författardrömmar

Så vet du om ditt manus är redo för en lektör

Jag får ofta mail från författare som önskar sig lektörsläsning, men de flesta kontaktar mig lite för tidigt i skrivprocessen. För att författaren ska få ett professionellt och rättvist jobb tackar jag alltid nej i dessa fall och förklarar varför (det har sällan med så kallad talang att göra). Eftersom lektörstjänst kan bli dyrt, ger jag dig i den här artikeln tips om hur du vet om du och ditt manus är redo för en lektör. Om du verkligen är redo ger jag dig även råd om hur du får tag på en lektör som passar dig.

FYRA FALL DÄR DET ÄR KLOKT ATT VÄNTA

1. Du behöver egentligen uppmuntran
Du befinner dig mitt i skrivandet och vill ha lektörsläsning ”så att du vet om du är på rätt väg”. Det här är en osäker känsla men försök stå ut med den eller gå en skrivarkurs där du får verktyg och uppmuntran på vägen.

2. Du behöver lära dig mer om hantverket
Om du skrivit ett manus och lämnat in det för lektörsläsning får du förhoppningsvis utförliga kommentarer om dramaturgi, karaktärer och gestaltning med mera. Då gäller det att du kan ta till dig och använda detta. Om lektören säger att kapitel 5 skulle må bra av fler lager konflikt och att du skruvar upp gestaltningen, måste du ju både veta vad de orden innebär och hur du ska gå till väga. Sist men inte minst: du måste ha självförtroende och kunskaper nog för att ibland säga nej till ett råd!

3. Manuset är ett tidigt utkast
När du skrivit klart ditt första utkast känns det så fantastiskt. Du vill inte någonsin se texten igen men inser att den behöver förbättras. Då kan det verka lättare att skicka till en lektör än att gå igenom manuset på nytt – men om du inte gör ditt eget personbästa kan inte lektören göra det heller. Spara pengarna tills du gått igenom manuset på egen hand några varv. Först när du verkligen inte kan komma längre är det dags att anlita lektör.

4. Du behöver egentligen testläsare
Visste du att J.K. Rowlings manus till Harry Potter blev refuserat 12 gånger och blev antaget först när en redaktör på Bloomsburys lät sin åttaåring läsa? Lektörer är skickliga på skrivandets hantverk och kan ibland hänga upp sig på teknik som läsarna faktiskt struntar i. Både levande människor och böcker kan bli än mer attraktiva med en skavank. Dina mest värdefulla läsare kan därför vara ett par bokslukare i lagom ålder. Jag brukar vilja ha en lektör och två testläsare, och de viktigaste tipsen får jag ofta från testläsarna.

TRE RÅD NÄR DU ÄR REDO FÖR LEKTÖRSTJÄNST

Kännetecken för ett färdigt manus

Du har skrivit ett manus som är så färdigt som du över huvud taget förmår – det är omskrivet säkert tre till femton gånger. Berättelsen har en början och ett slut som ger röd tråd, välutvecklade karaktärer, ett syfte med varje scen och du tror att mönstret i dramat håller. Stilistiskt har du jobbat med flyt, rytm och melodi (det kan se väldigt olika ut beroende på genre), och du vet skillnaden mellan berättande och gestaltning. Du har tagit bort alla onödiga småoord och självfallet korrläst så att läsarblicken inte hänger upp sig i onödan. Ja – det är verkligen dags att få manuset grundligt läst!

1. Hitta författarvänner – spara pengar
Det kan vara bra att veta att du inte nödvändigtvis måste anlita en lektör bara du är tillräckligt säker i hantverket. Ett tips som jag ofta och gärna delar med mig av är att utbyta lektörstjänst eller feedback med en annan författare. Det vinner ni båda på. Grunder i konsten att lektörsläsa ingår i min Författarkurs 3, och även om det kan ta månader eller något år att utvecklas till van lektörsläsare kan du börja öva så fort du får rätta verktygen. Som en bonus får du förmågan att betrakta ditt eget verk med författarblick.

2. Kolla upp lektörens bakgrund
Det finns ett antal duktiga lektörer, alltifrån diplomerade frilansare till litteraturvetare och yrkesverksamma författare (Författarcentrum har en utmärkt förmedlingssida). Tyvärr har jag ibland också stött på författare som blivit besvikna eller till och med blåsta. Jag mötte en författare som stolt visade boken han gett ut själv med hjälp av en lektör och korrläsare som tagit rejält betalt. Berättelsen saknade en röd tråd, gestaltningen behövde utvecklas och det fanns rätt stora problem i texten. Rent av grammatikfel. Nu ville författaren veta vad jag tyckte. Det kändes inte roligt men jag sa att lektören borde ha rått författaren till att bearbeta texten flera varv till. Författaren blev besviken men sa sedan att han skulle arbeta vidare och ge ut texten på nytt (sådant beundrar jag!).

För att du ska få valuta för pengarna bör du kolla upp lektörens bakgrund. Diplom eller certifikat visar på en utbildning – men det finns i skrivandets stund ingen officiell högskoleutbildning för lektörer i Sverige. Därför behöver du kolla upp lektören ungefär som om du skulle anlita vilken coach som helst. (Nej, jag är inte heller utbildad lektör utan en romanförfattare som i likhet med många andra författare lärt mig genom att undervisa i kreativt skrivande, har jobbat som språkkonsult + har en fil kand i litteratur i bagaget.) Tidigare kunder som blivit utgivna är ett positivt tecken.

3. Be om ett testutlåtande
Lektörer arbetar lite olika, men du ska kunna vänta dig utförliga råd om dramaturgi, scenteknik, karaktärsutveckling, driv, gestaltning och stil. Allt anpassat till din genre. När du hittar en lektör som du tror passar dig ska du fråga vad som ingår i utlåtandet. Be om ett prisförslag men ta också reda på vad du får för pengarna. En del lektörer jobbar mer övergripande och andra djupare. Erbjud dig att betala för ett testutlåtande på några sidor ur ditt manus innan du investerar i ett helt utlåtande. Det är jätteviktigt att du upplever en positiv kemi med lektören om du ska ha nytta av tjänsten. Du ska kunna ställa frågor till lektören och få konstruktiva svar, till exempel ”hur uppfattar du relationen mellan Elsa och Ludvig i kapitel 7”?

En vanlig missuppfattning är att lektörsläsning skulle vara samma sak som korrläsning men det är en annan tjänst som enbart består i att hitta alla småfel (till exempel stavning och tempus).

Lycka till med ditt manus!
Jag får många förfrågningar om lektörstjänst men tar bara på mig nya uppdrag i mån av tid – och om du behöver hjälper jag dig gärna utvecklas på en författarkurs. Kontakt: jorun.moden@gmail.com

Författarkurser i Stockholm och på distans
Vill du gå en skrivarkurs som ger dig professionella och inspirerande verktyg till ditt författarskap? Mitt mål är att lära ut allt jag önskar att jag hade förstått innan jag blev utgiven. När du har gått Författarkurs 1 – 3 kommer du att ha alla kunskaper som krävs för att skriva och redigera en roman.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

4 kommentarer