska kyrkan. Hon brinner för ämnen som fred, försoning och rättvisa, och har skrivit ett antal blogginlägg för Svenska kyrkans räkning. Läs mer om Anna-Maria här.

Jag har haft nöjet att lära känna Malin, Päivi, Anna-Maria och Marie-Louise på skrivarkurser hos mig, både fysiskt och på distans, och

starquality
Agneta Nordenskjöld – Tid att leva
Jättegrattis till Agneta Nordenskjöld som har skrivit Tid att leva, en bok om att vilja sjunga fler sånger och berätta fler sagor bortom ett cancerbesked. Nedan följer Agnetas egna ord:
”Det här är min berättelse om när jag blev sjuk och hur viktigt det blev för mig med stöttningen från min familj och mina vänner. Den handlar också om hur jag kommit igenom det svåra och hur jag kan fortsätta ha ett bra liv efteråt, trots allt. Jag berättar om svåra saker, men också om allt det positiva som hänt under tiden och hur jag lärt mig att inte ta allt för givet och att uppskatta livets glädjeämnen mer än tidigare.

Jag är lyckligt lottad som hela tiden haft personer i min närhet som velat och kunnat finnas till för mig när det behövts som mest. Det är min förhoppning att alla, även de som lever ensamma, kan ha någon någonstans som orkar och vill stötta dem. Har du själv drabbats av cancer eller någon annan allvarlig sjukdom, eller är du närstående till någon som drabbats och som är i behov av stöd, hoppas jag att du får kraft av det jag berättar.”

Du beställer ditt eget exemplar av Tid att Leva direkt från Agneta på den här sidan: http://www.prolog.one/kontakt/
Lär känna Agneta Nordenskjöld och hennes skrivande på hennes hemsida – Agneta skriver just nu på en ny roman: http://www.prolog.one/

starquality
Christian Jutvik – Vägen till Indien
Varmt grattis till Christian Jutvik som debuterar med ”Vägen till Indien och den sköna konsten att lifta.” Vägen till Indien är berättelsen om en händelserik resa när författaren 1969 liftade till Indien, kom till Kolkata, Ganges delta och gjorde sin första långa vandring i Nepal.

Du blir den första som får läsa Christians dagböcker från första resan till Indien. Förvänta dig osannolika möten och en förståelse för människors olika livsvillkor.Dessutom kommer du att få många skratt.

En viktig bok för dig som är intresserad av resor, turism och resefilosofi.

Christian Jutvik grundade även resföretaget Läs och Res år 1979 och är en legendarisk researrangör med ambitionen att det inte räcker att resa, utan att du också ska lära dig något.

Christian har även en blogg som heter Läs & Res, och han arbetar just nu på nästa bok med restema – beställ hans bok Vägen till Indien HÄR.
starquality

Marie-Louise Kanon – Mer än bara ord
Stort grattis till Marie-Louise Kanon som deltar i antologin Mer än bara ord: på tal om framgångsrik kommunikation. Marie-Louise är snart även aktuell i ännu en antologi med titeln Över mållinjen och just nu skriver hon på en psykologisk thriller som snart är klar. Marie-Louise har växlat om till en skrivkarriär där hon varvar skrivuppdrag med eget författande. Så här säger Marie-Louise i en intervju på alltomskrivande.se:

Att fråga varför jag skriver är som att fråga varför jag äter, varför jag andas, varför jag tycker om att sitta i skuggan när solens strålar är alltför varma så att de bränner mot min hud och får huvudvärken att hota bakom pannan. Det är en naturlig del av mitt liv. En del av mig och mitt DNA.

Saxat från Adlibris om antologin Mer än bara ord:  ”Hur får du andra att förstå dig?Hur nyfiken är du på att förstå andra människor? För dig som vill bli bättre på kommunikation har vi skapat denna bok som bland annat tar upp: Att snacka snällt med sig själv, Nonviolent Communication, Extended DISC, sociolingvistik, kroppsspråk, i huvudet på en headhunter, att vara ny på jobbet, hur en flygledare tänker, att kommunicera i skrift, att kommunicera med tonårspojkar samt vad vi kan lära oss av naturen om kravlös kommunikation. Låt dig inspireras av 28 kvinnor som delar sina bästa kommunikationstips.”
Läs mer om antologin och beställ hem ditt eget exemplar här:
https://www.adlibris.com/se/bok/mer-an-bara-ord-pa-tal-om-framgangsrik-kommunikation-9789187813016
Möt författaren Marie-Louise Kanon på hennes hemsida: https://mimiskanon.com/

starquality

Frida Moisto – Som nitroglycerin

Foto: Tommy Engström

Jättegrattis till Frida Moisto som i våras gick Författarkurs 1 intensivhelg – nu har hon sålt 2.000 exemplar av sin egenutgivna deckardebut Som nitroglycerin och landat förlagskontrakt hos Bokfabriken. Boken ligger 1:a hos Akademibokhandeln i Jönköping City. Både Fridas debut och uppföljaren kommer att ges ut av Bokfabriken förlag. Frida Moisto är sjuksköterskan som drömmer om att sätta hemstaden Jönköping på deckarkartan. Som Nitroglycerin är en fiktiv brutal deckare som utspelar sig i Jönköping, en gudfruktig stad där ondskan lurar under den perfekta ytan. Berättelsen kretsar kring kärlek, mord och starka kvinnor som slår tillbaka.  Mer om Fridas spännande resa mot utgivning och kontrakt här:
https://www.jp.se/article/klart-forlag-ska-ge-ut-frida-moistos-deckare/
Frida Moistos hemsida: http://fridamoisto.se/
Boken finns att köpa hos en välsorterad bokhandlare och kan även beställas på Bokus/ Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/som-nitroglycerin-9789198462807

starquality

Pär-Olof Högstedt – Farfar och jag

Pär-Olof Högstedt från Stenberga i ljusaste Småland är författaren Pälle Nävers sonson och han är fjärde generationen i familjen som har skrivandet i blodet. I boken, Farfar och jag, berättar Pär-Olof på sitt eget sätt om sin farfars liv och författarskap. Med en varm och närvarande ton bjuder han in oss till Pälle Nävers universum. Det är en stimulerande blandning av finstämd poesi, naturlyrik, märgfulla personporträtt, färgstarka bygdeskildringar, varm humor och andlöst vackra bilder från Vättehult, Vättehagen och Gölaberget.

Här står naturligtvis Pälle Nävers dikter i centrum. Men här finns även med dikter av Pälle Nävers far Algot, av hans son Stig – och av Pär-Olof själv. Boken kan köpas i bokhandeln i Vetlanda, bokhandeln i Eksjö och genom Pälle Näver-Sällskapet (uppgifter nedan), det litterära sällskap som håller farfars minne levande. Beställning av boken görs genom Ann-Kristin Johansson, 070-5127451, ajohan48@gmail.com Den kostar 250 kr + 55 kr för porto och vadderat paket.

starquality

Robin Östman – Så håller du dig i trim

Så håller du dig i trim – bränner fett och mår bättre
är inte ”ännu en bantningsbok”, utan en lättläst, pedagogisk och praktisk handbok som du enkelt kan använda för att komma i trim, bränna fett och må bättre. Den bygger på både teoretisk vetenskap kring biokemi och kroppens sätt att fungera och många års beprövad erfarenhet.

Författaren Robin Östman har åtta års studier av biokemi vid Linköpings universitet samtidigt som träning och kost varit hans stora passion i livet. Han leder mycket populära kurser i ämnet och vet vad han pratar om när det kommer till hur man formar sin kropp och permanent bränner sitt fett. Boken binder samman den kunskapen med den verkliga anledningen till att de flesta personer inte lyckas, de mentala aspekterna.

Boken består av två delar: Den första delen innehåller tydliga exempel som leder läsaren till att strukturera upp sin kost, medan den andra delen berör de mentala områden som är viktiga för att lyckas nå målet. Till varje område medföljer enkla, men effektiva, övningar som vem som helst kan lägga till sin vardag. Boken finns att beställa på exempelvis Adlibris.

starquality

Cathrin Monell – Blessyrer från en lång väg hem
Jättegrattis till Cathrin Monell som debuterar med Blessyrer från en lång väg hem. En februarikväll får Cathrin Monell en hjärnblödning, 36 år gammal. Det blir början på en annan historia. En där den invanda ångesten och depressionen, som har varit hennes sanning i mer än ett decennium, ersätts av ett nytt sökande efter mening och sammanhang.

Boken Blessyrer från en lång väg hem tar med läsaren på en resa från mörker till hopp. Det är en berättelse om att hitta sin plats i tillvaron, en plats där man definieras utifrån vem man är i hjärtat, och inte utifrån sin sjukdomshistoria.

”Jag lägger mig ner
ligger fullständigt stilla
medan orden passerar min tunga
på väg mot mina öron

Viskar om den eld som ej förtär
som får mig att se upp från min bekväma tekopp
ta på mig ytterkläderna
och gå ut genom dörren”
 
Cathrin Modell har en unik röst som skapar bildspår där läsaren får följa henne in i starka känslor och upplevelser. Du kan förvänta dig att bli berörd och få ett nytt perspektiv på tillvaron. Beställ Blessyrer från en lång väg hem direkt från Cathrins blogg, där du även kan läsa om hennes resa som författare: https://cathrinsbokskap.wordpress.com/2018/05/04/blessyrer-fran-en-lang-vag-hem-antligen-ute/
Boken går också att beställa från Adlibris och Bokus.

starquality

Camilla Olsson – Klådan, Det ingen sade, och Familjegrejen
Camilla Olsson är aktuell med novellen Klådan där vi möter en människa i förfall. Klådan under huden har tagit över. Den är det enda som betyder någonting och det enda som tillåts existera. Novellen gick raka vägen upp på Storytels topplista när den släpptes. Den har kallats utmanande och suggestiv:

”Det bultar och hettar i musklerna och under det ligger den, klådan. Den är alltid där, gnager under ytan och vägrar ge upp. Alla tjatar på honom, vill att han ska gå till läkaren för att visa upp den, men klådan är hans och de ska inte lägga sig i. Han varnade dem, han sade att de skulle låta honom vara ifred.”

År 2017 blev Camilla Olssons novell Familjegrejen en av vinnarna i Fantastikportalens novelltävling. Den finns publicerad i antologin Bortom Portalen 2. Antologin såväl som Camillas novell har fått fina recensioner.
Camilla har även publicerat noveller via Hoi förlag. Det ingen sade är en gripande novell om brustna drömmar och om att förlora sig i mörkret. Camilla Olsson har gått både Författarkurs 1 och 2 hos mig. Du kan följa Camillas författarskap på hennes facebook sida: https://www.facebook.com/Camilla-Olsson-978252119007259/

starquality

Carina Aynsley – Grannen from Hell
Carina Aynsley är en produktiv författare som just nu är aktuell med sin roman Grannen from Hell. Lisa från Gävle reser till Koskenjärvi i norra Finland för att söka sina rötter. Det visar sig vara en inte helt enkel uppgift och de två semesterveckorna blir mer händelserika och livsavgörande än hon kunnat ana. Boken utvecklar sig till en salongskomedi som skulle kunna platsa på någon av Stockholms privatteatrar med förvecklingsföreställningar på repertoaren. En så osannolik berättelse att den nästan kunde vara sann.

Författaren Carina Aynsley är känd som Sveriges novelldrottning. Hon har bland annat medverkat i novellantologier från Ariton förlag: #Älskanoveller – 32 nyanser av kärlek (en uppföljare till #Älskanoveller), De sju dödssynderna; högmod, girighet och vällust samt Över en fika. Hennes senaste novell Riktiga kvinnor i antologin Över en sommarfika handlar om barnlöshet, frivillig och ofrivillig och är till viss del självupplevd.

I början av juni 2014 gav Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Carina Aynsley medverkar med novellen ”En livstid”, som utspelar sig under hennes volontärtid i Kathmandu. Läs mer om Carina på Aritons förlag!

Hon bidrog även med en novell i novellsamlingen #Älskanoveller. Boken kan beställas här. Carina har dessutom gett ut bloggboken Ajj La Vjoo – följ hennes blogg Författarkvinna för att läsa mer. Carina har tidigare gått Författarkurs 1 -3 – och jag har just nu nöjet att få följa hennes skrivande i kursen ”Skriv som en journalist!”

starquality
Lena Forsslund: Kallstrålar, Saras bok

Stort grattis till Lena Forsslund som är aktuell med andra delen i sin trilogi Kallstrålar. Lena lever enligt devisen ”varje dag ett nytt äventyr” och har genom sitt liv och verksamhet inspirerat många människor att våga gå okända stigar. Frankrike, Kanada och Stockholms skärgård är platser hon betraktar som hemma. Andra delen i Lenas trilogi heter Kallstrålar – Saras bok och vi får följa Sara som vill återvända hem efter månader på Östermans ö för att bli en bättre människa, mamma och fru. Det finns bara ett problem: dödsannonsen. Under sin frånvaro har Sara blivit dödförklarad. Ska hon våga återvända? Och i så fall till vad? Läs mer om Saras bok här.

Lena Forsslund debuterade med första delen i sin trilogi: Kallstrålar, Christoffers bok. Saxat ur presentationen om boken på Adlibris:
”Sedan mammas begravning, som han vägrat vara med på, har Christoffer förskansat sig i sitt rum. ”Man går inte på sin mammas begravning, speciellt inte när ens mamma inte är död.”

Polisen är övertygad om att kvinnan som gav sig av på skidor en kväll i mars har gått ner sig i en isränna och drunknat. Men Christoffer är övertygad om att mamma lever. Att ingen lyssnar på hans starka känsla är han van vid. Ingen bryr sig heller om att han kan prata med djur, eller att han känner på sig saker innan de händer. Varför ger sig Christoffers mamma iväg från familj och hus i Saltsjöbaden, på skidor, kvällen innan hon ska fira sin fyrtioårsdag tillsammans med hundratals vänner på det anrika Grand Hôtel? Om hon lever, varför kommer hon inte tillbaka?
Kallstrålar – Christoffers Bok – är första delen i en trilogi på flera plan och i olika miljöer.” Köp boken på Adlibris.

starquality
Eva Gerger: Prata med barn i sorg

Eva Gerger har skrivit en oerhört angelägen bok: Prata med barn i sorg. Du får ta del av Evas trettioåriga erfarenhet som socionom och samtalsterapeut för barn som mist en förälder. Föräldrar, vänner och skolpersonal undviker ofta att prata om döden, av rädsla för att det ska kännas värre för barnen. Eva visar att det i stället är precis tvärt om. Det är genom raka och rediga samtal om döden som det så småningom kan uppstå en läkande kraft.

Boken genomsyras av handfasta råd och positiva glimtar.  Barnens röster finns med på ett självklart sätt, de får komma till tals och tas på allvar. Jag kan bara instämma i förordet av Jan Pålsson: ”Detta är en sorglig och en levande bok. Skriven med förstånd hämtat från djupet av hjärtat och från den vassaste hjärna.”

Prata med barn i sorg är en bok om att prata om döden som alla borde läsa: både för att ha beredskap inför de svåraste av besked och för att kunna bemöta varandra utan onödiga tabun, men med respekt och medkänsla.

Läs mer om Eva Gerger på hennes hemsida: http://semig.se/#om-mig
Boken kan beställas från bland annat Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/prata-med-barn-i-sorg-9789188489067

starquality
x
Annika Esstasy Lovén – SolvikenCroissants till frukost, Alla dessa hemligheter och Gröna fingrar sökes.
Annika Esstasy har etablerat sig med inte mindre fyra feelgoodromaner som du säkert har sett i en bokhandel eller bokklubb nära dig. Hon debuterade med den mycket uppmärksammade romanen  Solviken skapat feelgood i skärgårdsmiljö. Solviken har varit Månadens bok i medlemstidningen med samma namn och är en varm relationsroman om längtan efter kärlek och bekräftelse och om att våga för att vinna.
”För den som gillar författare som Kajsa Ingmarsson och Marian Keyes är det här lika självklart som solkräm i strandväskan” (Mama).

Våren 2014 gav Annika ut uppföljaren Croissants till frukost som är en tragikomisk roman om kärlek, biologiska klockor som tickar och livsdrömmar på kollisionskurs. Sedan dess har Annika fortsatt skriva romaner.

Missa inte Annikas författarblogg som är både tänkvärd och inspirerande. För några år sedan träffade jag Annika när hon gick Författarkurs 1 – 3 som jag på den tiden höll på Studieförbundet Vuxenskolan och några av styckena i Solviken kom till redan då.

starquality
Sofia Rustan: Deckarnoveller i Sundsvallsmiljö

Stort grattis till Sofia Rustan som debuterar med Deckarnoveller i Sundsvallsmiljö. Häftet innehåller de tre kortnovellerna Instängd, Försoning och Dörren. I novellerna har författaren vävt in mer psykologi än våld. Instängd berör maktlöshet i livets slutskede medan Försoning tar upp livets skörhet. Dörren ger ett ansikte åt brottsligheten som kryper närmare det trygga hemmet och den lämnar slutet öppet åt fantasin.

Sofia Rustan har använt Sundsvall som bakgrund eftersom hon tycker att det är fantastiskt vackert med Stenstaden, havet och bergen men historierna skulle kunna utspela sig var som helst i Sverige. Hon är i grunden jurist, har arbetat med överfallsskador sedan 1996 och har inspirerats av mitt arbete som skadereglerare. En av hennes läsare har gjort följande sammanfattning av novellerna. ”Berättelserna driver mig framåt, jag vill inte sluta läsa. Så kommer det oväntade slutet. Jag måste läsa nästa och nästa. Jag ser fram mot boken som ska komma.”
För närvarande jobbar Sofia Rustan med en deckarroman i Sundsvallsmiljö som berör destruktiva relationer. Hennes ambition är att boken ska vara klar inom två år. Du beställer Deckarnoveller i Sundsvallsmiljö på Sofias hemsida www.sofiarustan.se

starquality
Anne-Marie Davis och Malin Strandh: Över en fika i Svea rike, en novellantologi om sådant som skrämmer oss

Jättegrattis till Anne-Marie Davis och Malin Strand som deltar i antologin Över en fika i Svea rike med varsin novell. Anne-Maries novelldebut ”Den ljusnande framtid” är inspirerad av studentflaken som får henne att minnas lyckoruset från hennes egen studentdag. Läs mer om Anne-Marie här.
Malin Strandh fick en scen i huvudet som så småningom utvecklades till hennes novell ”I skuggan av vår tid”. Läs mer om Malin här. 

Novellsamlingen  Över en fika i Svea rike är utgiven på Ariton förlag och fylld av sådant som skrämmer oss. Du får möta författare från Vuollerim i norr till Österlen i söder, Frankrike och USA i åldrarna 18 till 85 år. De ger dig 35 tankeväckande berättelser om exempelvis våld i nära relationer, ensamhet, kärlek, depression, teknikfobi, sysslolöshet och att möta sig själv.

starquality
Johanna Hedström: Vidare och igenom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jättegrattis till Johanna Hedström som debuterar hösten 2017 med sin roman Vidare och igenom.

Sanna har just klivit av flygbussen i staden där hon bor. Efter ett par veckors vistelse i Toscana, längtar hon nu efter att träffa sina nära och ta tag i tillvaron med nya krafter. Hennes man Simon ska hämta henne vid bussen. Men Simon dyker inte upp och när hon ringer hans mobil svarar en främmande röst.

Detta är början till en förvandlad verklighet som öppnar sig för Sanna. Vad har hänt med Simon? Vem bor i deras hus och varför känner inte systern igen henne? Berättelsen om Sanna vill väcka tankar om hur vi hanterar det oförutsedda. Förändring är oundvikligt men kan vi lära oss att leva med den och skapa våra liv så som vi längtar efter?

Jag lärde känna Johanna Hedström under ett skrivarretreat i Frankrike som enligt Johanna blev en igångsättare: ”Jag förstod att det här var något jag faktiskt kunde göra” skriver Johanna i ett mail till mig. ”Det var sen på flyget hem som själva idén kom till mig utifrån en sms-konversation med min sambo. Vilken känsla det var att bara veta vad jag ville skriva om, som om berättelsen legat där och väntat på att bli upptäckt. Det mest spännande var själva processen. Jag hade en bild av målet men vägen dit blev en spännande resa med många överraskningar. Kunde inte sluta skriva för jag var så nyfiken på hur det skulle gå.”

Köp Vidare och igenom på Adlibris. Till Johanna Hedströms hemsida.

starquality
Chatrin Stenklyft: ”Det som göms i snö” i antologin GRIMM

Chatrin Stenklyfts novell ”Det som göms i snö” är ett av bidragen i Marchetti förlags novellantologi Grimm Darker – som kan beskrivas som en mörkare syster till GRIMM. ”När jag skriver vill jag beröra läsaren, gärna att budskapet stannar kvar en stund” berättar Chatrin i ett mail till mig. I antologin Grimm Darker får du uppleva de klassiska bröderna Grimms sagor i nya skepnader. Har du någonsin undrat vad som skulle kunna hända om sagorna hade alternativa slut? Eller vad som skulle hända om de utspelade sig i nutid. Grimm Darker består av 27 noveller. Med en del twister och förflyttningar i tid och rum, men även en del av de kända karaktärerna byter kön och transformeras på andra sätt. Läs mer om Grimm Darker/ köp ditt eget exemplar.

starquality
Gudrun Wennerström: Novellen Rödluvan 2.0 i antologin GRIMM

Uppdraget var att skriva om gamla bröderna Grimm-sagor, ge dem en modern twist eller lägga dem i modern tid. Gudrun Wennerströms novell Rödluvan är en av de noveller som valts ut av Marchetti förlag till en sagosamling för dig som gillar både klassiker och magisk realism. Så här skriver förläggaren Sofi Poulsen: ”Har du som jag undrat vad som skulle kunna hända om sagorna hade alternativa slut. Eller om de hade utspelat sig i nutid. Grimm består av 29 noveller. Med en del twister och förflyttningar i tid och rum, men även en del av de kända. karaktärerna byter kön och transformeras på andra sätt.” Du kan beställa ditt eget exemplar av GRIMM här.

Gudrun Wennerström är en skicklig novellförfattare och jag har haft nöjet att lära känna henne både på distanskurser samt på författarkurser i Frankrike.

starquality

Camilla Brandt, Malin Inger, Kristina Suomela och Åsa Wall: ”Trädet”
Är du en läsare som lika gärna botaniserar bland fantasyberättelser som i thrillerhyllan, på feelgoodavdelningen eller bland magiska realister? Novellantologin Trädet tar dig med ut på spännande resor där trädet som tema knyter samman och betraktar, lyssnar och överraskar. Det finns ett träd i varje berättelse och de spelar viktiga roller för berättelserna.

En ovanlig och underbar antologi utgiven på Miramir förlag. Jag har haft glädjen att följa denna fantastiska kvartett författare under flera skrivarkurser – och träffade dem även på Bokmässan 2017 där de signerade en egen Trädet åt mig.

starquality

Birgitta Walentin: ”Lögnen”

Hösten 2017 debuterar Birgitta Walentin med Lögnen, utgiven på Calidris Förlag. Från bokens baksida:
”Strax efter midnatt landar planet på Milanos internationella flygplats. Petra skyndar på stegen, längtar efter sin lilla dotter som hon tvingades lämna kvar i Italien när hon reste till sin mormors begravning. Trots att Alessandro tidigare inte visat något intresse för sin dotter, lovar han att ta ledigt från sitt arbete som advokat för att ta hand om Olivia under de dagar Petra kommer att vara borta.

Hon låser upp dörren till lägenheten på via Savona och smyger in i sovrummet. I skenet från gatlyktan utanför fönstret upptäcker hon den tomma ytan där spjälsängen brukar stå. För ett ögonblick blir hon stående alldeles stilla, innan hon kastar sig fram till garderoben och rycker upp dörren. De vanligtvis välfyllda lådorna med Olivias babykläder gapar tomma. Alla spår efter dottern är utplånade. Som om hon aldrig existerat. Och var är Alessandro?”

Lögnen är en gripande roman om kärlek och svek, om en mors förtvivlade kamp för att få tillbaka sitt barn. Du hittar Lögnen på Adlibris.

starquality

E.P Uggla: ”Första hösten: Blå gryning”

Hösten 2017 debuterar E.P. Uggla med sin dystopiska skräckroman Första hösten: Blå gryning.  Från bokpresentationen på Adlibris:
”När skördarna förstördes oroade sig alla för vintern. Så naivt. De flesta skulle inte överleva hösten.

Stockholm. De nya blommorna spränger igenom ännu en trottoar och Livsmedelsverket kallar till krismöte. Vad gör man när de blå blommorna inte kan sorteras ut från skördarna? När gräset har försvunnit och kornas mjölk är ljusblå?

Ändå är det inte vad de borde fokusera på. Hösten är här och Lisen är forskaren som först ser förändringen. Inte som hon skulle önska under ett mikroskop. Hon ser den i sig själv.

Första hösten är en dystopisk skräckroman som skickligt väver in vår tids vetenskap i en verklighet bortom de mest groteska mardrömmar.”

Boken har redan nu fått topprecensioner med omnämnanden såsom ”bladvändare med oväntade vändningar” – och hamnade på kort tid på bibliotektens topplista över inbunden skräck. Uggla har skapat ett fascinerande persongalleri och ett obehagligt och vetenskapligt uppbyggt scenario som för tankarna till Stephen Kings Pestens tid.

Emelie har bland annat gått Författarkurs 1 och för några år sedan hade jag även nöjet att vara hennes lektör. Besök E.P. Ugglas Facebooksida för att läsa de senaste nyheterna om hennes författarskap – och läs ett smakprov ur boken här.

starquality

Britt Nyman: Antologiutvald till ”Kasta Loss”
Hösten 2017 gör Britt Nyman författardebut med en seglarhistoria som kunde ha slutat med katastrof och död. I antologin Kasta Loss – berättelser från de sju haven får du 24 berättelser från de sju haven. Spännande, humoristiska, gripande och ibland helt galna historier, såväl från yrkessjömän som från fritidsseglare. Både mer kända och nya författarnamn ingår i antologin, som ges ut av Bokanjärerna. Britt Nyman har gått Författarkurs 1 och 2 samt Skriv som en journalist där hon började sälja in artiklar redan under pågående kurs. Britt frilansar för bland annat Hemmets Veckotidning samtidigt som hon skriver på roman och hon ser fram emot att besöka Bokmässan 2017.

starquality

Kristina Suomela Björklund:
Karne – Skriet från häxberget

Karne: Skriet från häxberget utspelar sig i nutid och under 1670-talets häxprocesser i Ångermanland. Prästen Laurentius Christophori Horneaus blir ökänd för att genom våld och hot tvinga barn att peka ut kvinnor som tagit dem till Blåkulla. I nutiden arbetar Märit på Ödets förlag, och får höra talas om en kvinna som räddades ur lågorna av sin älskare under häxprocesserna. År 1675 halshöggs och brändes över 70 personer, dömda för häxeri. Märit får i uppdrag att skriva om häxprocesserna, men innan hon vet ordet av är det hon själv som blir jagad, inte bara i nutiden utan i sina mardrömmar. Drömmar som är otäckt verkliga.

Idéen till boken fick författaren Kristina Suomela när hon besökte häxberget en sommar.
”Redan på vägen upp på stigen som är full av stenar och rötter, började idéerna att ta fart. Platsen kändes mystisk, skrämmande och fin på samma gång. Det är nog sant som det står på minnesstenen: Tidens tro drabbar människan.”

starquality

Cathrin Monell, Karolina Larsson och Eva Jansson:  #älskanoveller

I senaste upplagan av #älskanoveller – 30 nyanser av frihet, som är den fjärde antologin från Ordberoende Förlag, medverkar tidigare kursdeltagare Cathrin Monell, Karolina Larsson och Eva Jansson. Deras noveller valdes ut i konkurrens med hundratals andra bidrag.
Så här skriver förlaget i sitt pressmeddelande: “Årets ämne är stort, brett och kan innebära en mängd olika saker för olika människor, som att finna inre ro, ta plats, slå sig fri från det som begränsar och håller tillbaka eller ta kontroll över sitt eget liv. Vi har låtit en mängd etablerade författare såväl som debutanter fritt tolka ämnet i sina bidrag. För vad är frihet om inte det?”

Stort grattis till alla novellförfattarna!

starquality
Karolina Larsson, Anna Keiler och Carina Aynsley: Över en vårfika

Carina Aynsley med nytryckta ”Över en vårfika”.

I novellantologin Över en vårfika – En novellantologi om saker vi inte pratar om (utgiven på Ariton förlag) deltar bland annat Karolina Larsson, Anna Keiler och Carina Aynsley. Det är första gången som hela tre författare i en novellantologi har gått skrivarkurs hos mig. Så här skriver förlaget på sin hemsida: ”Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I novellantologin ”Över en vårfika” har vi samlat 26 berättelser om saker vi inte pratar om. Allt från missbruk, panikångest, otrohet och aktiv dödshjälp till handsvett, snor, självskadebeteende och barnlöshet. Berättelser om att smyga med en hemlighet, hur man definierar sin sanning och om att vara ensam tillsammans.”

starquality

Kristina Suomela Björklund: Azoria Rubinprinsessans återkomst
Vill du läsa en spännande fantasyberättelse där ingenting är som det ser ut att vara, så är Azoria, Rubinprinsessans återkomst en bok för dig!
”Mira är en snart trettonårig tjej som älskar historier om alver, dvärgar och drakar. Det som hon tycker bäst om är att hitta på historier tillsammans med pappa. Men en dag är pappa försvunnen. Kvar lämnade han en porslinsälva åt Mira och ett brev, skrivet med konstiga tecken, till mamma. Sen börjar det hända mystiska saker. Någon hänger saker i hennes hunds halsband när de är i skogen och hon finner en lapp skriven på ett konstigt språk. Lappen leder Mira på hennes livs äventyr och hon är inte den hon trodde att hon var.”

Boken är utgiven på författaren Kristina Suomelas eget förlag Miramir, och är tänkt som den första delen i en serie. Kristina Suomela har även gett ut e-boken Mogården: En otäck julsaga i samarbete med tre andra författare. Besök också Kristinas författarblogg där hon berättar om sin skrivprocess och sprider inspiration!

starquality
lenanordenjack

Lena Nordenjack: Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd
Lena Nordenjack debuterade som författare hösten 2016 med sin feelgoodroman Doften av falska påvar och nybakade wienerbrödHuvudpersonen Jan är en karaktär som kan lukta sig till om en tavla är äkta, och som har en förkärlek för siffran tre. Han trivs som allra bäst när allt är som vanligt. När hans vän och arbetsgivare Vincent försvinner i förälskelsens rus i Venedig, blir Jan tvungen att ansvara för ett vernissage. Någon är också ute efter tre screentryck signerade Andy Warhol som antas vara falska, men Jan vet bättre. Om du tycker om att umgås med annorlunda människor och är intresserad av kultur, så kommer du att ha mycket roligt i Jan L Ohlssons sällskap.

Lena Nordenjack är en kreatör och bokmal samt lärare i svenska och bild, och hon arbetar även mycket med måleri. Hon intresserar sig mycket för olika människors sätt att tänka och har arbetat med autism/ aspergersklass.

starquality
mikaelmansen

Mikael Mansén – Elin: Kärleken är ful och fylld av smärta
Författaren Mikael Mansén är aktuell hos Danje förlag med sin novell Djävulens alla döda som har beskrivits som ”makaber brutal poesi” och Guds Synd, en vampyrroman som garanterat skickar kalla kårar längs med ryggraden. Fler noveller och böcker är på gång, håll ögonen öppna (om du vågar). Mikael Mansén debuterade i juni 2016 med Elin – Kärleken är ful och fylld av smärta. En thriller med inslag av skräck och erotik.

”Med ett ansikte missbildat bortom vildaste fantasier, har 23-åriga Elin levt hela sitt liv undanskymd från människors blickar och hån. För att skingra ensamheten söker hon kontakt med olika män på nätet. Korta och ofta brutala möten. Väl medveten om sin fulhet, förväntar hon sig inget annat än sex, utan närhet, utan känslor. Elin har accepterat sitt öde… tills hon en dag får ett oväntat erbjudande.”

Elin – Kärleken är ful och fylld av smärta finns att köpa som tryckt bok på Bokus och som e-bok på Adlibris och Bokon. Besök Mikael Manséns hemsida om du vill veta mer om hans författtarskap eller läsa ett utdrag ur Elin, och missa inte bokvideon nedan, där du får en försmak av stämningen i romanen. Sedan publiceringen av Elin har Mikael Mansén fått fler böcker utgivna, samt kontrakt på både Danje förlag och Miramar förlag.

starquality


Lisa Hågensen
Lisa Hågensen kallar sig gärna indieförfattare och är utgiven på det egna förlaget Fuchse förlag samt medlem i Sveriges Författarförbund. Hon debuterade 2014 med Hennes ögon blå som är en thriller med övernaturliga inslag. Hennes ögon blå har fått högsta betyg hos Adlibris.se där du också kan köpa boken. Dessutom har Lisa gett ut äventyrsböckerna Mysteriet på High Chaparral (12 – 15 år), Span & Span och Den stora guldkuppen (6 – 9 år). Nu har förlagen Actes Sud i Frankrike och Czarna Owca i Polen köpt rättigheterna till Hennes ögon blå och kommer att ge ut dem inom två år. Hon började skriva sin andra bok medan hon gick på kurs via Författarkurs.se – Rummet – en tänkt uppföljare till Hennes ögon blå.

starquality
karolina_WF

Karolina Larsson – 30 nyanser av saknad
Karolina Larsson är aktuell med novellen Spelet som inleder antologin 30 nyanser av saknad. I en tuff tävling valdes Karolinas novell ut till antologin 30 nyanser av saknad som ges ut av Ordberoende Förlag i juni 2016. Både etablerade författare och debutanter medverkar i boken. Varje novell har valts ut för att den berör, inspirerar och manar till tanke. Förbeställ ditt exemplar här! Det kommer att bli releasefest i Stockholm och i Malmö – där kan du möta Karolina och de andra författare som medverkar.

Jag har haft nöjet att följa Karolina Larssons skrivande på Författarkurs 1 och 2.

Anders Nystedt – Fågeltornet
Anders Nystedt debuterar i november 2015 med sin roman Fågeltornet, ett bokmanus han har arbetat på under flera års tid. Fågeltornet är Anders Nystedts debutroman. Vi serveras en thriller om vad som kan hända med ett mänskligt psyke när samhället sviker. Nystedt låter oss parallellt följa händelseförloppet ur olika synvinklar, ända fram till det rafflande slutet.

Så här säger Anders i sin författarpresentation på Faun förlag:

”Fågeltornet bygger på mina erfarenheter av arbetet med barn och ungdomar med särskilda behov och rent konkret på en klassresa som jag själv gjort, med en liten grupp elever i en specialklass, upp till de vidsträckta myrarna i Muddus nationalpark. Ett antal skrivarkurser i Jorun Modéns regi hjälpte mig att sätta ihop alltsammans till en bok.”

Köp Anders bok på Adlibris eller direkt från Faun förlag.

sarah2

starquality
Sarah Taubes Claesson blev en av fem finalister i Litteraturmagazinets tävling Årets debutant. Sarah är en bokslukare som tycker om att vara ute i skogen med sina hundar och när hon inte skriver tänker hon på att skriva.

Juryn har vaskade fram finalisterna bland över 300 bidrag och vinnaren korades under Novellfesten i centrala Stockholm. Sarah har tidigare gått Författarkurs 1 och 2.

starquality
susanne_agnvall_o_carina_aynsley
Susanne Agnvall (till vänster) och Carina Aynsley (till höger).

Susanne Agnvall och
Carina Aynsley
Susanne Agnvall och Carina Aynsley är båda pristagare i Ariton förlags novelltävling ”Över en fika” (bland över 150 bidrag!). Pristagarna kommer att få sina noveller publicerade i en antologi och det ryktas att det kommer att vankas fikaturné.

starquality

Läs mer om tävlingen här: http://www.aritonforlag.se/medverka-novellantologi-om-vardagsbetraktelser/ Både Susanne Agnvall och Carina Aynsley har tidigare gått Författarkurs 1-3.

debutant
bokutgivning

majabritzelli

Maja Britzelli – Som om inget hade hänt
Maja Britzelli debuterar i maj med sitt bokmanus ”Som om inget hade hänt” på Hoi förlag. Följ Maja på hennes författarsida på Facebook. Maja har tidigare gått Författarkurs 2 och även deltagit i min manusgrupp i Stockholm och om jag känner henne rätt kommer vi att få läsa en kusligt spännande roman.
”Inget behöver vara antingen eller, allt kan vara både och. Däremellan finns det oceaner av variabler!” säger Maja om sin bok.
starquality

Yvonne Carlsson – Fjärilsvingar

Yvonne Carlsson debuterar med sin bok Fjärilsvingar, om att förlora sin dotter två gånger, först till drogmissbruk och sedan till cancer. Hon arbetar som sorgterapeut och skrev boken för att komma tillbaka till livet men också för att hjälpa andra.

Från Yvonnes hemsida:
”En morgon vaknade jag av ett samtal från min yngsta dotter.
Detta samtal fick jag den 27 februari 2011.

– Mamma jag hade en mardröm, jag hittade ett brev från dig där du skrev att du inte orkade bära sorgen längre. Jag önskar du ville skriva en bok om Linda och hur du kunde överleva utan din dotter. Snälla gör det för att hjälpa dig själv men det kan även hjälpa andra.

Dessa ord fick mig att börja skriva om min relation, kampen mot droger och cancern som sedan tog min dotters liv, men även om att vara medberoende som anhörig. Jag skriver också om vad som hände efteråt, min sorgbearbetning och människors beteende runt omkring mig.”

Boken finns just nu som e-bok men kommer även att ges ut som fysisk bok. Köp den på Adlibris, Bokus eller Cdon, eller direkt från Yvonne via hemsidan. https://www.adlibris.com/mondo/e-bok/fjarilsvingar—missbruk-medberoende-cancer-och-vagen-tillbaka-9789163738029

Yvonne har gått Författarkurs 1 och 2.

starquality


Linda Åkerström – ny titel på gång!

Linda Åkerström är vid det här laget etablerad författare som skrivit flera böcker för barn, ungdomar och vuxna. Hon är en författare och journalist som gillar att tänka, fotografera, läsa braiga böcker och rida islandshäst. Författardebuten skedde år 2014 med serien Ödeckarna där första boken heter Ingen vanlig tjuv, del 2 Rymlingen och del 3 Saknad. Sedan dess har hon skrivit fler böcker – och just nu jobbar hon på en ungdomsbok med planerad utgivning 2019 hos Rabén & Sjögren.

Pixibok
Noel börjar på fotboll, Pixibok, Bonnier Carlsen, utkommer under 2019

Lättläst barn/ungdom
Mumien i spökhuset, lättläst kapitelbok från 9 år, Nypon Förlag, 2018
Vandrande pinnar på rymmen, lättläst kapitelbok från 9 år, Nypon Förlag, 2017

Lättläst vuxna:
Mellan glädje och sorg, lättläst bok i serien Vilja jobba, från 15 år och vuxna, Vilja Förlag, 2018
Samira i kassan, lättläst bok i serien Vilja jobba, från 15 år och vuxna, Vilja Förlag, 2017

Kapitelböcker barn/ungdom:
Ödeckarna – Saknad, 9-12 år, Idus förlag, 2014
Ödeckarna – Rymlingen, 9-12 år, Idus förlag, 2014
Ödeckarna – Ingen vanlig tjuv, 9-12 år, Idus förlag, 2013

Linda Åkerström är författare och journalist.Tidigare har hon gått flera skrivarkurser, bland annat Författarkurs 1-3 på distans – läs mer om hennes väg till skrivandet här.starquality

carl


Carl Stjärnlöv  Neogenesis

”Jag har jobbat hårt för att lära mig. Det är ett hantverk som vilket annat, skillnaden är bara att verktyget, språket, använder vi alla dagligen och därför är det lätt att tro att det bara är att sätta sig ner och skriva. Men bara för att du använder händer och fötter varje dag innebär det inte att du automatiskt har svart bälte i karate. Det är samma sak med skrivarkonsten.” Carl Stjärnlöv.

Det känns högtidligt att få läsa intervjun i Barametal med Carl Stjärnlöv, begåvad författare och dödsmetallgitarrist som debuterar med Neogenesis, en apokalyptisk roman som har jämförts med Cormac McCarthys Vägen.

Neogenesis är inte bara en bok utan också gruppen Diabolicals konceptalbum, där musiken och litteratur samspelar och ger ett större utrymme för filosofi och buskap.
Läs mer om Neogenesis här.

Både boken och skivan har fått strålande recensioner. Carl Stjärnlöv har gått Författarkurs 1 och 2. Carl gav mig också hedersuppdraget att bli hans lektör.
starquality


Helen Engstrand  – När dörrar öppnas

Helen Engstrand har startat förlag och på egen hand gett ut När dörrar öppnas som beskrivs så här på hemsidan:

”En stark skildring om en människa som genom att söka sitt mod och möta det svåra, hittar sig själv.

När dörrar öppnas” är den första i en serie av tre. Det är en naken och mycket närvarande skildring om vad som händer när tragiska händelser stoppas undan och lämnas obearbetade. Genom gamla brev, artiklar, journaler och inte minst Helens egna upplevelser och funderingar, läggs pusselbitar till varandra.

starquality

x
roman
debutant

10 sinnen i kvadrat

Författare: Ann-Louise Abbestam, Anna Adolfsson, Linnea Björk, Anna Connysdotter, Beata Fabi, Carina Järvenpää, Gunilla Kempe, Ulla Linse, Annitta Nielsen, Birgitta Sandblom

Den första boken som kursdeltagare gav ut var Tio sinnen i kvadrat – en gemensam antologi som i sig är en metafor för skrivandets magi.

”Hösten 2011 samlas några kvinnor för att skriva. Det blir mest skönlitterära texter, men också lyrik och memoarstycken. Egentligen har de bara detta gemensamt, intresset för det skrivna ordet. De bor utspridda över Sverige och lever helt olika liv, men år 2011 gör detta ingenting. Via en hemsida, med en författarcoach och kommentering av varandras texter betar de av skrivuppgifter och jobbar på egna projekt. Kursen blir en katalysator för skrivlusten. Skrivverktygen räcks fram, ett efter ett, i lektioner och lärarkommentarer och bidrar till en kreativ explosion.”
starquality

Har du gått en skrivarkurs hos Författarkurs.se och blivit utgiven? Hör av dig så sprider vi nyheten och inspirationen vidare! Vill du också skriva noveller eller romaner, eller kanske helt enkelt för att det är så roligt och utvecklande? Välkommen att gå en författarkurs med mig. Du hittar alla skrivkurser via toppmenyn,

Share