Skriv som en journalist – intensivkurs i sommar

journalist

Skriv som en journalist – distanskurs i journalistiskt skrivande

De har inte att göra med att du behövde lära dig att skriva. Låt dem tro att du föddes sådan. – Ernest Hemingway.

Driver du en blogg, är du webbredaktör eller författare som vill vässa verktygen i journalistiskt skrivande? Sommaren 2017 kan du gå ”Skriv som en journalist” i högintensiv form. Du studerar varje dag under åtta dagar, start den 22 juli och slut den 29 juli.
Anmäl dig direkt här – eller läs mer om kursens upplägg nedan.

Räkna med att du behöver kunna avsätta i snitt tre timmar per dag samt skriva en till två texter om dagen för att klara av kursen. Det kommer att bli en lektionschatt varje kväll klockan 19:00 – 20:00 för att gå igenom nyckelmoment i kursmaterialet (som presenteras på en lösenordsskyddad lektionssajt där du också lämnar in dina skrivuppgifter).

Hösten 2017 kan du gå ”Skriv som en journalist” med start onsdagen den 24 oktober 19:00. Det här är en distanskurs där du på bara åtta veckor lär dig knep som omedelbart gör skillnad för dig och dina läsare. Under kursen skriver du artiklar som du postar i en egen journalistlya.

Så här har det gått för några tidigare deltagare:
Patrik Nilsson sålde under en pågående kurs in en artikel till Aftonbladet. Läs hans artikel ”8 orsaker till att du är singel” här.

Elin Himmerland skriver för bland annat Friskvårdsmagasinet. Hon har intervjuat Börje Salming och även blivit intervjuad i tidningen Driva Eget.

Bloggaren Hans Mebius var redan i gång som skribent på Kurera.se men önskade vässa sin journalistiska skrivteknik.

Fotografen och frilansjournalisten Kristina Westring har bland annat sålt in reportage till Allt om trädgård och tidningen Traktor.

Helena Stenros fick fast jobb som krönikör (och har också sålt in en novell till tidningen Allas).

Andra deltagare har fått växla om på sin nuvarande arbetsplats till en roll med mer journalistiskt skrivande. Jag har också deltagare som bloggar eller driver hemsida och vill nå fler läsare med sina ord.

Allt det här får du med dig
– Lär dig en enkel teknik för att skriva artiklar som kan jobba flerdubbelt (som notis, artikel och fördjupning). I vilken ordning bör man presentera sitt material och hur hittar man vinkeln för en artikel? Hur tänker journalister?

– Förstå din läsare. För att nå dina läsare studerar du hur man lär känna sina målgrupper och konsten att skapa en tänkt avsändare.

– Nyhetsvärdering och konsten att hitta idéer. Lär dig bedöma vilka artiklar som kommer att väcka intresse.

– Artikelformat och riktlinjer. Utan form flyter texten ut – en form gör ditt budskap mer attraktivt. Du får en starkare profil och underlättar för läsaren. Så småningom lär du dig skriva enligt formatet och sparar både tid och energi.

– Intervjuteknik. Så förbereder du dig så att du får ut mesta möjliga av intervjun.

– Internets förutsättningar och SEO (sökordsoptimering).

– Skriv levande med storytelling, gestaltning och känslor. Få fram livet och känslorna med hjälp av tekniker från litteraturens värld. Inspirerande för både dig och din läsare!

– Bonusmaterial: Pressmeddelanden och rapporter, källforskning och andra artiklar anpassade speciellt för dig och gruppen.

– En egen journalistlya. Du publicerar dina texter i din journalistlya. en egen sida där du också har en bild och en presentation av dig själv.

– Övningar och feedback. Till varje delmoment i kursen gör du minst en skrivövning. Du får feedback både från kursledaren och dina kurskamrater. Uppgifterna beräknas vara på 1.000 – 3.000 tecken (inte ord). För att få ett kursintyg ska du ha genomfört minst en skrivuppgift i veckan.

– Tips om konsten att söka skrivjobb.

Kursen brukar bli fulltecknad snabbt – var gärna ute i god tid!
Större delen av kursen genomför du på tider som passar dig. Om du missar en chatt är det ingen fara – chattarkivet läggs upp på lektionssajten så att du enkelt kan ta igen det vi gått igenom. Ca 80% av kursmaterialet arbetar du med via lektionssajten och det finns även ett diskussionsforum + möjlighet att kontakta kursledaren via mail och mobil.

Share