författardrömmar,  författartips,  inspiration

10 tips för mer inspiration

”Vänta inte på inspiration, utan skapa din egen. Din vilja är som en tändsticka och allt du behöver göra är att antända dina sinnen, dina tankar och din nyfikenhet.” – Jorun Modén

När jag först började undervisa i skrivande märkte jag att det var några elever som hade det lite tuffare än vanligt. Så småningom insåg jag att livet i stort sett hela tiden kan upplevas som överväldigande: det finns julstress, januarimörker, vårfeber, sommarstress (känslan av att man borde bada, grilla eller underhålla gäster) och nystartssyndrom om hösten. Hela tiden tenderar vi människor att lura i oss själva att det ska bli bättre någonstans lite längre fram. Här kommer därför tio tips för mer inspiration att använda i din vardag – håll till godo.

1. Unna dig tid för skrivandet varje dag 
Mitt råd till dig är att unna dig en stunds inspiration till vardags. Till stor del handlar inspirationen om en nyfiken attityd och vanan att stanna upp för att observera eller reflektera. Inspiration kan se olika ut, känn efter vad som får dig att börja brinna. Det kan vara att få utforska en viss fråga, gå på ett museum eller tända ljus och läsa. En dagbok eller specifik författardagbok kan vara ett sätt att markera att du har egentid som författare. Om du menar allvar med skrivandet, boka in skrivtid flera gånger i veckan (själva skrivandet tar obönhörligen tid).

”En del människor verkar inte förstå att jag fortfarande måste sätta mig ned ifred och skriva böckerna, det verkar som om de tror att böckerna poppar upp som svampar utan mitt medgivande.” – J.K. Rowling

2. Bli berörd
Känns det som om du inte har något nytt att säga? Leta efter inspiration i dina känslor när du lever, läser nyheter och kikar runt på sociala media. Ofta får författare idéer till skrivandet när de blir riktigt förbannade, nyfikna eller passionerade.

3. Utlys pysseldagar
Om du fastnar i skrivandet kan det bero på att du behöver fördjupa dig i miljöer, fakta eller bakgrund. Unna dig en dag där du bara skrivpysslar, funderar och skapar hjärnkartor (mindmaps).

3. Fyll på kreativitet
Om både vardag och tankar känns gråtråkiga kan det vara dags att pröva något nytt. Är det något du längtar efter? Gör det! Det kan handla om något så enkelt som att köpa färgpennor och suddbläck, eller att gå på ett evenemang du är nyfiken på. Ibland går jag på aktiviteter som har med mina skrivprojekt att göra, och ibland uppstår inspiration till skrivandet där jag minst anar det. Jag gillar också att pröva på mina karaktärers intressen. Sök dig till friluftsmuseer, konstutställningar, naturområden, nattklubbar eller vad du kan tänkas behöva för att hämta näring. Är du fast i en vardag eller situation där du egentligen inte vill vara: betrakta den med författarblick och fundera över om den kan bli stoff till ditt skrivande.

”Det som inte dödar mig förser mig med material till skrivandet.” – Wayne Gerard Trotman.

4. Släng ut din inre kritiker
Känner du att inget längre duger? Vem säger att det inte duger? Är det du själv eller någon gammal röst (lärare, föräldrar, överjag?) Försök identifiera rösten och byta ut den mot en mer konstruktiv kritiker. Tänk att det är okej om det inte blir perfekt. Det finns så vitt jag vet ingen författare som skriver en genialisk roman rakt av. Tips kring hur du byter ut en inre kritiker mot en mer konstruktiv röst hittar du här.

5. Tänk som ett proffs
Ibland händer det att skribenten tappar modet vid insikten att massor av jobb återstår. Ofta sker detta när ett utkast är nästan klart. För i stort sett alla författare krävs en hel del redigering innan manuset håller för att skicka till förlag eller en tidning. Tänk hellre att det nu är dags för nedförsbacke – men ta också en paus för att fira dig själv. Vänj dig vid att det är helt normalt med tre till sjutton varv redigering. Om du vet att skrivandet består av ett utkast och därefter flera redigeringsfaser, är det lättare att hålla blicken mot målet. Dessutom finns det flöde även i redigering när du blir varm i kläderna. Och ta ett glas champagne (eller alkoholfritt alternativ), det kan vara klokt att fira att du nått ett delmål.

”Att bli inspirerad är enkelt. Det kräver bara hårt arbete.” – Marion Kummerow

6. Förstå din inlärningskurva
Tycker du plötsligt att allt det gamla du skrivit är dåligt? Det kan vara bra att ha i bakhuvudet att författare kan bli extra självkritiska just när de lär sig en massa nya saker. Din text kan fortfarande vara mycket bra, det är bara det att du börjar inse hur den kan bli ännu bättre. När man lär sig exempelvis språk är det vanligt att uppleva en svacka precis innan nästa kunskapssprång. Tänk att det är fantastiskt att du befinner dig i en inlärningskurva och börja se fram emot vad du kommer att få uppleva inom kort.

7. Överraska dig själv
Det är vanligt och mänskligt att tröttna på sitt skrivprojekt ibland. Ett av mina favoritknep i det läget är att fundera över vad som skulle göra mig intresserad på nytt. Det kan tänkas att jag lägger till en ny karaktär, ett föremål som höjer spänningen eller ett berättarknep, eller låter en karaktär visa sig ha en oväntad sida. När du förnyat din inspiration kommer texten att bli mer engagerande både för dig och din läsare.

8. Läs … läs … läs!
Alla yrkesförfattare verkar överens: det är viktigt att läsa mycket och ofta. En ledtråd: för att läsa mer behöver du också lägga undan elektroniken bestämt och medvetet. När du läser en god bok hamnar du i flöde, utvidgar ordförrådet och lär dig mer om skrivande på ett intuitivt plan. Pröva att läsa både inom och utanför komfortzonen. Ett bibliotek i telefonen eller på läsplatta kan passa den som rör på sig mycket i vardagen.

9. Bygg upp din skrivarkondition
När du kämpat dig över tröskeln och skrivit en stund, brukar hjärnan utsöndra dopamin för att belöna dig. Just det, samma kemikalie som produceras när du tränar hårt, blir kär eller äter mörk choklad. Den goda nyheten är att dopaminupplevelser är beroendeframkallande. Så om du bygger upp din skrivarkondition, kommer du då och då uppleva att du skriver dig hög, precis som en löpare. Det blir alltså lättare och lättare att skriva ju mer du skriver. Vissa författare blir till och med beroende, något som kan vara rätt positivt när du försöker bli klar med ett manus.

10. Väck dina sinnen och din nyfikenhet
Med vakna sinnen kan en vanlig promenad eller en resa i kollektivtrafiken ge inspiration. Kanske råkar du se något vackert eller underligt i naturen, eller så råkar en karaktär sätta sig mitt framför dig i tunnelbanan. Om du råkar ha tråkigt: lyssna, känn efter och betrakta. Ställ också författarfrågor för dig själv: Vad skulle hända om …. Hur kommer det sig … Varför …?

”Ensamma promenader är jättebra för att få nya idéer. Det är som om du befinner dig i ett videospel och hittar idémynt på vägen.” – Joyce Rachelle

Gå en författarkurs
Väldigt många som går på skrivarkurs hos mig pratar om hur inspirerande det är att få verktyg och tips, pröva olika skrivövningar och träffa andra skrivande själar. Du är välkommen att utforska ditt skrivande med oss! Utbudet av författarkurser hittar du i toppmenyn. Välkommen!

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.