skrivövningar,  stil

Skriv med alla sinnen

Vill du dra in din läsare i texten, så tänk på på att lyfta in fler sinnen än synen, som doft, smak och beröring. Tänk dig att du dricker ett glas vin som smakar upplösta hallonbåtar. Bit i ett krispigt, grönt äpple. Du får ett nytt glas vin, den här gången med en sträv smak av gammalt te. Känner du smakerna? Med ordens magi kan du bjuda på förnimmelser utan att över huvud taget öppna en vinflaska. I ditt eget skrivande kan du utnyttja lukter som klor, asfalt, såpa eller vad som nu passar bäst för att låta läsaren leva sig in i olika scener.

Väck känslor hos din läsare
Hos de flesta människor dominerar synen som sinnesintryck, men när vi minns och läser, är doft och smak oerhört viktiga och drar in läsaren i din text. Var i dina karaktärer rent fysiskt och överför deras förnimmelser till din läsare. Det är ingen slump att det finns en viss klassisk madeleinekaka doppad i lindblomste i litteraturhistorien.

Exempel: Om jag skriver att femåringen sitter vid köksbordet och pysslar med pappersark, kan du så klart föreställa dig det, men om jag lägger till att det luktar marsipan ur en grön limburk, får du förmodligen en starkare närvarokänsla. Klistret kan få klibba, pappret kan prassla eller ha en glatt yta och kanske vassa kanter som skär upp en skråma på en fingertopp.

Bildkälla:<br /> Av Tracy Hunter from Kabul,, Afghanistan - Madelines, CC BY 2.0 <br /> https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2237566
Madeleinekakor

Synen kan zooma in eller zooma ut. Uppmärksamma vad som händer med känslor när du skapar distans och när du väljer att visa en detalj.

Doft och smak kan inge nostalgi och en känsla av att färdas i tiden. Inlevelsen ökar. Du kan framkalla nostalgi eller vämjelse beroende på vilka effekter du väljer.

Ljud skapar stämningar och ger rymd. Det räcker förmodligen att jag skriver att jag drar en vit krita nedför en svart tavla för att du ska rysa.

Känsel drar in läsaren i karaktärernas kropp. Om du ska skriva om en skogspromenad blir den mer levande om kvistar river mot huden, och väta tränger in genom gymnastikskorna. Förnimmelser kan också uppstå inuti kroppen, alltifrån välbehag till smärta.

Övning: Ta en situation ur din vardag och framkalla den med alla sinnen. Välj ut de intryck som ger dig starkast närvarokänsla och skriv i fem minuter.

Vill du gå en författarkurs där du genom olika övningar lär dig knäcka gestaltningskoden och skriva på ett sätt som berör och gör texter levande? Välkommen att botanisera bland årets författarkurser!

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *