författardrömmar,  författarkurs,  författarkurser,  författartips,  inspiration,  motivation

Svårt att skriva? Överlista din hjärna!

Fy vad svårt!

Det är jättelätt att skriva en bok tills du har försökt på allvar. Som av ren reflex brukar de negativa tankarna börja smyga sig på när du kommit en bit på väg i skrivprocessen:
”Vad svårt det här är!”
”Jag kan ingenting.”
”Värdelöst!”

Vips har hjärnmassan liksom krupit iväg och gömt sig under en filt. Du kör fast, inte nödvändigtvis på grund av den inre kritikern, utan för att du pratar med dig själv på ett visst sätt, med budskap som fungerar som en återvändsgränd. Lärdomen har jag fått från en klok vän som råkar vara både professor i matematik och skicklig på att skriva. Jag berättade att min son älskar matte, men att jag tycker det är så svårt med siffror.

Tänk att du kan försöka!
”Säg inte att det är svårt”, sa han då. ”När du säger att det är svårt så går hjärnan lätt i baklås. Tänk hellre att du kan försöka. Att du kan testa.”
Jag har burit med mig matematikprofessorns ord även när jag undervisar i kreativt skrivande – och aspirerande författare säger att något är svårt. Det är helt okej att tycka det en stund, men testa sedan att ändra din inre dialog. Tankegången kan då bli ungefär så här:

”Just det … hjärnan låser sig av det där ordet.”
”Jag kan i alla fall göra ett försök …”
”Hur ska jag lösa det här?”
”Äsch, jag struntar i hur bra det blir. All text går ju att redigera.”
”Inte så tokigt.”

Genom att tänka ”jag kan testa lite” eller ”jag behöver öva” eller ställa en fråga, vågar hjärnan krypa fram igen och sätta sig på plats bakom pannbenet. Ibland hittar du själv en lösning när du resonerar med dig själv, ibland kan du behöva ta hjälp av en skrivande vän eller en testläsare. Du kan också väljla att inhämta kunskap från böcker och skrivarkurser. Oavsett vilket kommer du att ta dig förbi låsningen.

Viktigt: Hjärnan kan gå i baklås av att analysera för mycket. Om låsningen inte går över och du vill komma i skrivflöde behöver du snarare släppa taget. Vill du träna din förmåga att hamna i flow så läs den här artikeln.

FLER MENTALA SKRIVTIPS
10 tips mot skrivkramp
Grit för författare – träna upp din motivation
Överlista den inre ödlehjärnan

Behöver du fler författarverktyg och råd i ditt skrivande? Du är välkommen att gå en skrivarkurs med mig! Författarkurserna hittar du i toppmenyn, eller maila jorun.moden@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *