berättarknep,  författartävlingar,  författartips,  struktur,  teknik

Fånga din läsare på första raden – knepet som funkar!

typewritergirl3Det sägs att lektörer på bokförlag läser upp till tio till tjugo sidor innan de bestämmer sig för om ditt manus är värt en genomgång eller ska refuseras. Dina första rader kommer att sätta tonen och ge läsaren svaret på frågan ”Är det här en berättelse jag ska ägna tid åt att läsa?” Precis som när du träffar en ny person har du chansen att ge ett första intryck som ger mersmak.

Om du läser första meningarna i några av dina favoritromaner kan de vid första anblicken tyckas mycket olika. En författare kan inleda med en dialog eller inre monolog, en annan går utan omsvep rakt in i en händelse (in medias res) och en tredje skildrar en miljö för att så småningom zooma in på karaktärerna. Kombinationer är också vanliga, men nyckeln till en bra början kan sammanfattas i en en enda mening.

Varför läser jag det här?
Något klassiker, bästsäljare och favoritböcker har gemensamt är att de alla väcker en nyfikenhet. En bra början innehåller en konflikt, en kontrast, ett problem, något som skaver eller en atmosfär. Ibland mer subtilt och på stilnivå. Samtidigt orienteras läsaren i tid och rum för att börja dras in i en historia. Fundera över om läsaren kommer att bli nyfiken, om du väcker en fråga, antingen rakt på sak eller mellan raderna. Frågan din läsare kommer att ställa sig, medvetet eller ej, är helt enkelt:
”Varför läser jag det här?”

7 exempel på att börja
Ställ dig samma fråga som författare för att skapa en början som engagerar, oavsett om det är med spänning i handlingen, hos karaktären, i miljön eller i språket. Nedan har jag plockat fram några exempel.

”När Döden kom in i mitt liv var jag oförberedd och mycket dålig på att säga nej. Jag släppte in honom när han bad om det och hade faktiskt inte en tanke på att jag hade kunnat stänga dörren och be honom dra, ja, varför inte åt helvete.”
(Caipirinha med döden, Maria Ernestam)

”Ingen vind. Inte ett ljud i träden på ön, ingen rörelse över sjön. Det är inte bra. Det gör att årtagen hörs.”
(För tidig död, Maria Küchen).

”Den lille pojken var rädd. Orm vidrörde varsamt hans heta panna. Bakom henne stod tre vuxna tätt tillsammans; iakttagande, misstänksamma, rädda att genom annat än tunna rynkor runt ögonen visa sin oro.”
(Om Gräs och Dis och Sand, Vonda N McIntyre).

”Bergen på andra sidan Ebrodalen var långa och vita. På denna sida fanns ingen skugga och inga träd och stationsbyggnaden låg mellan två långa järnvägsspår i solen. En smal remsa längs byggnadens ena sida låg i varm skugga och ett förhänge, tillverkat av sammanknutna små bambustavar, hängde för dörren till baren så att flugorna inte skulle komma in.”
(Berg som vita elefanter, Ernest Hemingway)

”Berättelsen om Zenia borde börja där Zenia började. Det måste ha varit någonstans för länge sedan och på långt avstånd, tänker Tony; en mycket blåmärkt och tilltrasslad plats.”
(Rövarbruden, Margaret Atwood)

”Cellen kramade om henne och luften var varm och stinkande. Alla leder i hennes kropp brann av hennes desperata vridande mot väggarna, hennes huvud var nedpressat mot bröstet och hennes ben krampade, men hennes kamp hade fungerat – en vägg kändes svagare.”
(The Bees, av Laline Paull)

”Semjon Ardaljonovitj sa just i förrgår till mig:
Tänker du bli nykter nån gång, Ivan Ivanitj, kan du säga mig det?
En underlig begäran. Jag blir inte stött, jag är en blyg människa: men nu har man gjort mig vansinnig också.”
(Bobok, Fjodor Dostojevskij)

Ibland utnyttjas en prolog för att väcka läsarens nyfikenhet och premissen (författarens löfte/ budskap till sin läsare) – kom bara ihåg att en prolog på sätt och vis är ett sätt att börja två gånger och att det inte är alldeles ovanligt att läsare hoppar över prologer. Kapitel 1 bör vara lika starkt som prologen.

Vänta med början till slutet
Slutligen: Jag brukar ge rådet att avstå från att fila på de första meningarna alltför mycket innan man har ett utkast klart. Början är förmodligen den del av boken man skriver om flest gånger och när du når slutet av manuset kommer du garanterat att vilja titta på dina första rader igen.

Övning: Plocka upp några böcker i din närhet som fångar dig. Läs de första raderna och fundera över vad det är som väcker ditt intresse. Finns där en konflikt eller kontrast? Något som väcker en fråga eller en spänning? En oväntad atmosfär? En stil som fångar dig?

Mer om att börja
Vill du bli riktigt skicklig på att skriva en bra början? Välkommen på Författarkurs 1 (i Stockholm och på distans) så ger jag dig lektörskritik och bollplank till ditt skrivprojekt! Har du kommit längre i ditt skrivande kan du gå en fördjupningskurs/ Författarkurs 2 eller delta i en manusgrupp.

Läs även:
Hur du skriver en spännande början
Nybörjarmissar i början
4 magiska frågor

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *