berättarknep,  struktur

Hur du skriver en spännande början

girlbikers”Återblickar alldeles i början av berättelsen, utan att man etablerat vare sig personer eller något problem, riskerar att distansera läsaren från huvudhandlingen.”
Lars Åke Augustsson (Så skriver du romaner och noveller, Voltaire Publishing 2009).

Att börja i händelsernas förlopp, också kallat in medias res, är ett effektivt sätt att skapa intresse och nyfikenhet för din berättelse. ”Äntligen stod prästen i predikstolen.” är ett välkänt exempel från Selma Lagerlöfs debutroman Gösta Berlings saga. Läsaren vill genast veta hur prästen hamnade där och varför det står ”äntligen”. Även Iliaden och Pulp Fiction börjar in medias res, liksom ett stort antal moderna romaner.

För att knepet ska fungera behöver du dock avstå från att i nästa andetag lägga in tillbakablickar eller en genomarbetad bakgrund till karaktären. Effekten blir att du bromsar ner berättelsen och läsaren undrar var du egentligen är på väg. Några tumregler för dig som vill börja in medias res:

1. Börja vid en brännpunkt, någonstans där historien tar fart och börjar bli spännande. Det är inte samma sak som att börja mitt i en kris eller ett klimax.
2. Fortsätt berättelsen. Etablera dina karaktärer där de är NU, se till att lägga grunderna till ett problem, en konflikt eller en spänning.
3. Planera in tillbakablickarna där de blir nödvändiga. Ett bra skrivarknep generellt är relevans. Tillbakablicken bör tillföra något till handlingen, säga något om karaktären, sätta atmosfär eller ge ledtrådar.
4. Få balans på berättelsen genom att låta den huvudsakliga berättartråden dominera och hålla tillbakablickar kortare.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *