distanskurser,  flow,  författardrömmar,  författarkurser,  författartips,  inspiration,  skrivkramp,  skrivkurser,  skrivövningar,  skrivtid

Sätt skrivrutinen – fulskriv!

marymcgillDet sägs att det tar minst två veckor att sätta igång en ny vana. Här får du därför fjorton övningar som hjälper dig att starta upp en skrivrutin på bara några minuter om dagen. För samtliga övningar ska du ställa en klocka på 5 minuter. Låt ditt ledord vara FULSKRIV. Det hjälper dig att släppa hämningar, slänga ut den inre kritikern och hamna i flöde. Redigera kan du alltid göra efteråt.

1. Längtan. Skriv i fem minuter om något du längtar efter. Lev dig in med alla sinnen.

2. Frimärket. Någon slickar på ett frimärke som smakar konstigt. Vad händer?

3. Skriv i fem minuter om ett husdjur som blir besvärligt. Rentav obehagligt.

4. Skriv ett avskedsbrev till din inre kritiker.

5. Tänk dig ett föremål eller en egenskap av stor betydelse. Skriv om hur det tappas bort. Om du inte kommer på något, ta en plånbok. Eller självrespekt.

6. På en tågstation råkar den stressade affärsmannen Viktor springa omkull en gammal spröd dam vid namn Elsie. Skriv från kollisionen och framåt.

7. Skriv ett välkomstbrev till en inre supporter som ger dig stöd och värdefull uppmuntran.

8. Skriv om en verklig person eller en fantasivarelse som ger energi med beröring och ord.

9. Välj en person du ser i dag, gärna någon du finner irriterande. Skriv personens tankar under fem minuter.

10. Du möter din guru! Skriv en dialog där du berättar om dina värsta problem. Gurun ska komma med goda råd, uppmuntran och lösningar.

11. Ta en bok ur bokhyllan. Välj sista meningen i en bok och börja en text med den.

12. Hitta på en huvudperson under fem minuter. Ta reda på vad personen har för hemlighet, svagheter, styrkor och problem. Fundera också över vad som är det värsta som kan hända din huvudperson.

alice_sheldon13. Ta huvudpersonen från i går. Skissa under fem minuter på en handling där karaktären tvingas reagera och ge sig ut på äventyr

14. Du får ett brev på posten. Det är från din nya inre supporter! Skriv brevet där supportern upplyser dig om vad du behöver för att lyckas som författare och göra en plan inför resten av året.

Vill du ha stöd till ditt skrivande år 2022? Välkommen till Författarkurs 1 på distans, eller på Midsommargården i Stockholm! Du får verktyg som snabbt gör skillnad för ditt skrivande och tillsammans skapar vi massor av inspiration!

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.