struktur,  teknik,  transportsträckor

Konsten att hantera transportsträckor

”Försök att utelämna de delar som läsare brukar skippa.” Elmore Leonard

Under senaste mötet med min manusgrupp vid Hötorget kom ämnet transportsträckor upp. Hur viktigt är det att fylla i alla delar av historien? Ett vanligt misstag är att sätta igång med att redovisa alla transportsträckor i ett försök att se till att historien blir komplett. I stället kan du fundera över om det finns något syfte med transportsträckan. Om svaret är nej – då kan du kanske helt hoppa över att skriva den. Den författare som är noga med sina anslag, det vill säga skapa atmosfär och orientering i början (och ibland slutet) av ett kapitel, kan rent av hoppa från scen till scen. Dina läsare är smarta nog att räkna ut att det har förflutit tid mellan en scen där det faller snö, och en annan där huvudpersonen smörjer in sig med solkräm. Tomrum mellan scener i vissa fall vara en sorts gestaltning på scennivå.

Transportsträckor – en definition
Transportsträckor behöver inte vara resor, även om de mycket väl kan vara det. Då skulle vi knappast kunna njuta av Jorden runt på 80 dagar av Jules Vernes. Det vi menar med transportsträckor är tråkiga resor, eller att karaktärerna förflyttar sig från en plats till en annan utan att det händer något av vikt. Det kan också vara dagar som förflyter utan intresseväckande händelser eller konflikter. Dramaturgiskt sett är transportsträckor tid som förflyter utan att något särskilt händer. Om transportsträckan är trivsam eller saknar konfliktlager, så kan den tas bort eller berättas med ett par korta meningar.
Undantag: Ibland kan författaren med avsikt skapa en lugnare transportsträcka som kontrast.

Hitta transportsträckans syfte
Precis som med vilken scen som helst behöver du veta vad du vill med transportsträckan och vad den ska bidra med i historien, till exempel driva handlingen till en viss punkt, eller visa hur en karaktär fungerar. Ibland behöver författaren provskriva texten först och senare ställa sig frågan om transportsträckan har ett syfte.

Om svaret blir nej har du grovt räknat tre val:
a) Ta bort
b) Korta (till exempel genom en eller några berättande meningar)
c) Lägg till ett syfte

Lycka till – och välkommen att delta i en författarkurs om du vill ha personliga tips och feedback. Skrivarkurserna hittar du till via toppmenyn.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.