boktips,  inspiration,  läsa

Mors magiska bibliotek

Mor Inger, född 1939 och jag, född 1971.

I andakt drog jag fingret längs bokryggarna i Mors bibliotek: klassiker med vinröda band, glättiga nyinköp, och de slitna och bedagade exemplar som tummats otaliga gånger. När jag hade slut på mina egna låneböcker sökte jag bland Mors titlar. Oftast valde jag en roman som var flera storlekar för stor, men med gott om utrymme att växa i.* Mor brukade ibland rekommendera titlar hon trodde att jag skulle tycka om, till att börja med äventyrsböcker med djur och vilda flickor i huvudrollerna. ”Flickan som ville bli pojke” och Kulla Gulla blev mina vänner, men min bästa kompis var Anne på Grönkulla.

”Nu är du stor nog att läsa precis vad du vill”, minns jag att min mor sa när jag var tolv år gammal. Jag tog henne på orden och började läsa en roman jag inte kommer ihåg namnet på, men som utspelade sig i Kina och där europeiska missionärer avrättades med metoder som jag dittills inte hade kunnat föreställa mig. Den boken tryckte jag med fasa tillbaka på dess plats i bokhyllan. Jag hade fått klart för mig att vad som helst kunde vänta i en roman.

I Mors bibliotek stod Moa Martinsson och August Strindberg jämte Isaac Asimov och Tage Danielsson. Längst ned fanns travar av Prins Valiant och Asterix; serieböcker var också en konst ansåg Mor, som även lånade varenda film av Akira Kurosawa som hon kunde hitta.

Nedan följer ett axplock av de romaner ur min mors bibliotek som livnärt min själ, påverkat mitt författarskap, och som lever kvar i ryggmärgen. Grattis på Mors Dag skriver jag också här, men modern kommer att få en handskriven version eftersom hon har tröttnat på datorer (efter att ha spelat sig igenom hela Tomb Raider kan jag tillägga). Tack för att du delade med sig av din bokskatt! Nu delar jag mitt eget bibliotek med barnen och jag ska uppmana dem att läsa böcker med utrymme att växa i.

Kati i Paris av Astrid Lindgren. Denna pärla till ungdomsroman fick mig att inse att den som reser till Paris bör skaffa en hatt som riktigt trivs på huvudet. Vid 21 års ålder reste jag till Paris för att studera och naturligtvis köpte jag en hatt.

Kejserlig kvinna av Pearl S. Buck. Romanen om Kinas sista kejsarinna Tzu Hsi är inte bara ett historiskt dokument, utan ger blod och nerv till en mäktig kvinna som genom sin skönhet och förmåga att manipulera nådde den högsta maktpositionen i landet.

Tusen och en natt (urval och översättning av Nils Holmberg). Min mor hade i sin ägo en utgåva av Tusen och en natt som var närmare originalet än vanligt, och betydligt mer explicit än i de anpassade historier jag hade hittat på biblioteket. Sex band med svarta omslag.

Jag var Egyptens drottning av Joan Grant. En roman som gav mig upplevelsen av att ta på mig Sekhet-a-Ras sandaler och följa hennes väg från barndomen till tronen, som hon delar med sin bror Neyah.

Slakthus 5 av Kurt Vonnegut. Jag läste Slakthus 5 för första gången när jag var så pass ung att jag mest av allt kom ihåg de skruvade avsnitten där Billy Pilgrim blir bortrövad av utomjordlingar. Har läst om den nyligen och tagit till mig av andra världskrigets fasor.

Fnitter, Mera fnitter och Ännu mera fnitter (Annika Danielsson mfl, red). Roliga böcker för kvinnor, på fullt allvar. Jag fick lektioner i feminism men också en föraning om ämnen som förlossning – och en del fniss.

Majs ljuva knoppar av Herbert Ernest Bates. När äldsta dottern Mariette i familjen Larkins inser att hon ska få en baby, blir det bråttom att hitta en pappa. Valet faller på en blyg ung man från skattekontoret. En intensiv och humoristisk historia.

Du sköna nya värld av Aldous Huxley. En framtidsvision där människor tillverkas med hjälp av artificiella livmödrar. Fostren manipuleras för att passa olika arbeten som vuxna. Ett antal människor lever dock fortfarande ett vilt liv. Aldous Huxleys skrev sin roman långt innan det första provrörsbarnet kom till världen.

Egalias döttrar av Gerd Brantenberg. Till att börja med kändes det vansinnigt roligt med en alternativ värld där männen bär ph och är andra klassens medborgare, men så småningom blir det riktigt obehagligt. En ögonöppnare.

Strändernas svall av Eyvind Johnson. En av våra stora svenska klassiker, med en förbluffande vacker språkdräkt. Den grekiske hjälten Odysseus får liv och inre monologer.

*Uttrycket kommer från J.R.R. Tolkien.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.